Įspūdingi kadrai: ukrainiečiai parodė ginklą, kuris sukelia siaubą okupantams (Video)  ()

Vakarų šalys Ukrainai tiekia nemažai ginklų, tikėdamos, kad Ukraina gali laimėti šį karą. Šalia ginklų į Ukrainą siunčiami ir visureigiai bei pikapai. Pastarieji kartais virsta tikromis raketų sistemomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarsi maži „Grad“ - taip juokais galima apibūdinti šias improvizuotas salvines raketų sistemas. Bet gal ne taip jau juokais - tiek „Grad“, tiek šie ginkluoti pikapai vadinami raketine artilerija ir yra skirti sunaikinti viską tam tikrame plote. Raketos, aišku, nėra valdomos - jos paleidžiamos „į plotą“. Tačiau ir tokie ginklai gali būti labai efektyvūs.

Pikapai su raketų paleidimo įrenginiais yra labai greiti, lyginant su kitais tokio tipo ginklais. Ir, priklausomai nuo variklio bei važiuoklės sistemos, jie nepasimeta bekelėje.

Kuo šaudo pikapai? „Defence Express“ dar praeitų metų birželį paaiškino, kad ant pikapų įprastai montuojamos S-8 raketos. Dar 8-ajame dešimtmetyje sukurta S-8 yra 80 mm skersmens raketa, originaliai sukurta paleidimui iš oro. S-8 raketas neša įvairūs naikintuvai, šturmo lėktuvai ir sraigtasparniai. Kadangi S-8 raketos naudojamos nuo 1984 metų ir buvo pritaikytos labai plačiam sovietinių orlaivių ratui, Ukraina turi nemažas tokių raketų atsargas. Ir Ukrainos gynėjai rado būdų leisti jas nuo pikapų.

 

S-8 nėra valdoma raketa, bet tai tik palengvina tokį improvizuotą jų panaudojimą. Be to, S-8 raketos gali turėti daugybę skirtingų galvučių tipų, įskaitant prieššarvinius, fragmentacinius, padegamuosius, dūmų ir kitokius užtaisus.

 

Panašu, kad ukrainiečiai ant paprasto suvirinto rėmo montuoja kelis aviacinius S-8 leidimo įrenginius. Gerai tai, kad S-8 raketos ir buvo sukurtos šaudymui salvėmis - egzistuoja ir 7, ir 20 raketų paleidimo įrenginiai. Jie gali būti modifikuojami, pritaikomi skirtingam raketų skaičiui. Ukrainos gynėjų sugalvotas rėmas nėra sudėtingas - raketos nutaikomos ir pakeliamos rankomis. Paleidimo jungikliai yra pikapo viduje.

Balandžio 15 dieną internete pasirodė video su tokių pikapų panaudojimu:

 

Veikimo nuotolis? Sunku pasakyti. Bet anksčiau Baltarusija S-8 raketų pagrindu kūrė antžeminę salvinę raketų sistemą, galinčią paleisti net 80 tokių raketų salvę. Buvo teigiama, kad jos veikimo nuotolis yra 3-5 km. Palyginimui, „Grad“ gali šaudyti iki 52 km atstumu. Tačiau S-8 raketos yra visai pigios ir mažesnės („Grad“ naudoja 122 mm raketas), todėl galima paleisti didesnį jų skaičių ir sunaikinti priešus didesniame plote.

Ukrainiečių pikapų atveju, 3-5 km yra neblogas kovinis nuotolis, nes paleidęs savo raketas pikapas gali labai greitai pabėgti, kol nėra pastebėtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(60)
(2)
(58)

Komentarai ()