Išskirtinis Švedijos bruožas: ar žinote, kodėl naktimis daugelis palieka atidarytas žaliuzes, o į langus deda žvakes ir lempas?  ()

Vaikštinėdami naktinėmis kokio Švedijos miestelio gatvėmis, pastebėsite, kad daug kur langų nedengia užuolaidos ir juose šviečia žvakės ar nedidelės lemputės. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mums įprasta, kad naktį užtraukiame užuolaidas - taip saugome savo privatumą. Ir apšvietimą naudojame ten, kur mums šviesa reikalinga. Bet nėra taip, kad švedams nerūpėtų nepažįstamųjų akys ar efektyvus elektros naudojimas.

Šviesa languose yra tradicija. Teigiama, kad kadaise tai galėjo padėti pūgose pasiklydusiems žmonėms.  Šviesos languose įrėmindavo gatves ir nurodydavo, kuriuose namuose galima sulaukti pagalbos. Jei prireiktų.

Chrisas Ebbertas negimė Švedijoje, bet į ją persikėlęs irgi stebėjosi, kad švedai taip, regis, švaisto energiją. Tačiau dabar jis irgi lange uždega šviesą. Quora.com svetainėje jis rašo, kad taip švedai ne tik pažymi namus, kuriuos nėra tušti (ir dėl saugumo, ir dėl galimybės suteikti pagalbą), bet ir kuria draugiškesnių miestų įspūdį.

„Švedijos tradicija prisidėti prie savotiško „gražaus miesto įvaizdžio“ languose mažomis lemputėmis; tai tiesiogine prasme apšviečia gatvę, suteikia vietai gražaus ir draugiško gyvenimo vaizdą. Kai esu Vokietijoje su užtrauktomis užuolaidomis ar nuleistomis žaliuzėmis gatvės naktimis tiesiog atrodo apmirusios, apleistos, o namai tarsi sako „saugokitės“. Švedijoje yra labai priešingai“, sako Ebbertas.

 

O kaip dėl elektros ir aplinkosaugos? Na, naudojamos labai silpnos lemputės - vos 1-2 W. Be to, Švedija daug energijos pasigamina švariais būdais, ypač hidroelektrinėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(82)
(3)
(79)

Komentarai ()