Atsivėrė naujas pragaras: sostinėje aršūs susirėmimai - žuvusiųjų skaičius artėja prie 60, šimtai sužeistųjų (Video)  ()

Sukilėliai jau antrą dieną kaunasi su reguliariąja kariuomene – apie 600 žmonių buvo sužeisti. Mūšiai Chartume vyksta prie prezidento rūmų ir valstybinės televizijos pastato.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sudano sostinėje Chartume jau antrą dieną girdisi šūvių ir sunkiosios artilerijos garsai. Greitojo reagavimo pajėgų (RSF) sukarintos grupės kovoja su kariuomene, bandydamos įvykdyti perversmą. Tai pranešė arabų televizijos kanalas „Al Jazeera“.

Gydytojai teigia, kad per susirėmimus žuvo mažiausiai 56 civiliai. Liudininkai pasakojo apie sunkiosios artilerijos darbą virš Chartumo, kaimyninio Omdurmano miesto ir netoliese esančio Bahrio – po apšaudymo virš sostinės buvo matyti dūmų stulpai.

Sudano gydytojų sąjungos duomenimis, buvo sužeisti apie 595 žmonės, įskaitant kovotojus.

„Kariuomenė nesiderės su RSF ir kitais sukilėliais, kol jie nebus išformuoti. Mes ir toliau stebime kovas Chartume prie prezidento rūmų“, – sakė „Al Jazeera“ korespondentas Hiba Morganas.

Kaip pažymėjo žurnalistas, neaišku, kas šiuo metu valdo rūmus, vyksta mūšiai dėl valstybinės televizijos. Armija teigia kontroliuojanti savo būstinę ir Chartumo tarptautinį oro uostą.

Kanalas „Al-Mayadeen“, remdamasis Sudano kariuomenės pareiškimu, pranešė, kad Sudano oro pajėgų naikintuvai vykdo operacijas, siekdami priversti RSF nutraukti karo veiksmus. Sukilėliai apkaltino reguliariąją kariuomenę užpuolus jų bazę Chartume.

„Esame išsigandę, nemiegojome 24 valandas nuo triukšmo, namas drebėjo. Bijome, kad pritrūks vandens ir maisto, taip pat vaistų diabetu sergančiam tėčiui. Tiek daug melagingos informacijos, visi meluoja“, – „Reuters“ sakė mergina, vardu Huda, gyvenanti Chartumo pietuose.

Ginkluotas konfliktas Sudane: kitų šalių reakcija

 

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas kalbėjosi su Saudo Arabijos ir JAE užsienio reikalų ministrais ir sakė, kad trys šalys sutarė, kad reikia nutraukti kovas Sudane.

„Raginu generolą Abdel Fattahą Abdelrahmaną al-Burhaną ir generolą Mohamedą Hamdaną Deghalo imtis aktyvių priemonių įtampai mažinti ir visų civilių saugumui užtikrinti. Vienintelis kelias pirmyn – grįžti prie derybų, kurios palaiko Sudano žmonių demokratinius siekius“, – sakė valstybės sekretorius.

Kinija taip pat išreiškė susirūpinimą, Pekino Užsienio reikalų ministerijai paraginusi visas konflikto Sudane šalis nutraukti ugnį, kad padėtis nepaaštrėtų.

Rusija, Egiptas, Saudo Arabija, taip pat Jungtinės Tautos, Europos Sąjunga ir Afrikos Sąjunga ragino nedelsiant nutraukti karo veiksmus.

Susirėmimų Sudane priežastis: sukilėliai nesutaria su kariškiais

Sudano politinės frakcijos derasi dėl pereinamojo laikotarpio vyriausybės sudarymo po karinio perversmo 2021 m.

 

Nauja įtampos banga kilo dėl nesutarimų tarp kariuomenės, kuriai vadovauja generolas Abdel Fattah al-Burhan, ir RSF, vadovaujamos generolo Mohamedo Hamdano Deghalo, dėl to, kaip sukarintos grupės turėtų būti integruotos į ginkluotąsias pajėgas ir kuri institucija turėtų prižiūrėti šį procesą.

Šeštadienį RSF apkaltino kariuomenę susitarus su buvusio Sudano prezidento Omaro Hassano al-Bashiro, kuris buvo nuverstas per 2019 metų perversmą, šalininkais. Nuo 2019 m. jis yra valdančiosios Sudano Suverenios tarybos, kuriai vadovauja armijos generolas al Buranas, vadovo pavaduotojas.

Mūšiai, prasidėję balandžio 15 d., tarp al Burhanui lojalių armijos dalinių ir RSF, buvo pirmoji konfrontacijos banga nuo tada, kai 2019 metais abu karo vadai suvienijo jėgas, kad nuverstų prezidentą Omarą Hasaną al Bashirą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(10)
(-7)

Komentarai ()