Tyrimas: vis daugiau europiečių pasisako už branduolinę energetiką  (13)

„Eurobarometro“ tyrimo duomenimis, lyginant su 2006 m. atlikto tyrimo, daugėja europiečių, teigiamai vertinančių branduolinę energiją. Dauguma apklaustųjų mano, kad branduolinės energijos naudojimas yra naudingas, nes mažina energetinę priklausomybę ir padeda užtikrinti stabilias bei konkurencingas elektros energijos kainas. Tyrimo metu buvo apklausta daugiau kaip 26 tūkst. žmonių iš 27 Europos Sąjungos šalių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Beveik penktadalis europiečių mano, kad branduolinės energetikos dalis, kurią ji sudaro visoje Europos elektros energijos gamybos sistemoje, turi būti didinama, 39 proc. (5 proc. daugiau nei prieš tris metus atlikto panašaus tyrimo metu) respondentų pasisako, kad esama branduolinės energijos naudojimo dalis turėtų būti išlaikyta bei 34 proc. (5 proc. mažiau lyginant su 2006 m. tyrimu) mano, kad branduolinės energijos dalis turėtų būti mažinama.

2009 m. rugsėjo – spalio mėn. atliktos apklausos pagrindu Europos Komisijos parengė dokumentą „Europiečiai ir branduolinė sauga“, kurio išvadose taip pat skelbiama, kad dauguma apklaustųjų pirmenybę teiktų saugios naujos atominės elektrinės statybai, o ne jau veikiančios elektrinės techniniam modernizavimui, pratęsiant jos eksploatavimą.

Europiečių žinių lygis branduolinės energetikos klausimais vertinamas vidutiniškai. Vos ketvirtadalis Europos piliečių jaučiasi „labai gerai“ ir „pakankamai gerai“ susipažinę su atominių elektrinių sauga. Taip pat, dauguma apklaustųjų mano, kad mokyklose yra nepakankamai suteikiama pagrindinių žinių apie branduolinę energiją.

Branduolinė energija išlieka konkurencingu energijos gamybos būdu

Teigiamus branduolinės energetikos aspektus akcentavo ir Branduolinės energetikos agentūra bei Tarptautinės energetikos agentūros, pateikusios naujausio tyrimo duomenis, kurio metu nustatė, jog branduolinė energetika yra viena pigiausių ir mažiausiai į aplinką išmetančių anglies dvideginio dujų.

Tyrimo išvados remiasi 190 atominių elektrinių stebėjimais iš 17 EBPO valstybių bei Brazilijos, Kinijos, Rusijos ir Pietų Afrikos. Jų efektyvumą ir poveikį aplinkai ekspertai lygino su elektros gamybos sąnaudomis naudojant įvairias kuro rūšis ir energijos gamybos technologijas, įskaitant anglį su anglies dvideginio laikymo saugyklomis ir be jų, gamtines dujas, vandens, sausumos ir jūros vėjo, saulės energiją, biomasę, bangų ir potvynių energiją, kombinuotą šilumos ir elektros energijos gamybą.

Tyrimą prižiūrėjo tarptautinė elektros energijos gamybos sąnaudų ekspertų grupė, kurią sudarė daugiau kaip 50 atstovų iš EBPO valstybių narių, Europos Komisijos ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA). Taip pat dalyvavo Brazilijos, Indijos ir Rusijos ekspertai.

Tyrimo duomenimis, jeigu anglių kaina vienai anglies dvideginio (CO2) tonai siekia 30 JAV dolerių, o palūkanų norma santykinai nedidelė (5 %), konkurencingiausia yra branduolinė energija. Po jos – anglimis kūrenamos elektrinės su CO2 laikymo saugyklomis. Didesnių finansavimo sąnaudų atveju (10 %) pigiausias elektros energijos gamybos būdas yra deginant anglis, po to – anglimis kūrenamos elektrinės su CO2 laikymo saugyklomis ir dujomis kūrenamos dujų bei garo (kombinuoto ciklo) elektrinės.

Tyrime teigiama, kad naudojant branduolinę energiją yra „pagaminami dideli kiekiai elektros energijos stabiliom sąnaudom ir labai mažai išskiriant CO2“.

Ekspertų vertinimu, plėtojant energetinius projektus visame pasaulyje vyriausybės turėtų atsižvelgti į klimato kaitos problemas, sutelkti didelį dėmesį technologijoms, kurios išskiria nedidelį anglies dvideginio kiekį, todėl perspektyviausia yra vystyti branduolinės energetikos, atsinaujinančios energijos ir anglimis kūrenamų elektrinių su anglies dvideginio laikymo saugyklomis projektus.

Europos atominės energetikos pramonės asociacija „Foratom“ pateikia poziciją, kad tyrimo rezultatai patvirtina, jog branduolinė energija išliks viena svarbiausių plėtojamų energijos rūšių Europoje. Apie tai liudija augantis Europos valstybių skaičiaus, priimančių sprendimą pratęsti savo atominių elektrinių eksploatacijos laiką arba investuoti į naujų atominių elektrinių statybą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)