Virš vilniečių galvų – staigmena: pakilo oro balionas, kokio dar nematėte  (1)

Vilnius – viena iš nedaugelio Europos sostinių, virš kurių leidžiama skrieti karšto oro balionais. Sakoma, jog Geležinio vilko miesto padanges rėžia daugiau nei šimtas įvairiausių balionų, bet vienas jų – ypatingas, imituojantis milžinišką raudoną boružę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karšto oro balionų sezonas Lietuvoje įprastai prasideda balandį ir baigiasi spalį – būtent šiais mėnesiais šalyje vyrauja tinkamiausios sklandymui oro sąlygos: pučia palankus vėjas, esti nedidelis debesingumas, mažesnis nei įprasta lietingumas. Vis dėlto, paprastai sprendimas kilti ar ne karšto oro baliono piloto yra priimamas prieš pat skrydį.

Justinas Čižius karšto oro baliono pilotu dirba jau daugiau nei dešimtmetį. Šiuo metu vyras turi tris karšto oro balionus, su kuriais sklando visoje Lietuvoje. Kaip jis sako, karšto oro balionai jį žavi tuo, kad gali skristi tik esant geram orui.

„Vilniuje balionų sklandymo aukštį nustato oro uostas. Jeigu tuo metu, kai norime skristi ore nėra lėktuvų, oro uosto atstovų paprašome tokio sklandymo aukščio, kokio norime. Taip pat Vilniuje yra draudžiamų zonų, tokių, kaip Seimo, Senamiesčio teritorijos. Virš šių zonų būtina palaikyti tam tikrą minimalų sklandymo aukštį. Apskritai karšto oro balionai atneša vien geras emocijas“, – pasakojo jis.

Pilotas pabrėžė, jog karšto oro balionas yra pati saugiausia oro transporto priemonė. Vyras išskyrė, kad Vilniuje oro balionai dažniausiai kyla iš Žvėryno rajone įsikūrusio didžiulio Vingio parko.

„Sklandyti karšto oro balionu yra tikrai saugu – net kam nors nutikus balionui esant ore, šis leidžiasi kaip parašiutas. Balionuose yra keli degikliai, kurie yra vienas nuo kito nepriklausomi. Sugedus vienam degikliui, darbą atlieka kitas. Tiesa, Vilniaus miestas daug plečiasi, tad nusileidimo vietų mažėja. Visuomet stengiamės nusileisti ant keliuko, pievos, asmenims priklausančiose teritorijose. Žmonės dažniausiai būna geranoriški ir tikrai leidžia nusileisti jiems priklausančioje erdvėje“,  – atskleidė specialistas.

 

Anot piloto, karšto oro balionų skaičius kasmet didėja. Sklandymo pramoga sulaukia didelio lietuvių bei šalį lankančių turistų dėmesio.

„Žmonės vis dažniau yra linkę dovanoti ne daiktus, o emocijas. Į Lietuvą nemažai užsieniečių atvyksta vien dėl pasklandymo karšto oro balionu“, – teigė J.Čižius.

Raudona boružė

Vienas iš pilotui priklausančių oro balionų pasipuošė raudonos ryškios boružės atvaizdu. Pastarąjį puošia ir „Fantazijos.lt“ emblema.

J.Čižius sako, jog šis, vilniečių ir miesto svečių akį traukiantis karšto oro balionas daugiausia sklandys virš sostinės, tačiau lankysis ir kituose Lietuvos miestuose, kaip antai Kaune, Trakuose, Kėdainiuose.

„Fantazijos.lt“ vadovo Povilo Klusaičio teigimu, karšto oro balionai yra brangi, tačiau puiki vieta reklamai.

 

„Tai – kone draugiškiausia ir mėgstamiausia reklamos forma. Siekiame, kad mūsų prekinis ženklas pirmiausia sietųsi su džiugesiu, tad reklama ant karšto oro baliono buvo viena iš įmonės siekiamybių, kurią pagaliau pavyko įgyvendinti. Boružė taip pat nebuvo pasirinkta atsitiktinai – ji yra vaizduojama mūsų logotipe“, – pasakojo verslininkas.

P.Klusaitis antrino, jog stengiasi kurti reklamas, kurios stebintų, džiugintų, o kartais – provokuotų.

„Kuo toliau bėgame nuo klišių, kaip neva turėtų atrodyti tipinės erotinių prekių parduotuvių reklamos. Norime būti prekiniu ženklu, kuris asocijuojasi su geromis emocijomis, o ne konkrečiomis funkcijomis, kurias atlieka mūsų parduodami produktai“, – pabrežė jis ir pridūrė, kad boružės oro balionas Lietuvos padangėje turėtų skrajoti bent septynerius metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(9)
(-7)

Komentarai (1)