Rusams bus didelė staigmena: Ukraina praskleidė paslaptį apie tyliai kuriamą galingą ginklą  ()

Alternatyva ATACMS raketoms: Ukraina kuria tolimojo nuotolio dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainoje kuriami tolimojo nuotolio dronai, skirti smogti Rusijai. Apie tai interviu „Military News“ kalbėjo fondo „Turn Back We Live“ vadovas Tarasas Čmutas.

Anot jo, šiuo metu Ukrainoje vystoma „tuzinas“ projektų, dalis jų padedant valstybei, kiti – savanoriškais pagrindais. Ukrainoje taip pat kuriami iranietiškų bepiločių orlaivių „Shahed-136“ analogai.

„Projektams reikia tylos ir pinigų, nes tai nėra pigu. Ir netikėkite, kad „Shahed-136“ pigūs – tai geri, kokybiški gaminiai, puikiai atliekantys savo funkciją. Bet mes kūrėme, kuriame ir kursime savo pakankamai kokybiškus, serijinės gamybos analogus, atsižvelgiant į finansavimą“, – sakė Tarasas Čmutas.

Jis pridūrė, kad kuriant ilgo nuotolio smogiamuosius dronus pagrindinė problema yra kovinės galvutės masė ir perėmimo galimybės. Kaip rodo praktika, tuos pačius „Shahed-136“ Ukraina gerai numuša, nors kai kurie ir pasiekia savo taikinius. Kita vertus, Rusija turi didelę teritoriją, kurios negali visiškai apsaugoti oro gynybos sistemos.

„Taikinių vienaip ar kitaip visada bus. O jei darysite kombinuotas atakas? O jei darysite triukus, išeikvosite oro gynybą? Yra daug variantų, kaip su tuo žaisti“, – sakė Tarasas Čmutas.

Kaip paaiškino Čmutas, drono, galinčio pasiekti Rusijos užnugarį, variklis kainuoja apie 30 000 JAV dolerių, dar reikia pagaminti sklandytuvą, sumontuoti navigacijos sistemą, kovinę galvutę. Dėl to vieno įrenginio kaina siekia apie 100 000 JAV dolerių. Tai pigiau nei ATACMS balistinės raketos, tačiau kyla klausimas dėl kiekio ir galios, taip pat dėl ​​Rusijos perėmimo tikimybės.

 

Tuo tarpu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karys Jurijus Kasjanovas mano, kad Ukrainai nereikia „Shahed“ analogų, kuriuos pakankamai lengva perimti. Jie yra dideli ir pastebimi, todėl labai efektyviai numušami oro gynybos.

Anot eksperto, ukrainiečiai turėtų vykdyti masinius smūgius prieš Rusiją naudodami nedidelius UAV su 1-2 kg sprogmenų, nes svarbiausia ne kovinės galvutės svoris, o pataikymo tikslumas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(61)
(0)
(61)

Komentarai ()