3 ginklai, kurie nušlavė Rusijos kariuomenę ir kardinaliai pakeitė karo eigą (Video)  ()

CNN skelbia tris ginklus, kurie pakeitė Ukrainos karo su Rusija eigą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai prieš metus Rusijos prezidento V. Putino armija įžengė į Ukrainą, dauguma stebėtojų tikėjosi greitos okupantų pergalės. Šios ankstyvosios Rusijos karinės sėkmės prognozės nepasitvirtino dėl įvairių veiksnių.

Ekspertai, be kita ko, mini aukštesnę ukrainiečių moralę ir pranašesnę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karinę taktiką, taip pat, svarbiausia, vakarietiškų ginklų tiekimą. O tarp jų ypatingo dėmesio verti trys ginklai, rašo CNN.

Dabar Ukraina iš Vakarų gauna įvairių ginklų, tačiau ekspertai mano, kad „Javelin“, HIMARS ir „Bayraktar“ buvo tie ginklai, kurie padėjo suduoti triuškinantį smūgį okupantams.

„Javelin“

Karo pradžioje buvo tikimasi, kad rusų šarvuočių kolonos per kelias dienas įžengs į Kijevą. Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms reikėjo kažko, kas galėtų atremti šį puolimą, ir „Javelin“ tam puikiai tiko. Šios valdomos prieštankinės raketos, kurią paleidžia vienas žmogus, patrauklumą lėmė tai, kad ją buvo lengva naudoti, kaip paaiškino gamintojas „Lockheed Martin“, sukūręs raketą kartu su „Raytheon“.

 

„Norėdamas šauti, šaulys nukreipia taikiklį į pasirinktą taikinį. Tada „Javelin“ valdymo ir kontrolės paleidimo įrenginys, prieš paleisdamas raketą, išsiunčia raketos užfiksavimo signalą“, - pažymi kūrėjas.

„Javelin“ yra „iššovei ir pamiršai“ tipo ginklas. Kai tik jo operatorius iššauna, jis gali bėgti slėptis, o raketa pati randa kelią į taikinį.

Tai buvo ypač svarbu pirmosiomis karo dienomis, nes Rusijos ginkluotosios pajėgos buvo linkusios judėti kolonomis, bandydamos patekti į miestų teritorijas. Raketos „Javelin“ operatorius galėjo šaudyti iš pastato arba iš už medžio ir pabėgti, kol Rusijos kariuomenė dar neatsakė ugnimi.

HIMARS

Pilnas HIMARS pavadinimas – M142 didelio mobilumo artilerijos raketų sistema. Tai „pilno spektro, mūšio metu išbandyta, veikianti bet kokiu oru, visą parą, 7 dienas per savaitę, mirtinai pavojinga ir greitai reaguojanti ratinė didelio tikslumo smogiamoji ginklų sistema“, - teigia JAV kariuomenė.

 

Tai daugiažodis apibūdinimas, bet paprasčiau tariant, HIMARS – tai 5 tonas sveriantis sunkvežimis-konteineris, galintis beveik vienu metu paleisti šešias raketas, jų sprogstančias kovines galvutes pasiųsti toli už fronto linijos, o tada greitai pakeisti poziciją, kad išvengtų kontratakos.

„Jei „Javelin“ buvo kultinis ginklas ankstyvuoju karo etapu, tai HIMARS yra kultinis ginklas vėlesniuose etapuose“, - sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro tarptautinio saugumo programos vyresnysis patarėjas Markas Kanchianas.

HIMARS šaudo šaudmenimis, vadinamais valdomomis daugkartinio paleidimo raketų sistemomis (GMLRS), kurių veikimo nuotolis yra 70-80 km. Dėl GPS nukreipimo sistemų jos yra itin tikslios – 10 metrų atstumu nuo numatyto taikinio.

Izraelio gynybos pajėgų Vadavietės ir štabo koledžo profesorius Yagilas Henkinas (Yagil Henkin) rašo, kad HIMARS turėjo du pagrindinius padarinius: „Smūgiai privertė Rusijos ginkluotąsias pajėgas perkelti amunicijos sandėlius toliau į užnugarį, taip sumažinant Rusijos artilerijos turimą ugnies galią netoli fronto linijos ir apsunkinant logistinę paramą.“

 

O tolimojo nuotolio raketų naudojimas smogti tokiems taikiniams kaip tiltai sutrikdė Rusijos karių aprūpinimo linijas.

Dronas „Bayraktar TB2“

Turkiškas dronas „Bayraktar TB2“ tapo vienu iš garsiausių pasaulyje bepiločių orlaivių (UAV), nes jį prieš okupantus naudojo Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Jis yra palyginti pigus, pagamintas iš jau paruoštų detalių dalių, turi mirtiną smūgį ir savo sėkmę fiksuoja vaizdo įrašu.

„Virusiniai TB2 vaizdo įrašai yra puikus šiuolaikinio karo TikTok eroje pavyzdys“, - Atlanto tarybos interneto svetainėje rašė Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Aaronas Stein'as.

„Bayraktar TB2“ nebuvo „stebuklingas ginklas“, bet jis buvo „pakankamai geras“, pažymėjo A. Steinas.

Bayraktar turi trūkumų: nepakankamą greitį ir pažeidžiamumą prieš oro gynybos priemones. Žvalgybos tinklalapio „Oryx“ duomenimis, septyniolika iš 40-50 TB2, kuriuos gavo Ukraina, buvo sunaikinti mūšio metu. Tačiau prarastų „Bairaktarų“ skaičių kompensuoja jų ganėtinai nedidelė kaina, lyginant su analogais, o tai reiškia, kad juos galima palyginti lengvai pakeisti.

 

Planas Ukrainoje pastatyti dronų surinkimo gamyklą buvo kuriamas dar prieš karą. Turkijos bepiločių orlaivių naudojimas galėjo išgelbėti ukrainiečių pilotų, kuriems kitu atveju būtų tekę vykdyti kovines užduotis, gyvybes.

Naujausi pranešimai iš Ukrainos rodo, kad dabar TB2 gali atlikti mažesnį vaidmenį, tačiau jo gerbėjai pabrėžia, kad jis puikiai veikė, kai Ukrainos padėtis buvo pati pavojingiausia.

Rusijos karinio jūrų laivyno analizės centro (CNAS) vyresnysis mokslinis bendradarbis Samuelis Bendetas pažymi, kad „Bayraktar“ sukurti vaizdo įrašai pakėlė moralę ir tapo „viešųjų ryšių pergale“. Apie TB2 netgi buvo sukurta daina ir sukurtas muzikinis vaizdo klipas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(94)
(0)
(94)

Komentarai ()