„Bild“ skelbia apie rimtą nesutarimą tarp Zelenskio ir Zalužno: kas nutiko?  (1)

Žurnalistų teigimu, rūpinimasis Ukrainos kariais ir ryžtingi veiksmai žadino žmonių meilę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiajam vadui, privertę vyriausybės narius į generolą žiūrėti kaip į būsimą valstybės vadovo varžovą.


Nesutarimai tarp Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado Valerijaus Zalužno kilo dėl situacijos Bachmute, dėl kurio kovojama nuo 2022 metų vasaros. Apie tai kovo 6 d. rašo „Bild“, remdamasis savo šaltiniais šalies politinėje vadovybėje.

Pagal viešai neatskleistą informaciją teigiama, kad generolas Zalužnas yra suinteresuotas kiek įmanoma labiau apsaugoti savo kovotojus, kai kilo diskusija, ką daryti su Bachmutu. Leidinio teigimu, prieš kelias savaites Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas svarstė galimybę dėl taktinių priežasčių išvesti dalinius iš miesto.

„Nepaisant to, kad per nenumaldomus bandymus šturmu užimti Bachmutą Rusija neteko daugybės tūkstančių karių, daug Ukrainos karių žuvo ir nesavanaudiškai gindami miestą. Atsižvelgiant į tai, Zalužnas reikalavo galimo pasitraukimo iš Bachmuto“, – rašoma leidinyje.

Ukrainos vyriausybės pozicija

Ukrainos vyriausybės atstovai mano, kad teisingas sprendimas yra užimti pozicijas Bachmute, nes atsitraukus panašios kautynės būtų įvykusios ir kitose vietose. Medžiagoje pažymima, kad per miesto šturmą Rusijos kariuomenė jau patyrė didelių personalo ir sunkiųjų šarvuočių nuostolių, o dabar siekiama neleisti rusams judėti į priekį.

Leidinys teigia, kad dėl savo įtikinamo elgesio Zalužnas sulaukė didžiulio populiarumo, todėl sklando gandai apie jo galimą dalyvavimą kituose prezidento rinkimuose. Pats generolas niekada nepranešė apie savo ketinimus kandidatuoti, tačiau, anot leidinio, Zelenskis ir jo aplinka jį mato kaip galimą konkurentą.

Ką mano Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai?

 

Dauguma Bchmutą ginančių Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojų palaiko Zalužno poziciją.

Leidinys praneša, kad per pastaruosius kelis mėnesius uždavė klausimus dešimtims karių, dalyvaujančių miesto gynyboje. Dauguma jų mano, kad atsitraukimas turėjo įvykti jau seniai. Pagrindiniai klausimai, kuriuos užduoda Ukrainos kariškiai: „Kokia mūsų strategija? Kodėl mums reikia gintis, kai esame apsupti priešo?“.

„Iš pradžių Bachmutas buvo spąstai rusams, dabar jis tapo spąstais mums“, – leidiniui sakė Ukrainos karo patarėjas, norėjęs likti anonimu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(13)
(7)

Komentarai (1)