Iranas išbandė naujus smogiamuosius dronus „Ababil-5“ – štai kuo jie pavojingi (Video)  ()

Iraniečiai teigia, kad dronas nuskriejo 400 km ir bombos metimu pataikė į taikinį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gruodžio 31 dieną Irano kariuomenė Omano įlankoje išbandė naują smogiamąjį droną „Ababil-5“. Apie tai rašo Amerikos balsas, remdamasis Irano valstybine televizija.

Per kasmetines pratybas HESA „Ababil-5“ sėkmingai nuskriejo 400 km ir pataikė į taikinį, numetęs bombą pakrantės zonoje prie Hormūzo sąsiaurio. Hormūzo sąsiauris yra Persijos įlankos žiotyse ir yra labai svarbus, nes per jį vyksta apie 20 % visos pasaulio jūrinės naftos prekybos.

Pusiau oficialios naujienų agentūros „Fars“ teigimu, Irano kariuomenė bepiločiu orlaiviu taip pat perėmė žvalgybinį lėktuvą, kuris bandė priartėti prie pratybų zonos. Žurnalistai nenurodė, kam tiksliai priklauso žvalgybos lėktuvas, tačiau Iranas ne kartą susidūrė su JAV oro laivynu Persijos įlankoje.

Pasak „Military Factory“, „Ababil-5“ pirmą kartą buvo pristatytas 2022 m. balandžio mėn. Tai fiksuotų sparnų sraigtu varomas nepilotuojamas orlaivis su pakabinama amunicija smūgiams. Centrinis fiuzeliažas turi plokščias puses ir uodegą su dviem sijomis. 115 arklio galių „Rotax 914“ variklis, esantis UAV gale, varo trijų ašmenų sraigtą.

 

Anot „Tehran Times“, „Ababil-5“ gali nuskristi apie 480 km atstumą. Po kiekvienu sparnu yra iki trijų valdomų „Qaem“ bombų arba dviejų „Diamond-2“ klasės prieštankinių raketų, kurių nuotolis yra apie 8 kilometrai.

 

Iranas pastaruosius dešimt metų aktyviai kūrė karinius dronus ir jau išbandė daugybę skirtingų modelių. Irano nepilotuojamos technologijos kelia susirūpinimą Vakaruose, nes žinoma, kad Teheranas tiekia Maskvai UAV, naudojamų smogti Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(12)
(-4)

Komentarai ()