Niekam nežinoma JAV jūrų pėstininkų operacija – kaip nedidelė grupė nuvertė piratų režimą (Video)  ()

Dernos mūšis vyko 1805 m. balandį-gegužę. Tai nėra mūšis, apie kurį dažnai kalbama. Tačiau tai buvo lemiamas veiksnys jūrų pėstininkų korpuso ir Pirmojo Barbarų karo istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesą sakant, JAV jūrų pėstininkai apie tai dainuoja pirmoje savo himno eilutėje: „Nuo Montezumos salių iki Tripolio krantų kovojame savo šalies kovas ore, sausumoje ir jūroje“.

Derna: svarbus mūšis jūrų pėstininkų korpuso istorijoje

JAV jūrų pėstininkai didžiuojasi turėdami ilgą istoriją, siekiančią 1775 m. Jūrų pėstininkų korpuso istoriją suformavo daug svarbių momentų. Vienas toks momentas įvyko 1805 m. balandžio 27 d., Dernos mūšyje.

Derna buvo miestas, esantis dabartinėje Libijoje. Tuo metu jį kontroliavo Barbarų piratai. Šie piratai daugelį metų atakavo Amerikos prekybinius laivus ir grobė įgulas, nepaisant to, kad JAV vyriausybė sumokėjo jiems duoklę. Derybos nutrūko. Taigi, nedidelis jūrų pėstininkų būrys buvo išsiųstas padėti nuversti piratų režimą.

Tai buvo vienas reikšmingiausių mūšių jūrų pėstininkų korpuso istorijoje. Ši pergalė padėjo sustiprinti Amerikos buvimą Viduržemio jūroje.

Dernos mūšis

Dernos mūšis prasidėjo tiesioginiu miesto puolimu. Gerai ginkluoti piratai turėjo įtvirtintas pozicijas, tačiau jūrų pėstininkų tai neatbaidė. Po kelių valandų kovos jiems pagaliau pavyko pralaužti sienas ir patekti į miestą.

Patekę į vidų, jie greitai užsitikrino pagrindines pozicijas. Kovos buvo įnirtingos, tačiau galiausiai jūrų pėstininkai nugalėjo piratus ir išvijo juos iš miesto. Ši pergalė buvo lūžis Amerikos kovoje su piratavimu Šiaurės Afrikoje. Tai taip pat buvo rimtas smūgis Barbarų piratų operacijoms.

Mūšio pasekmės

Dernos mūšis ne tik buvo svarbi karinė pergalė, bet ir turėjo toli siekiančių politinių pasekmių. Amerikos sėkmė šiame mūšyje siuntė žinią Europos valstybėms, kad daugiau netoleruosime piratų atakų prieš mūsų laivybos interesus. Ši pergalė įtvirtino Ameriką kaip jėgą, su kuria reikia atsižvelgti tarptautiniuose reikaluose.

 

Dernos mūšis buvo lemiamas jūrų pėstininkų korpuso istorijos momentas. Tai ne tik lėmė reikšmingą karinę pergalę, bet ir turėjo toli siekiančių politinių pasekmių. Šis mūšis padėjo įtvirtinti Ameriką kaip pagrindinį žaidėją tarptautinėje arenoje. Tai taip pat sustiprino JAV, kaip jėgos, į kurią reikia atsižvelgti, reputaciją.

Šiandien jūrų pėstininkai vis dar prisimena ir gerbia tuos, kurie kovojo Dernoje, skanduodami „iki Tripolio krantų!“ kai tik dislokacijų metu atsiduria islamo šalyse.

Pirmojo Barbarų karo istorija

Nors šiandien tai nėra gerai žinoma, Pirmasis Barbarų karas ir Dernos mūšis buvo svarbūs konfliktai ankstyvojoje Amerikos istorijoje. 1801 m. JAV atsidūrė kare su Šiaurės Afrikos Barbarų šalimis. Kodėl?

 

Kadangi Barbarų šalys buvo piratai ir jie ilgus metus atakavo amerikiečių laivus, plėšė jų krovinį ir grobė jų įgulas, kad gautų išpirką. Pirmasis Barbarų karas buvo kovojamas daugiausia siekiant sustabdyti šiuos išpuolius ir išlaisvinti amerikiečių belaisvius.

Išpuoliai prieš Amerikos laivus

Pirmoji užfiksuota Barbarų piratų ataka prieš amerikiečių laivą įvyko 1785 m. Tada prie Maltos krantų buvo sulaikyta brigantinas „Betty“.

Per ateinančius 15 metų panašūs išpuoliai tapo vis dažnesni, nes Barbarų piratai Viduržemio jūroje nusitaikė į amerikiečių laivus. Šių piratų buvo gana lengva išvengti – bet tik iki 1800 m., kai Alžyras paskelbė karą Jungtinėms Valstijoms. Visi šie karo veiksmai galiausiai atvedė į Dernos mūšį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(3)
(13)

Komentarai ()