Vakarai ruošia didelę staigmeną: sugalvojo, kaip sužlugdyti Rusijos naftos gavybą iškart 50 %  ()

Europa ne tik uždraus rusiškų naftos produktų importą, bet ir įves iš karto dvi kainų lubas, kurios gerokai sumažins Rusijos biudžeto pajamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė oficialus G7 atstovas, praneša naujienų agentūra „Reuters". Ekspertai prognozuoja, kad dėl to Rusijos naftos gavyba iškart sumažės 50 proc.

Tai gali būti šokas Rusijos biudžeto pajamoms, anksčiau sakė pramonės ekspertas Michailas Krutilinas. „Bloomberg" pažymi, kad ES, siekdama įvesti sankcijas Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, vasario 5 d. ketina uždrausti perdirbtų produktų importą iš RF ir nustatyti ribines kainas eksportui į trečiąsias šalis, kurios, visų pirma, turės įtakos dyzeliniam kurui, benzinui ir mazutui. Dėl tikslių mechanizmų ir kainų lygių G7 šalys ir ES vis dar diskutuoja.

Tai dar labiau sumažintų Maskvos pajamas iš energijos eksporto ir jos galimybes finansuoti karinę invaziją į Ukrainą. Koalicija, kurią sudaro Australija, Kanada, Japonija ir JAV, taip pat 27 Europos Sąjungos šalys, nuo gruodžio 5 d. nustatė Rusijos naftai 60 USD už barelį kainų ribą, be ES embargo Rusijos naftos importui jūra. Naftos produktų draudimas atsirado po Europos įvesto draudimo importuoti rusišką naftą. Bet apriboti Rusijos naftos produktų kainą yra sunkiau nei riboti vien naftos kainą, nes naftos produktų yra daug ir jų kaina dažnai priklauso nuo to, kur jie perkami, o ne nuo to, kur jie gaminami, sakė pareigūnas, prašęs konfidencialumo.

 

Pareigūnas pateikė dyzelino ir žibalo pavyzdį, kuriais prekiaujama brangiau negu žalia nafta. Tuo pačiu metu mazutas dažniausiai parduodamas su nuolaida – todėl G7 svarsto dvi kainų ribas. Kai kurie Europos pareigūnai buvo susirūpinę dėl dyzelino trūkumo ištisus metus, tačiau G7 atstovas sakė, jog rinka turi būti pakankamai lanksti, kad galėtų prisitaikyti. Pavyzdžiui, šiuo metu Europai parduodamas rusiškas dyzelinas greičiausiai ras pirkėjų Lotynų Amerikoje ir Afrikoje.

 

Tuo tarpu Europa greičiausiai galės nusipirkti dyzelino iš Artimųjų Rytų ir JAV, kurios šiuo metu jo daugiau parduoda Lotynų Amerikai ir Afrikai. Pareigūnas, kuris tai pavadino prekybos per Atlantą pertvarkymu, teigė, jog dėl to gali padidėti pervežimo kaštai, nes kai kurios siuntos keliaus dideliais atstumais.

Remiantis „Argus Media" duomenimis, sausio 6 d. Baltijos jūros uoste Primorske Rusijos naftos „Urals", pagrindinės jos eksporto srovės, kaina buvo 37,8 USD už barelį. Tai yra mažiau nei pusė „Brent" naftos ateities sandorių kainos tą pačią dieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(120)
(5)
(115)

Komentarai ()