Rusijos karys kartu su savimi į mirtį nusitempė saviškius – ekspertė paaiškina kas nutiko  (2)

„The New York Times“ sekmadienį pranešė, kad patvirtino filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Ukrainos pajėgos nužudo nelaisvėje esančius Rusijos karius – ekspertai nesutaria, ar šis baisus epizodas yra karo nusikaltimas, ar savigynos veiksmas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio 12–17 d., Ukrainai atkovojant Makiivkos kaimą Rytų Ukrainos Luhansko srityje, pasirodė mažiausiai keturi incidento vaizdo įrašai daryti dronu ir mobiliuoju telefonu.

Viename suredaguotame vaizdo įraše, nufilmuotame Ukrainos kario, matyti, kad trys jo bendražygiai stovi sodybos kieme, kai 10 akivaizdžiai neginkluotų Rusijos karių guli veidu žemyn ant žemės.

Tada matomas 11-as karys, išlipantis iš tos pačios pastogės ir staiga atidengiantis ugnį į Ukrainos karius – jis buvo nušautas vietoje.

Bepiločio orlaivio vaizdo įraše matyti kruvinos incidento pasekmės, o dauguma rusų kareivių išsidėstę taip, kaip pasidavė mobiliojo telefono vaizdo įraše.

Utrechto universiteto karo nusikaltimų baudžiamojo persekiojimo ekspertė Iva Vukusič sakė, kad susidūrimo priskyrimas karo nusikaltimui priklauso nuo to, ar Rusijos kariai buvo nušauti kovoje, ar tai buvo kaip keršto veiksmas.

Be to, nors 10 gulinčių karių yra laikomi nekovotojais (pasiduodančiais kariais), 11-ojo kario veiksmai taip pat gali būti laikomi karo nusikaltimu, nes jis apsimetė pasiduodančio kario statusu.

„Gali būti, kad jei šis vaikinas nebūtų atidengęs ugnies, jie visi būtų sugauti kaip karo belaisviai ir būtų išgyvenę“, – NYT sakė Vukušič.

 

Rusijos karinė ir civilinė valdžia, taip pat įtakingi valstybinės žiniasklaidos veikėjai ir kariniai tinklaraštininkai puolė apkaltinti Ukrainą karo nusikaltimais.

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad vaizdo įrašuose buvo matyti „tyčinis ir metodinis jos karių nužudymas“, o Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pasmerkė „negailestingą“ ir „šokiruojantį“ šaudymą.

Rusijos tyrimo institucijos pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl filmuotos medžiagos, o neseniai pertvarkyta prezidento žmogaus teisių taryba pareiškė, kad šį klausimą iškels tarptautinėms organizacijoms.

 

Kremlius pirmadienį pažadėjo, kad Rusija suras ir nubaus Ukrainos karius, dalyvavusius šiame epizode.

JT Žmogaus teisių biuras pranešė, kad tiria vaizdo įrašus.

Ukrainos ombudsmenas Dmitrijus Lubinecas neigė, kad Kijevo pajėgos žudė rusų karo belaisvius, teigdamas, kad Ukrainos kariai gynėsi nuo rusų, kurie imitavo pasidavimą.

Tai reiškia, kad kariai „negali būti laikomi karo belaisviais“, – teigė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(147)
(6)
(141)

Komentarai (2)