Legendinė „Lend-Lease“ programa žlugo? Skelbiama, ką padarė JAV  ()

Kijevas iš Vašingtono ir NATO partnerių gynybos pagalbą gauna nemokamai pagal tris programas. „Lend-Lease“ numato amerikietiškų ginklų siuntimą nuomos pagrindu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV nesinaudojo „Lend-Lease“ (lendlizo) mechanizmu karinei pagalbai Ukrainai. Ginklavimasis vykdomas pagal kitas programas, komentare sakė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas Olegas Nikolenka.

„Lend-Lease“ principas yra perduoti amerikietiškus ginklus išsipirkimo ar nuomos pagrindu.

Lenlizo privalumai, anot Užsienio reikalų ministerijos pirmininko, yra greitas JAV prezidento administracijos sprendimų priėmimas be nereikalingos biurokratijos ir būtinybė balsuoti už kiekvieną pagalbos paketą Kongrese. Tačiau ginklų tiekimo apimtis pagal „Lend-Lease“ tiesiogiai priklauso nuo Ukrainos finansinių galimybių.

Jungtinės Valstijos šiame karo etape teikia karinę pagalbą Ukrainai savo biudžeto sąskaita.

Nikolenkos teigimu, pagal Amerikos įstatymą dėl papildomų asignavimų Ukraina neatlygintinai gauna gynybos pagalbą pagal tris programas:

  • Ukrainos saugumo pagalbos iniciatyva (USAI),
  • Išorinis karinis finansavimas (Foreign Military Financing, FMF),
  • JAV ginklų atsargų papildymas.

Visos šios programos nereikalauja finansinės grąžos iš Ukrainos. Amerikos pusė, kaip pažymėjo diplomatas, buvo Ukrainos gynybos kontaktinės grupės, kurioje dalyvauja 50 šalių, sukūrimo iniciatorė.

 

„Bendromis diplomatinėmis pastangomis mums pavyko sutelkti NATO ir kitų partnerių aprūpinimą ginklais Ukrainą už 40 milijardų dolerių“, – sakė Nikolenka.

Iš šios sumos daugiau nei 19,3 mlrd. dolerių pagalbos ginklais gauta iš JAV. Ukrainos užsienio reikalų ministerija kartu su kitomis vyriausybinėmis agentūromis siekia gauti sąjungininkų pagalbos, kad būtų geriau apsisaugota nuo oro grėsmių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(114)
(6)
(108)

Komentarai ()