Pavojaus signalas rusams: Maskva pripažino savo oro gynybos bejėgiškumą  (3)

Rusijos Valstybės Dūma patarė įmonėms pačioms įsigyti ir įsirengti oro gynybos sistemas. Vienas deputatas teigė, kad kompanijos pačios turi sumokėti už tas sistemas ir jas įsirengti. Tokie „patarimai“ vaizdžiai parodo Rusijos valdžios požiūrį į savo piliečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karo stebėtojas Denisas Popovičius teigia, kad Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto vadovas Andrejus Kartapolovas savo pasiūlymu iš tikrųjų pripažino, kad Rusijos oro gynybos galimybės yra ribotos. Negana to, Kartapolovas teigė, kad Rusija yra didelė šalis, todėl „visada bus spraga“, pro kurią gali praskristi dronas.

Popovičius pabrėžė, kad Rusijos parlamentaras, kuris taip pat yra karys, negali nesuprasti savo pareiškimo absurdiškumo. „Patarimas verslo ir civiliniam sektoriui pirkti oro gynybos sistemas yra nesąmonė kariniu požiūriu. Tai ne praktinę reikšmę turintis patarimas, o požiūrio į savo piliečius demonstravimas“, sakė karo stebėtojas.

Pasak Popovičiaus, Rusijos Valstybės Dūmos deputatas leido suprasti, kad Kremliaus taip giriama Rusijos oro gynyba nėra pritaikyta atremti dronų atakas. Ji skirta atremti raketų atakas. Tačiau ar ji ir tam pajėgi – taip pat didelis klausimas. „Jis aiškiai leidžia suprasti, kad Rusijos vadovybė nesiruošia ginti savo piliečių. Jie saugos svarbius objektus, tarp kurių tikriausiai yra ir valdžios pastatai, ir jų pačių valdos“, – sakė Popovičius.

Karo apžvalgininkas pastebėjo, kad net sunku pasakyti, kur Rusijos įmonės galėtų įsigyti oro gynybos sistemų. Tai labai specifinis produktas. Tačiau net jei tokių sistemų būtų galima įsigyti, jas vis tiek reikia mokėti valdyti. „Paprastas civilis negali tiesiog paimti, prieiti prie priešlėktuvinių raketų sistemos ir iš karto pradėti ją naudoti. Šis procesas reikalauja ilgo ir rimto pasiruošimo, kuris trunka ne vieną mėnesį“, – pabrėžė Popovičius.

 

Jis pridūrė, kad norint valdyti nuo peties paleidžiamas raketas ar, juo labiau, dideles priešlėktuvinių raketų sistemas, reikia turėti tam tikrą žinių ir įgūdžių rinkinį. „Be to, visi tokių kompleksų valdymo vadovai ir kursai yra slapti“, – pažymėjo karo stebėtojas. Apskritai, oro gynybos sistemos yra toks ginklas, kuris civiliams nėra prieinamas - būtų labai pavojinga, jei tokias raketas valdytų įmonės ir privatūs žmonės.

 

Anot Popovičiaus, neįmanoma tiesiog įrengti oro gynybos ten, kur norisi. „Jei tokios sistemos bus pastatytos gyvenamajame rajone, tai iš karto taps raketų taikiniu“, – sakė karo stebėtojas ir pridūrė, kad oro gynybos įrenginius būtina pastatyti prie miestų, užmaskuotose vietose.

Rusijos įsibrovėliai Ukrainoje naudoja S-300 ir S-400 antžeminiams taikiniams atakuoti, nors pagal paskirtį tai - oro gynybos sistemos. O dabar Rusija sako, kad neturi geros oro gynybos. Tiesa, Popovičius nemano, kad tai pakenkė Rusijos oro gynybai. Tiesiog Rusija neturi daug gerų oro gynybos sistemų, todėl ir lieka didelių spragų.

(35)
(2)
(33)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: