Tarp Lenkijos ir Vokietijos kyla įtampa – šalys apsikeitė aštriais kaltinimais: kas vyksta?  ()

Lenkijos ir Vokietijos politikai apsikeičia abipusiais kaltinimais dėl ginklų tiekimo Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo pat metu Berlyno pareigūnai teigia, kad, neskaitant ginčų dėl tankų ir ginklų, dvišalis bendradarbiavimas vyksta sklandžiai, rašo „Bloomberg“.

Pastaruoju metu Lenkijos vadovai nepraleido progos „atakuoti“ Berlyną su kaltinimais delsiant siųsti tankus į frontą. Visų pirma Lenkijos lyderis Andrzejus Duda kritikavo Vokietiją dėl problemų, susijusių su atsarginių dalių tiekimu seniems „Leopard“ tankams.

„Pagrindinė atsakomybė tenka Vokietijos Federacinei Respublikai, pagrindinei šių tankų gamintojai. Mes ilgai kvietėme Vokietijos pusę prisijungti prie tankų koalicijos ir tiekti ne tik tankus, bet ir atsargines dalis“, – sakė A. Duda.

Vokietijos pusė savo ruožtu tvirtina, jog vokiečių kariuomenė neturi jiems dalių. Be to, Vokietija viešai atkreipė dėmesį į tai, kaip jos kritikai skubotai stengiasi sutvarkyti pasenusius tankus, kad jie būtų pristatyti į Ukrainą. Gynybos ministras Borisas Pistorius prieš dešimt metų per NATO susitikimą Briuselyje išsakė atitinkamą pastabą apie lenkiškų „Leopard 2A4“ modelio tankų atsargas.

 

Be to, Lenkijos ir Vokietijos politikai apsikeitė kaltinimais, kieno energetikos politika padėjo Maskvai labiau praturtėti.

Vienas neįvardytas pareigūnas žurnalistams sakė nerimaujantis, kad ginčai gali trukdyti tiekti ginklus Ukrainai.

„Vokietija labiau orientuojasi į konkurenciją su Lenkija dėl tarptautinių žaidėjų pagyrų, nei į tai, kad duotų Kyjivui viską, ko reikia“, – sakė šaltinis.

 

Pastebėtina, kad susirėmimai vyksta likus keliems mėnesiams iki rinkimų Lenkijoje, kurie greičiausiai įvyks spalį. Agentūros šaltinio teigimu, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas įsitikinęs, kad įtampa susijusi būtent su rinkimais, ir mano, jog pasibaigus kampanijai situacija normalizuosis.

Bendradarbiavimas kitose srityse, pavyzdžiui, energetikoje, tęsiamas. Pavyzdžiui, Vokietija ruošia dirvą netoli Berlyno esančios naftos perdirbimo gamyklos, kuri priklausė Rusijos valstybinei naftos bendrovei, pardavimui. Lenkijos valstybinė įmonė PKN Orlen SA domisi jos akcijų pirkimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(2)
(24)

Komentarai ()