Kas nutinka, kai atominė bomba sprogsta po vandeniu? Tokių siaubingų padarinių nesitikėjo net patys JAV kariškiai (Foto, Video)  ()

Visi matėme kai kuriuos šio tropo variantus: bomba užtaisyta ir ruošiasi sprogti. Prasideda atgalinis skaičiavimas. Pasaulis ruošiasi artėjančiai pražūčiai. Staiga į sceną įsiveržia herojus ir lenktyniaujantis prieš laikrodį, pačiu laiku įmeta bombą į netoliese esantį vandenyną. Veikėjai ir budri publika kolektyviai atsikvepia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet ar tikrai tai padėtų norint išvengti branduolinės nelaimės? Ar vandenynas sulaikytų sprogstančią atominę bombą?  

XX amžiaus penktojo dešimtmečio viduryje Jungtinių Valstijų kariuomenės vadovai tikėjo, kad gali atlaikyti branduolinės atakos bangas, jei giliai po jūros paviršiumi sprogtų atominė bomba. Tačiau keli labai nesėkmingi bandymai išmušė šią teoriją tiesiogine prasme. Šiandien mes turime daug tikslesnį supratimą apie tai, kas nutinka, kai atominė bomba sprogsta giliai vandenyne.

Operaciją „Crossroads“ – pirmasis viešas povandeninis branduolinis bandymas

Po Antrojo pasaulinio karo tarptautiniai nuogąstavimai dėl atominės bombos apėmė pasaulį ir ne veltui. 1945 m. rugpjūtį, vykstant Antrajam pasauliniam karui, JAV virš Japonijos miestų Hirošimos ir Nagasakio numetė pirmąją ir antrąją istorijoje atominę bombą. Šimtai tūkstančių žmonių iš dviejų pramoninių didmiesčių žuvo – vieni iš karto, kiti lėtai ir gana siaubingai.

Šis įvykis sukėlė atkaklų pasipriešinimą atominėms bomboms, ypač iš žymių to meto intelektualų. Be baisios perspektyvos, kad visą pasaulį apims grybinis radiacijos debesis, taip pat kilo daug painiavos dėl to, kaip šios bombos reaguos tam tikrose situacijose.

 

Nors povandeniniai bandymai jau buvo atlikti slaptai, radioaktyvios pasekmės nebuvo nei viešos, nei suprantamos. Dėl šios priežasties kariniai vadovai sugalvojo planą viešai susprogdinti ne vieną, ne dvi, o tris atomines bombas. Pirmasis iš jų įvyktų ties vandens paviršiumi, antrasis būtų negilus povandeninis sprogimas, o trečiasis ir paskutinis sprogimas turėjo įvykti tūkstančių metrų gylyje. Svarbu pažymėti, kad paskutinė bomba niekada nesprogo, nes pirmųjų dviejų padariniai buvo tiesiog siaubingi.

Po vandeniu sprogsta atominė bomba

1946 m. operacija „Crossroads“ pasiekė antrąjį etapą „Baker“. Žurnalistai ir politikai iš viso pasaulio susirinko stebėti antrojo sprogimo – povandeninio sprogimo, kuris gali sukelti rimtą cunamį. Būtent tokia scena nutiko 1946 m. liepos 25 d., kai antroji bomba – keistai pavadinta „Bikinio Helena“ – sprogo 18 m po Bikini atolu Maršalo Salose.

 

Vyriausybės leidinys „The Historical Radiological Assessment“, skirtas praeities ir dabarties radioaktyvioms medžiagoms, apibūdino sprogimą tokiu teiginiu: „Pirmasis sprogimo poveikis buvo didžiulis vandens ir garų burbulas, sulaužęs vandenyno paviršių“. Ten, radioaktyviuose vandenyse, milžiniškam burbului kylant ir lūžtant, stovėjo šimtai bandomųjų laivų, suskirstytų į tikslinių arba netikslinių laivų kategorijas. Keliolika jų iškart nuskendo, ir tai dar ne viskas – paviršiuje įvykęs sunaikinimas iš tikrųjų tebuvo tik išankstinis poveikis. Toli po paviršiumi karštos dujos, dėl kurių atsirado didžiulis burbulas, taip pat išraižė 600 m skersmens kraterį tiesiai į jūros dugną.

1940-ųjų mokslininkai nesitikėjo, kad panirusi bomba turės tokį didžiulį poveikį. „The Historical Radiological Assessment“ apibūdino, kad sekli povandeninė bomba „Bikinio Helena“ buvo daug labiau niokojanti nei pirmasis į Hirošimą panašus sprogimas.

Po to, kai „Bikinio Helena“ buvo susprogdinta iš modifikuotos baržos, esančios 18 m gylyje, ir subliuškus grėsmingam  vandens burbului, toksiškas vanduo vėl pakilo ir virto didžiule 27 m banga. Ji persirito per taikinį ir pagalbinius laivus ir galiausiai apėmė visas Bikini atolo salas. Tai iš tiesų buvo tragedija, nes Bikini atole gyveno maždaug 167 bikiniečiai, kurie visi iškart po sprogimo buvo perkelti į kitas salas, kur jie patyrė badą.

 

Remiantis eksperimentu, tapo aišku, kad atominės bombos susprogdinimas po vandeniu duoda tokius pat siaubingus rezultatus, kaip ir sprogdinimas sausumoje. Trumpuoju laikotarpiu 27 m cunamio banga nusiaubė aplinkinį regioną. Ilguoju laikotarpiu, kai banga išsisklaidė, iš dangaus nukrito radioaktyvios nuolaužos, užteršdamos smėlį ir jūrą, jau nekalbant apie netoliese esančius karinio jūrų laivyno laivus, pagalbinius laivus, koralus, taip pat salas ir lagūną. Ir kadangi buvo naudojami bandomieji ir tiksliniai laivai, tarp nuolaužų buvo maždaug 2,3 mln. litrų užteršto kuro.

Šie radioaktyvūs padariniai atsiranda dėl bombos plutonio skilimo. Pažymėtina, kad nors 1940-ųjų mokslininkai tikėjosi kai kurios beta ir gama spinduliuotės, jie taip pat rado alfa užterštumo įrodymų, o tai buvo netikėta. Alfa spinduliai gali atsirasti natūraliai ir paprastai yra laikomi saugesniais už kitas branduolines daleles, nes jie prasiskverbia į medžiagą lėčiau ir yra labai jonizuojantys.

 

Padarinių valymas

Po sprogimo kariškiai bandė sutvarkyti netvarką – nukenksminimo darbai buvo pradėti dar 1946 m. Netrukus po to buvo nustatyta, kad Bikini atolo radioaktyvumas trukdo visoms dezaktyvavimo pastangoms, ir objektai buvo nugabenti į Kwajalein atolą tolesniam tyrimui.

Iki šios dienos Bikini atolas yra netinkamas gyventi dėl foninės gama spinduliuotės ir teršalų maiste, dirvožemyje ir aplinkiniuose jūros vandenyse. Dabar, kai žinome, kad povandeninė atominė bomba gali būti tokia destruktyvi, pakeitėme savo supratimą apie branduolinį karą, net žiūrint iš popkultūros perspektyvos.

Ar kada nors pastebėjote, kad šiuolaikiniai ekrane rodomi superherojai linkę išgelbėti pasaulį išskraidindami branduolines bombas į kosmosą, o ne tiesiog išmesdami jas į netoliese esantį vandenyną? Galbūt dėl to siaubingo 1946 metų bandymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(75)
(8)
(67)

Komentarai ()