Neapdainuoti Ukrainos karo herojai: kaip šios profesijos žmonės padeda Ukrainos pajėgoms sunaikinti rusus  ()

Meteorologų duomenys svarbūs ne tik oro dronų žvalgybai, bet ir efektyviam kontrpuolimo operacijų planavimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022–2023 metų žiema Ukrainoje buvo temperatūrų kilimo ir kritimo kalneliai, kurie turėjo įtakos tolesniems Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiksmams. Tokiomis sąlygomis Ukrainos kariškiai turi turėti patikimą orų prognozę, kuri leistų planuoti bent kelioms dienoms į priekį.

Štai dėl ko Ukrainos „ArmyInform“ paskelbtas interviu toks įdomus: žurnalistai kalbėjosi su AFU Palaikymo pajėgų vadovybės Hidrometeorologijos tarnybos viršininku pulkininku Rafilu Musinu.

Visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip apskritai organizuojama meteorologijos tarnyba Ukrainos ginkluotosiose pajėgose. Pavyzdžiui, Ukrainos karo meteorologai glaudžiai bendradarbiauja su Ukrainos hidrometeorologijos centru, kuris yra Ukrainos valstybinės pagalbos tarnybos skyrius.

Jie taip pat naudoja JT Pasaulio meteorologijos organizacijos ir Ukrainos sąjungininkių šalių palydovų pateiktus duomenis. Oro pajėgos ir karinis jūrų laivynas turi savo meteorologijos tarnybas, o kitos Ukrainos kariuomenės atšakos naudoja bendras prognozes.

Savalaikis kokybiškų orų duomenų pateikimas padeda AFU gintis nuo Rusijos puolimų – kaip dabar Bachmuto mieste – arba pradėti kontratakas, siekiant išlaisvinti okupuotas teritorijas.

Konkrečiai, pulkininkas Rafilas Musinas teigė, kad tinkamas hidrologinių duomenų pateikimo laikas padėjo sukurti patikimą perėjimą per Inguleco upę. Tai, savo ruožtu, buvo vienas iš veiksnių, lėmusių sėkmingą Chersono miesto išvadavimą 2022 m. lapkritį.

 

Karo meteorologų informacija reikalinga net karinei logistikai. Atšilus kai kurie keliai tampa nepravažiuojami, todėl logistikos tarnybos pasikliauja jų patarimais ir įspėjimais.

Į orų duomenis reikia atsižvelgti ir tada, kai dislokuojamas nepilotuojamas orlaivis. Visų tipų UAV veikia įvairiuose aukščiuose ir turi skirtingą veikimo diapazoną. Todėl kiekvienu atveju tam tikro tipo dronui tinka konkreti rekomendacija. Juolab kad nepilotuojami orlaiviai veikia kur kas atšiauresnėmis sąlygomis nei „įprastinė“ pilotuojama aviacija.

Kiekvienam kovinio lėktuvo ar karo laivo skrydžiui reikalinga orų prognozė, speciali meteorologinė ir hidrologinė informacija. Nuorodos apie orą padeda ne tik ruošiantis kontrpuolamiesiems veiksmams, bet ir karo medikams, pavyzdžiui, sudaryti planą, jei rusai panaudotų cheminį ginklą.

 

Jei keliai yra purvynė, karinių meteorologų įvertinimas padės nustatyti, kur judės Rusijos kolona, ir ją sunaikinti.

Paprastai taip dirba karo meteorologai. Kasdien jie parengia prognozes kitai dienai, koreguoja anksčiau sudarytas dviejų ar trijų dienų prognozes ir pristato jas į savo būstinę.

Kiekvieno mėnesio pabaigoje jie parengia klimato suskirstymą apie visus pasienio regionus, remdamiesi daugelio metų stebėjimu vietinėse meteorologijos stotyse. Be to, paprašius, jie gali pateikti duomenis apie konkrečius rajonus ar miestus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(27)
(0)
(27)

Komentarai ()