Nerimą keliantis sandoris – Rusija už 2 mld. USD parduos Iranui daugybę galingų ginklų: bet kažkas čia ne taip  (1)

24 rusiškų naikintuvų Su-35 kaina neįprastai nekoreliuoja su Irano bepiločių orlaivių „Shahed 136“ eksporto kaina, net padauginta daug kartų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos naikintuvai Su-35, kurie yra gili sovietinio Su-27 modernizacija, artimiausiu metu bus perkelti į Iraną. Kalbame apie 24 orlaivius, kurie tapo Maskvos susitarimo objektu. Mainais už šiuos lėktuvus Teheranas bent jau siunčia iki 1700 bepiločių orlaivių „Shahed 131“ ir „Shahed 136“ (iš kurių 540 jau buvo panaudoti Rusijos Federacijos).

Informaciją apie tai su nuoroda į „Vakarų žvalgybą“ paskelbė Izraelio žiniasklaida, ypač „Times of Israel“. Ir šioje situacijoje nepaprastai įdomu, kad kalbame apie visus 24 lėktuvus Su-35, kurie buvo sukurti norint įvykdyti sutartį su Egiptu nuo 2018 metų už 2 milijardus dolerių. Tačiau šis susitarimas buvo atšauktas dėl sankcijų 2021 m.

Tuo pačiu metu 1700 bepiločių orlaivių, kurių vieneto kainą 7000 USD apskaičiavo Ukrainos gynybos ministerijos Gynybos žvalgyba, Iranui iš tikrųjų kainuoja tik 11,9 mln. USD. Ir tai daug kartų mažiau nei net vienas Su-35, kuris pagal Egipto sutartį kainavo 83,3 mln. USD.

Tokia disproporcija įmanoma tik keliais atvejais. Sutarties, pagal kurią perduodami orlaiviai Su-35, objektas yra ne tik dronai kamikadzės, bet ir kiti ginklai, įskaitant balistines raketas. O pasirodžiusi informacija apie Rusijos Federacijos pasirengimą perduoti lėktuvus yra veiksnys, lėmęs tai, kad susitarimas visgi buvo pasiektas.

 

Kitas variantas – kamikadzės dronai yra „premija“ ir Teheranas tradiciškai už juos mokėjo pinigais. Tačiau minint šį Rusijos ir Teherano susitarimą nė karto nebuvo kalbama apie piniginį ar kitokį atsiskaitymo atitikmenį, tik apie „ginklas už ginklą“ mainus.

Galiausiai visai gali būti, kad Kremliui naikintuvų keitimas į kažką buvo vienintelė galimybė parduoti produkciją. Nors šioje situacijoje galėtų būti priimtas sprendimas sustiprinti jų pačių Aviacijos ir kosmoso pajėgas „egiptietiškais“ lėktuvais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(22)
(-4)

Komentarai (1)