Skelbiama netikėta žinia: Turkija slapta perdavė Ukrainai tokius mirtinus ginklus, kokių atsisakė duoti net JAV  ()

2022 metų pabaigoje Turkija pradėjo slaptą JAV pagamintų kasetinių sviedinių tiekimą Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-12 Skelbiama netikėta žinia: Turkija slapta perdavė Ukrainai tokius mirtinus ginklus, kokių atsisakė duoti net JAV  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai „Foreign Policy" rašo remdamasis informuotais šaltiniais.

Leidiniui tai pranešė esami ir buvę JAV bei Europos pareigūnai, kuriems ši problema žinoma.

Šaltinių teigimu, 2022 metų lapkritį Turkija Ukrainai pradėjo tiekti kasetinius sviedinius (kasetinis sviedinys yra ginklas, kurio šaudmuo sudarytas iš kelių ar daugelio vienetinių prieštankinių, padegamųjų, skeveldrinių, erdvinio sprogimo kovinių elementų, sudėtų į kasetes) kurie buvo gaminami Šaltojo karo laikais pagal bendrą gamybos sutartį su JAV. Leidinys pažymi, jog tai atsitiko po to, kai Vašingtonas atsisakė perleisti savo tokių šaudmenų atsargas Kyjivui, o Turkija pasirodė vienintelė šalis, iš kurios Ukraina galėjo juos gauti.

„Tai rodo, kad nors Turkija tam tikrais atžvilgiais artėja prie Rusijos, ji iš esmės yra svarbi Ukrainos sąjungininkė kariniu požiūriu", – FP sakė vienas iš šaltinių.

Ekspertai mano, kad kasetinė amunicija yra veiksmingiausia priemonė naikinti atvirose teritorijose įsitvirtinusius Rusijos karius, rašo „Foreign Policy".

 

Turkija anksčiau viešai tvirtino, kad nuo kasetinių šaudmenų konvencijos pasirašymo 2005 m. ji tokios amunicijos nenaudojo, negamino, neimportavo ir neperdavė.

Kasetiniai šaudmenys skirti šarvuočiams ir pėstininkams naikinti atvirose erdvėse. Šovinys suyra į dešimtis mažesnių užtaisų, kurie gali likti mūšio lauke metų metus, jei nesprogsta iš karto. JAV įstatymai draudžia eksportuoti tokius sviedinius. Kasetinių šaudmenų naudojimas griežtai ribojamas tarptautinių susitarimų, jų naudojimas neturi kelti grėsmės civiliniams objektams ir civiliams gyventojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(191)
(13)
(178)

Komentarai ()