Rusija apgaudinėja visą pasaulį – nutekėjo „stebuklingos“ hipergarsinės raketos „Zircon“ paslaptis (Video)  ()

Analitikai mano, kad Kremlius bent kelis kartus bandė pademonstruoti raketą P-800 taip, lyg tai būtų „Zircon“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-27 Rusija apgaudinėja visą pasaulį – nutekėjo „stebuklingos“ hipergarsinės raketos „Zircon“ paslaptis (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JK įsikūręs „Royal United Services Institute“ (RUSI) paskelbė straipsnį apie rusiškos hipergarsinės priešlaivinės raketos 3M22 „Zircon“, kuria Rusija bando grasinti JAV, charakteristikas.

Pavyzdžiui, Rusijos gynybos ministerija gyrėsi sėkmingu tokios raketos „skaitmeniniu paleidimu“ iš fregatos „Admiral Gorshkov“. Pranešama, kad karo laivas plaukia link JAV krantų.

Tačiau šis „skaitmeninis paleidimas“ reiškia kompiuterinį proceso modeliavimą be fizinio raketos paleidimo. Vadinasi, jei rusai bandys tai pavaizduoti kaip savo ginklų pramonės proveržį, tai rodo, kad gali kilti problemų dėl 3M22 „Zircon“ kovinio naudojimo.

Atsižvelgdama į tai, RUSI siūlo nepervertinti 3M22 „Zircon“ svarbos, ypač JAV ir kitose Vakarų šalyse. Nors hipergarsinėmis raketomis ginkluoto karo laivo dislokavimas vis dar yra dėmesio vertas įvykis.

RUSI autoriai bandė išsiaiškinti, kokia yra rusiško „Zircon“ technologinė bazė, o bendras vaizdas iš tikrųjų atrodo prieštaringas.

Pavyzdžiui, sovietmečiu buvo sukurtas hipergarsinės sparnuotosios raketos Kh-90 projektas, skirtas paleisti iš strateginių bombonešių. Tačiau šis projektas nepasiekė net prototipo kūrimo stadijos.

Nuo paskelbtos kūrimo pradžios iki oficialaus „Zircon“ raketos dislokavimo praėjo šiek tiek daugiau nei 10 metų. Šis terminas Rusijos karinei pramonei atrodo per daug „rekordinis“, ypač jei prisiminsime kitus panašius projektus, kurių įgyvendinimas užtruko daug ilgiau, laiką.

 

Palyginimui, rusai modernizuotos viršgarsinės sparnuotosios raketos Kh-32 projektą pradėjo vystyti devintajame dešimtmetyje ir iš esmės užbaigė 2022 m.

Maždaug tiek pat 10 metų prireikė rusams sukurti ir priimti viršgarsinę priešlaivinę sparnuotąją raketą P-800 „Oniks“. Bet net patys Rusijos kariškiai pripažino, kad jų „onikai“ sirgo „vaikystės ligomis“, kaip apibūdino vienas iš jų generolų.

 

Atsižvelgdami į tai, analitikai abejoja, ar Rusija iš tikrųjų kada nors išbandė „Zircon“: kai kuriais atvejais Kremliaus filmuotoje medžiagoje apie „bandomuosius paleidimus“, raketos vėliau buvo identifikuotos kaip kitos raketos, tokios kaip P-800. P-800 yra tokio pat dydžio kaip 3M22 „Zircon“, o kai kurios veikimo charakteristikos taip pat buvo identiškos.

Yra dar vienas svarbus prieštaravimas, kurį pastebėjo RUSI: bandymų metu Rusijos kariuomenės pareigūnas teigė, kad jų „Cirkonio“ tikrasis šaudymo nuotolis yra iki 400 km, kai skrydžio greitis yra iki 6 machų, o kovinės galvutės svoris – 300 kg. Tačiau vėliau Putinas paskelbė, kad 3M22 šaudymo nuotolis yra beveik 1000 km, skrydžio greičiu iki 9 machų, o galvutės svoris yra 300 kg.

Netgi ne tokie drąsūs teiginiai apie 400 km ir 6 machų greitį „Cirkoniui“ atrodo per gerai. Autoriai teigia, kad tokiam našumui raketai prireiktų mažiausiai dvigubai efektyvesnio kuro nei tas, kuris naudojamas P-800 „Oniks“, kurio maksimalus greitis yra 3200 km/val.

„Atsižvelgiant į istoriją, kai Rusijos ir Sovietų Sąjungos lyderiai perdėdavo savo turimus pajėgumus siekdami stiprinti savo diplomatinius kozirius“, – rašoma straipsnyje.

 

Galiausiai RUSI įvertino, kaip „Zircon“ į galima pritaikyti praktiškai. Ir tai yra natūralūs fiziniai apribojimai, kurie gali „apriboti raketos efektyvumą prieš mobiliąsias platformas“. Reikalas tas, kad hipergarsinės raketos skrenda tokiu dideliu greičiu, kad jonizuoja aplink jas esantį orą ir sukuria plazmos sluoksnį, kuris trukdo raketai naudoti vidines nukreipimo arba išorines valdymo sistemas. Lieka tik inercinė trajektorija su iš anksto įvestais duomenimis apie taikinio vietą – tai gali būti veiksmingas prieš nejudančius taikinius, bet neveiksminga prieš judančius taikinius, ypač prieš laivus.

Kad variklis veiktų stabiliu režimu, hipergarsinė raketa didžiąją skrydžio trajektorijos dalį turi judėti maždaug 20 km aukštyje. Tik tokiu būdu galima pasiekti reikiamą oro slėgio lygį variklio viduje. Vadinasi, to paties „Zircon“ skrydžio greitis terminalo pakopoje gali nukristi iki ne didesnio, nei turi ta pati P-800 raketa. O tai reiškia, kad rusiškas 3M22 nėra toks nepažeidžiamas Vakarų priešlėktuvinės gynybos sistemų, kaip nuolat tvirtina Kremlius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(79)
(5)
(74)

Komentarai ()