Naujausias JAV galybės simbolis: grėsmingasis mega ginklas B-21 „Raider“ prieš Rusijos PAK DA - kuris galingesnis? (Foto, Video)  ()

JAV ką tik viešai pristatė savo naujausią megą ginklą – B-21 „Raider“. O kaip jis atrodo prieš Rusijos PAK DA – kuris bus geresnis slaptas bombonešis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų oro pajėgų „Northrop Grumman B-2 Spirit“ nebuvo pirmasis „skraidančiojo sparno“ bombonešis – ši garbė iš tikrųjų atitenka „Northrop YB-49“, reaktyvinio varomo sunkiojo bombonešio prototipui, sukurtam netrukus po Antrojo pasaulinio karo. Nepaisant potencialo, iš tikrųjų prireikė kelių dešimtmečių, kol skraidančio sparno koncepcija buvo ištobulinta.

Dabar JAV pajėgose tarnauja vos dvidešimt B-2, o jų dienos suskaičiuotos.

 

JAV oro pajėgos šiuo metu bendradarbiauja su „Northrop Grumman“ kurdamos naujos kartos bombonešį B-21 „Raider“, o iki XXI amžiaus vidurio Amerikos bombonešių flotilę gali sudaryti tik skraidantys sparnai. Kai Šaltojo karo laikų B-52 „Stratofortress“ pagaliau bus nurašytas kartu su B-1B „Lancer“ ir B-2 „Spirit“, B-21 „Raider“ bus vienintelis tolimojo nuotolio strateginis bombonešis, naudojamas JAV oro pajėgose.

Tačiau tai gali būti ne vienintelis skraidantis bombonešis visame pasaulyje.

Kinija ir Rusija taip pat kuria savo strateginius bombonešius. Apie kurį nors projektą žinoma nedaug detalių – ne tiek, kiek iš tikrųjų žinoma apie B-21 „Raider“. Tačiau Pekinas paviešino pakankamai vaizdo įrašų, todėl galime patikėti, kad Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos oro pajėgos (PLAAF) į tarnybą netrukus įtrauks „Xian H-20“.

Tuo tarpu „Tupolev“ PAK DA yra naujausias Maskvos gamybos pavyzdys. Bet geriausiu atveju Kremlius gali sukurti prototipą, bet kada ir ar jis pakils, galima tik spėlioti.

Dar labiau abejojama, ar kada nors bus pastatytas bombonešių parkas.

Remiantis pranešimais, tikimasi, kad PAK DA ilgojo nuotolio bombonešis galės pasiekti ikigarsinį greitį ir pasiekti 12 000 km nuotolį, taip pat gebėjimą nuolat išbūti ore iki 30 valandų, apsiginklavus įprastiniais ir branduoliniais kroviniais. „Perspektyvus tolimojo nuotolio aviacijos kompleksas“ (PAK DA) naudos „skraidančių sparnų schemą“, taip pat turės technologijas ir medžiagas, mažinančias radarų susekimo parašą.

 

Manoma, kad jame bus keturių žmonių įgula ir, kad jis galės nešti didžiulį įprastos arba branduolinės ginkluotės krovinį. Šiuo metu spėliojama, kad PAK DA naudingoji apkrova gali viršyti 30 tonų – daug daugiau nei numatoma 15 tonų B-21 „Raider“. Jis taip pat gali būti apginkluotas hipergarsiniais ginklais ir  bepiločiais orlaiviais – galbūt (ir gana tikėtina), kad tos pačios dronų versijos bus kuriamos naikintuvui Su-57.

B-21 „Raider“ pakeis dabartinį JAV oro pajėgų bombonešių parką, o Rusijos PAK DA galėtų pakeisti Tu-95MS ir Tu-160. Rusijos pareigūnai teigė, kad bombonešis galėtų būti oficialiai pristatytas iki 2028 m.

 

Palyginimui, B-21 „Raider“ taip pat gali būti apginkluotas hipergarsinėmis raketomis AGM-183A, jo nuotolis gali siekti apie 11 000 km, o didžiausias greitis – 985 km/h. Oro pajėgų gebėjimas papildyti orlaivį degalų leistų jam turėti ištvermę, prilygstančią Rusijos bombonešiui.

Vėlgi, didžiausias dėmesys skiriamas ne tik galimybėms. Paprasčiau tariant, B-21 „Raider“ bus gaminamas dideliais kiekiais, nors to negalima pasakyti apie PAK DA.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(3)
(19)

Komentarai ()