„Leclerc“ tankų perdavimas Ukrainai pakibo ant klaustuko: kas nutiko?  ()

Žurnalistai pažymi, kad čia kalbama ne apie kažkokį „tabu“ padedant Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, o dėl to, kad trapiam monstrui „Leclerc“ reikia daug priežiūros ir tai sukeltų problemų Ukrainos pajėgoms.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-28 „Leclerc“ tankų perdavimas Ukrainai pakibo ant klaustuko: kas nutiko?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijai nusprendus perduoti Ukrainai tankus „Leopard 2“, Prancūzija gali pasiūlyti savo tankus „Leclerc“. Tačiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas dėl to šiek tiek dvejoja, praneša „Spiegel“.

Praėjusią savaitę Macronas paprašė Gynybos ministerijos apsvarstyti galimybę tiekti tankus Ukrainai. Tada jis išvardijo tris punktus, kurie galėtų neleisti priimti tokio sprendimo:

  • tolesnio karo eskalavimo pavojus;
  • logistikos klausimai – kada šie tankai galės atvykti į Ukrainą, o Ukrainos kariai galės juos pradėti naudoti, kiek truks mokymai;
  • Prancūzija per daug silpnina savo kariuomenę.

Leidinyje pažymima, kad 50 tonų „Leclerc“, aprūpintas 120 mm ginklu, laikomas stipriu, bet kartu ir trapiu monstru. Jų priežiūra yra labai sudėtinga.

Be to, prancūzų kariai pažymi, kad „Leclerc“ būtų tiekiamas kaip dar vienas pagrindinis kovos tankas, kurio techninės charakteristikos visiškai kitokios nei JAV ar Vokietijoje pagamintų tankų. Tai sukeltų didelių logistikos ir priežiūros problemų. Standartizacija karinėse pajėgose yra labai svarbi - ne šiaip sau šalys dažniausiai pasikliauja 1-2 pagrindinių kovos tankų tipais. Taip lengviau apsirūpinti atsarginėmis dalimis, vykdyti priežiūrą.

 

Be to, „Leclerc“ tankai yra daug retesni nei „Leopard“- juos naudoja tik Prancūzija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Jordanija. Tai tiesiog būtų neefektyvus sprendimas - kam mokyti įgulas, technikus, tiekti atsargines dalis, jei tokių tankų skaičius būtų labai ribotas? „Leopard 2“ yra geresnis sprendimas, nes tokių tankų daugiau, juos naudoja daug daugiau šalių.

(25)
(5)
(20)

Komentarai ()