Naujausias Turkijos monstras „Altay“ išrieda į trasą – koks tai žvėris, turintis korėjietišką kilmę? (Video)  ()

„Altay“ tanko kūrimas Turkijoje buvo sunkus ir brangus, tačiau tai yra kelias, kuriuo šalys eina, siekdamos savarankiškai patenkinti savo mašinų poreikį ir sukurti tikrą katalizatorių gynybos pramonei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos projektas sukurti savo tanką buvo planuotas dar dešimtajame dešimtmetyje kaip nacionalinė programa, suvokiant visus laukiančius sudėtingumus ir išlaidas, taip pat tai, kad ji taps visos gynybos pramonės pastangų katalizatoriumi.

Pirmoji vieša tanko koncepcija buvo paskelbta tik 2010 metais, 2012 metais buvo surinktas pirmasis prototipas. Ir tik 2023-ųjų gegužę pirmieji du tankai „Altay“ bus perduoti Turkijos ginkluotosioms pajėgoms išbandyti, bandymai truks iki 2025-ųjų, o po to turėtų prasidėti masinė jų gamyba. Tai paskelbė Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas, praneša Turkijos naujienų agentūra „Anadolu“.

Šis pareiškimas buvo pareikštas perduodant šešių naujos kartos savaeigių ginklų „Fırtına“ partiją, kuri gavo naują valdymo ir šaudmenų tiekimo sistemą. Iš karto pridursime, kad Turkijos ginkluotosios pajėgos turi gauti 140 tokių naujų savaeigių ginklų.

Tačiau, grįždami prie „Altajaus“, pastebime, kad šis tankas visiškai parodo, kaip sunku sukurti tokio lygio ginklus. Kuriant tanką, Turkijos pramonė turėjo išmokti gaminti tanko šarvus, 120 mm pabūklus, kurių vamzdžio ilgis yra 55 kalibrai, važiuoklę, ugnies valdymo sistemą, taip pat visas kitas mašinos sistemas ir posistemes.

 

Ir iš karto reikia pastebėti, kad Turkija nedirbo visiškai izoliuota, o pasitikėjo užsienio kompanijų pagalba. Visų pirma, didelė darbų dalis buvo atlikta bendradarbiaujant su Korėjos įmonėmis. Pavyzdžiui, ginklų gamybos technologija ir šarvų apsaugos projektavimas buvo gautas iš korėjiečių „Hyundai“, kuris taip pat dalyvavo bendrame planavime, ir „Samyang Comtech“.

O pagrindinė problema buvo variklis, kuris turėtų būti skirtas 65 tonų sveriančiai mašinai. Iš pradžių buvo planuota paimti vokišką 1500 arklio galių MTU su RENK transmisija, kas leistų kalbėti apie tam tikrą susivienijimą su eksploatuojamu „Leopard 2“. Bet šiems varikliams buvo įvestas embargas dėl Berlyno pozicijos dėl karo Sirijoje. Beje, panašus likimas ištiko bendradarbiavimą su Prancūzija, kuris buvo susijęs su išlygomis, o korėjietiškas ginklas iš tikrųjų pakeitė „Rheinmetall Rh 120L/55“, kuris bus gaminamas MKEK.

 

Dėl to turkai kreipėsi į nacionalinį gamintoją BMC, o tuo pačiu metu vykdė derybas dėl Ukrainos 6TD serijos variklių. Tačiau buvo pasirinktas „Hyundai Rotem“. 2022 m. spalį buvo nuspręsta, kad pirmosiose partijose bus sumontuoti 1500 arklio galių „Hyundai Doosan Infracore DV27K“ ir „SNT Dynamics EST15K“ transmisija. Akivaizdu, kad ateityje planuojama šio variklio gamybą lokalizuoti BMC gamyklose.

 

Taigi visi „Altay“ komponentai gali būti laikomi suprojektuoti. Ginkluotė – licencijuota Korėjos tanko K2 „Black Panther“ 120 mm CN08 pabūklo versija, ta pati jėgainė, ugnies valdymo sistema „Volkan III“, aktyvioji apsaugos sistema, informacinė sistema, ryšių ir kitos sistemos ir kt.

Bendrieji tanko išleidimo planai – iki 1000 vienetų, kurie bus suskirstyti į keturias grupes po 250 vnt., kas leis kiekviename iš jų atlikti papildomų pakeitimų ir padidinti lokalizacijos dalį. Tai yra, mes kalbame apie daugiametę programą. Kalbant apie mašinos savikainą, jau 2016 m. buvo 13,75 milijono dolerių kaina už vieną mašiną, kuri nuo masinės gamybos pradžios 2025 m. gali tik didėti.

Tačiau šiuo atveju Turkijai svarbiau už pinigus yra technologijų įvaldymas ir kompetencijos bei gebėjimas savarankiškai padengti savo tankų poreikį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()