[Žinios trumpai] Po Ukrainos prezidento kalbos apie Lenkiją iš karto paskambino Bideno patarėjas: skelbiamas perspėjimas  ()

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas paskambino po prezidento V. Zelenskio pareiškimo, kad Lenkijoje nukrito Rusijos raketa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai pranešė CNN, remdamasi savo šaltiniais.

Pasak CNN, Baltieji rūmai paprašė prezidento kanceliarijos „atsargiau“ komentuoti incidentą.

„Praėjus maždaug valandai po to, kai sužinojo apie incidentą, Volodymyras Zelenskis savo naktiniame kreipimesi sakė, kad „Rusijos raketos pataikė į Lenkiją", vadindamas tai „labai reikšmingu eskalavimu", į kurį reikia reaguoti.

J. Sullivanas po šių pastabų greitai paskambino į V. Zelenskio biurą ir paragino pareigūnus būti atsargesniems, komentuojant incidentą, sakė su skambučiu susipažinę šaltiniai.

Taip pat žinoma, kad J. Bidenas ir V. Zelenskis antradienio vakarą nekalbėjo, nepaisant Ukrainos lyderio prašymo susitarti dėl pokalbio, sakė vienas su šiuo klausimu susipažinęs šaltinis.

Lapkričio 15 d. per didžiulę RF raketų ataką Ukrainoje, Lenkijoje nukrito 2 raketos, žuvo du žmonės. JAV žvalgyba patvirtino Rusijos raketų smūgį į Lenkiją. Savo ruožtu Rusijos Federacijos gynybos ministerija informaciją apie Rusijos raketų kritimą Lenkijoje pavadino „sąmoninga provokacija eskalavimo tikslu". JAV, Estija ir Lietuva pareiškė pasirengusios ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Prie jų pareiškimų taip pat prisijungė Latvija, Čekija ir Ukraina.

 

Tą pačią dieną, lapkričio 15-osios vakare, neeiliniame posėdyje Lenkijos vyriausybė nusprendė padidinti kariuomenės kovinę parengtį. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pažymėjo, kad NATO stebi situaciją Lenkijoje. Be to, lapkričio 16 d. J. Stoltenbergas subūrė Aljanso šalių ambasadorius į nepaprastąjį posėdį, kuriame aptarė įvykius Lenkijoje.

Vėliau tapo žinoma, kad Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda su J. Stoltenbergu ir Bidenu aptarė sprogimus Lenkijoje ir šaukia Nacionalinio saugumo tarybą.

 

JAV prezidentas Joe Bidenas G7 ir NATO partneriams sakė, kad raketos sprogimą Rytų Lenkijoje sukėlė Ukrainos oro gynybos raketa.

Dėl raketų kritimo į Lenkijos teritoriją Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Ch. Michelis inicijuoja koordinacinį susitikimą su Europos Sąjungos valstybių narių vadovais, šiuo metu dalyvaujančiais G-20 viršūnių susitikime Balyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(6)
(8)

Komentarai ()