„Egzistencinis klausimas“. Kas bus, jei Putinas išdrįs smogti Ukrainai branduoliniais ginklais  ()

Pasak Šveicarijos armijos majoro Claude'o Meyerio, mūšio lauke Ukrainoje sunku efektyviai panaudoti taktinius branduolinius ginklus. Kad pasiektų rezultatą, Kremlius turės smogti kelis smūgius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidento Vladimiro Putino bet kokio tipo branduolinio ginklo panaudojimas reikštų paradigmos pokytį, ypač dėl neišvengiamos eskalacijos rizikos. Daugelis analitikų bando modeliuoti, kas gali nutikti, jei Kremlius išdrįs žengti tokį žingsnį. Apie tai „Neue Zürcher Zeitung“ rašo Šveicarijos armijos majoras Claude'as Meyeris.

Pranešama, kad yra ženklų, kad Kremlius šį karą vertina kaip beveik egzistencinį. Be to, Rusijos armija pasirodė esanti labai ribota. Tačiau analitikai vis dar linkę manyti, kad branduolinė ataka prieš Ukrainą yra mažai tikėtinas scenarijus.

Medžiagoje rašoma, kad branduolinio ginklo poveikis priklauso nuo sprogimo vietos. Jei sprogimas įvyks ant žemės, radioaktyvioji tarša bus daug didesnė, o jei ją paskleis vėjas – apims didelį plotą.

Be to, kaip rašo laikraštis, branduolinio smūgio pasekmės stipriai priklauso nuo naudojamo ginklo, jo panaudojimo būdo, taikinio vietos ir sąlygų jo panaudojimo metu. Radioaktyvaus debesies iškritimo laipsnį lemia ginklo sprogstamoji galia, sprogimo aukštis ir oro sąlygos.

„Išskiriamos trumpalaikės ir ilgalaikės sprogimo pasekmės. Pirmosios – šviesos blyksnis ir šiluminė spinduliuotė, smūginė banga, radiacinis lietus, branduolinis elektromagnetinis impulsas. Ilgalaikės pasekmės – radiacija ir radioaktyviųjų nuosėdų jonizuojanti spinduliuotė“, – sakoma pranešime.

 

Pranešama, kad jei Putinas nuspręs panaudoti branduolinį ginklą, jo armijai teks laikytis saugaus kelių kilometrų atstumo.

„Ukrainoje frontas labai ilgas, o pajėgos išsklaidytos. Todėl šiame mūšio lauke sunku efektyviai panaudoti taktinius branduolinius ginklus. Norint pasiekti norimą operatyvinį efektą – pavyzdžiui, sustabdyti Ukrainos kontratakas – greičiausiai reikės panaudoti kelių taktinių branduolinių ginklų“, – rašoma medžiagoje.

 

Leidinys taip pat rašo, kad Kremlius gali apsvarstyti galimybę pradėti branduolinį smūgį Ukrainos gyventojų centrams ar ypatingos svarbos infrastruktūros objektams. Tačiau vargu ar tokiu būdu Rusijos Federacija sugebės pasiekti kokių nors tikslų.

Kalbant apie pavojų Ukrainos teritorijoje esančioms atominėms elektrinėms, jų reaktoriai yra su storu betoniniu apvalkalu. Tačiau negalima atmesti nelaimės, jei Rusijos Federacija smogs taktiniais branduoliniais ginklais. Tačiau pasekmės nebus tokio masto, kaip, pavyzdžiui, per Černobylio reaktoriaus sprogimą 1986 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(11)
(-6)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()