Irano karo laivai nuplaukė 20 000 km į kitą Žemės pusrutulį ir sustoti neketina: ką čia sugalvojo iraniečiai? (Foto)  (1)

Kur tiksliai plaukia Irano laivai, kol kas nežinoma, tačiau jie jau nuplaukė kelias dešimtis tūkstančių kilometrų ir sustoti neketina.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Panašu, kad Iranas bando priminti pasauliui, kad turi savo laivyną, galintį veikti pasaulio vandenynuose.

Neseniai netoli Prancūzijos Polinezijos Ramiojo vandenyno šiaurėje buvo pastebėti mažiausiai du Irano karinio jūrų laivyno laivai. Prancūzijos Ramiojo vandenyno vadovybė parodė nuotraukas iš patrulinio lėktuvo „Falcon 200“.

Anot pranešimo, Irano laivai teigė plaukiantys į pietus nuo Markizo salų per Ramųjį vandenyną. Taigi jie buvo apie 20 000 kilometrų nuo Irano kitame pusrutulyje.

Pačiose nuotraukose matoma 2000-2500 tonų talpos Moudge klasės fregata. Pagrindinė ginkluotė – priešlaivinės raketos „Qader“ (4 vnt.), kurių nuotolis iki 300 km. Oro gynybą užtikrina vidutinio nuotolio oro gynybos sistema „Mehrab“ (atsižvelgiant į nuotolį, neoficialūs skaičiavimai yra nuo 40 iki 75 km ir net 120 km).

Sprendžiant iš nuotraukos, joje gali būti IRIS „Dena“ (75), kuris buvo paleistas 2016 m., O eksploatuojamas nuo 2021 m.

 

Kartu su juo Ramiajame vandenyne yra ir IRIS „Makran“ – į karo laivą paverstas Aframax klasės tanklaivis, kuris fregatų klasės laivui turėtų užtikrinti tokį ilgą vandenyno reisą, kurio metu laivai neįplaukia į jokius uostus.

 

Šio laivo pasirodymas Irano laivyne įvyko 2021 m. Manoma, kad jis buvo pastatytas Japonijoje „Sumitomo Heavy“ Industries laivų statykloje ir buvo statomas JAE naftos kompanijai „Al Buhaira“, 2013 m. pervadintai į „Beta“. 2020 m. jis buvo užfiksuotas Irano Bandar Abbaso uoste, po kurio jis tapo IRIS „Makran“. Jame buvo įrengta sraigtasparnių nusileidimo aikštelė ir žvalgybos įranga. Yra prielaida, kad tai gali būti plūduriuojanti atakos laivų bazė.

 

Tai jau antras kartas, kai IRIS „Makran“ plaukia į tokį ilgą žygį. 2021 m. kartu su IRIS „Sahand“ (IRIS „Dena“ „klasės draugu“) jis atvyko į Sankt Peterburgą švęsti Rusijos karinio jūrų laivyno 325 metų jubiliejaus. Kur tiksliai dabar plaukia Irano laivai, nežinoma. Tačiau pernai buvo manoma, kad į Venesuelą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(30)
(-24)

Komentarai (1)