Priimtas istorinis Hagos teismo nuosprendis dėl karo Sakartvele – skelbiami kaltieji ir Sakartvelo reakcija: gresia skandalas  ()

Tarptautinis baudžiamasis teismas pripažino kaltais tris aukšto rango pareigūnus iš apsiskelbusios Pietų Osetijos ir Rusijos generolą majorą Viačeslavą Borisovą. Sakartvelo vadovybė patenkinta sprendimu, ekspertai – ne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) Hagoje baigė tyrimą dėl karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų per Rusijos ir Sakartvelo karą, kuris vyko 2008 metų rugpjūčio 1-12 dienos. Tai gruodžio 16 dieną paskelbė Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuroras Karimas Khanas, ėjęs prokuroro pareigas byloje.

Tbilisis 2008 metais Hagos teismui pateikė ieškinį Rusijos Federacijai. Aštuonerius metus (nuo 2008 m. iki 2016 m.) TBT atliko išankstinį tyrimą, po kurio 2016 m. sausį Khano administracija pradėjo nagrinėti bylos medžiagą apie karą Sakartvele.

Galiausiai teismas nusprendė, kad kalti keturi asmenys:

  • Mykhailo Mindzayev, kuris 2005-2008 metais buvo apsiskelbusios Pietų Osetijos Respublikos vidaus reikalų ministras;
  • Hamletas Guchmazovas, 2008 m. vadovavęs Pietų Osetijos vidaus reikalų ministerijos kardomojo kalinimo centrui;
  • Davydas Sanakojevas, 2008 m. – Pietų Osetijos prezidento įgaliotas atstovas žmogaus teisių klausimais. Jis taip pat buvo kandidatas į prezidentus, o dabar – deputatas;
  • Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų generolas majoras Viačeslavas Borisovas, kovinių operacijų Afganistane ir Čečėnijoje dalyvis. Nuo 2002 m. yra Oro desanto pajėgų vado pavaduotojas mokymams ore. Mirė 2021 metų lapkritį.

Pasak TBT, būtent šie žmonės yra atsakingi už neteisėtą laisvės atėmimą, kankinimą ir nežmonišką elgesį, žmogaus orumo žeminimą, įkaitų paėmimą ir neteisėtą civilių gyventojų perkėlimą per Rusijos ir Sakartvelo karą.

Sakartvelo reakcija

 

Sakartvelo teisingumo ministerija pareiškė, kad Hagos teismo sprendimas visiškai patvirtino Sakartvelo teisę, praneša agentūra „JAM News“.

„Hagos teismo sprendimas aiškiai patvirtino, kad tiesa nuo pradžios iki galo yra Sakartvelo pusėje. Haga kartą ir visiems laikams pasakė, kad tiesa šiame kare buvo gruzinų ir gruzinų pusėje“, – sako šalies teisingumo ministras Rati Bregadze.

Opozicija taip pat džiaugėsi Tarptautinio teisingumo teismo sprendimu, manydama, kad tokiu būdu buvo paskelbtas tuo metu šalies prezidento pareigas ėjusio Michailo Saakašvilio nekaltumas.

 

„Visi kaltinimai Sakartvelo kariuomenei buvo atmesti, visi kaltinimai vyriausiajam Sakartvelo vadui Michailui Saakašviliui buvo atmesti. Sakartvelas išteisintas, nė vienas gruzinas nepadarė nusikaltimo", – teismo sprendimą komentavo opozicijos lyderė Nika Melia.

Tačiau Nacionalizmo ir konfliktų tyrimo instituto Tbilisyje direktorius Paata Zakareishvili liko nusivylęs tokiu TBT sprendimu.

„Rezultatas menkas: bus nubaustas tik vienas, jau miręs, rusų generolas ir trys osetinai. Buvo pasigailėta ir Sakartvelo, ir Rusijos. O su Cchinvaliu taip pat buvo susidorota be ypatingo griežtumo", – mano jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()