Istorinis įvykis: Pentagonas pirmą kartą parodė išskirtinai slaptą karo monstrą (Video)  ()

Istorinis įvykis: viešai pristatytas slaptas strateginis bombonešis „B-21 Raider“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 2 d. JAV Gynybos departamentas Palmdale mieste, Kalifornijoje, pristatė slaptą strateginį bombonešį „B-21 Raider“ su deltos sparnais. Jis tapo pirmuoju amerikiečių koviniu lėktuvu tokioms užduotims per daugiau nei 30 metų.

Prototipą, galintį gabenti ir įprastus raketinius, ir branduolinius ginklus bei termobranduolinius ginklus, sukūrė ir surinko „Northrop Grumman“. Pirmąjį bandomąjį skrydį jis atliks kitais metais.

Apie kovinę mašiną beveik nieko nežinoma – jos programa yra slapta. Plėtros kaina taip pat nežinoma, nors buvo buvo kalbama apie 600–800 milijonų dolerių už vienetą (labai tikėtina, kad čia tik bazinė kaina). Visiškai įrengtas pirmtakas „B-2 Spirit“ buvo įvertintas daugiau nei 2 mlrd. USD.

Šeštosios kartos orlaivis buvo sukurtas nepakartojamai greitai: vos per septynerius metus. B-21 programoje dirba daugiau nei 8000 žmonių iš „Northrop Grumman“, pramonės partnerių ir JAV oro pajėgų, daugiau nei 400 tiekėjų iš 40 valstybių.

Anksčiau „Northrop Grumman“ teigė, kad nepaisant išorinio „B-21 Raider“ ir „B-2 Spirit“ panašumo, naujosios mašinos „įdaras“ yra visiškai kitoks, įskaitant ir atnaujintus variklius. Taip pat buvo patobulintos slaptos medžiagos ir technologijos, naudojamos orlaiviui paslėpti nuo žvalgybos ir priešo oro gynybos.

Lėktuvas gali atlikti užduotis tiek su įgula, tiek nepilotuojamu režimu.

Siekiant prisitaikyti prie besikeičiančių grėsmių, B-21 nuo pat pradžių buvo sukurtas su galimybe būti greitai atnaujintas.

 

„B-21 suteiks Jungtinėms Valstijoms strateginę galimybę prasiskverbti į priešo oro gynybą ir smogti taikiniams bet kurioje pasaulio vietoje. Dabar tik 10% mūsų šalies bombonešių sugeba įveikti pažangias priešo oro gynybos sistemas“, – nurodė Pentagonas.

Ateityje „Raiders“ turėtų pakeisti B-2 ir kitų strateginių bombonešių pirmtakus JAV oro pajėgose: apie šimtą jų planuojama pradėti eksploatuoti. Yra šeši B-21 įvairiuose surinkimo etapuose, įskaitant tą, kuris rodomas šiandien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(51)
(0)
(51)

Komentarai ()

Susijusios žymos: