Atrodo, Putinas apgavo Erdoganą. Skelbiama, kas nutiko  ()

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Rusijos pusė pažadėjo netrukdyti Turkijos laivams išplaukti iš Mykolajivo ir Olvijos uostų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, Putinas apgavo Erdoganą. Rusija grūdų klausimu ir toliau terorizuoja pasaulį ne tik Jungtinio koordinavimo centro lygmeniu, bet ir bando užkirsti kelią Mykolajivo įtraukimui į grūdų susitarimą.

Tokį pareiškimą išsakė Pietų gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk, pažymėdama, kad Kinburno nerijoje įsibrovėliai toliau apšaudo Dniepro-Bugo žiočių vandenis Očakivo kryptimi ir Kuciurubskos kryptimi, praneša „Ukrinform“.

„Jų ugnies valdymo kryptis yra skirta užkirsti kelią Mykolajivo įtraukimui į grūdų sutartį. Jie toliau terorizuoja grūdų susitarimą ne tik Jungtinio koordinacinio centro lygmeniu, kur blokuoja tam tikrų Odesos regiono uostų darbą, stabdo operacijas, dirbtinai kurdami kliūtis, bet ir šia kryptimi, kuri yra perspektyvesnė ateitis“, – sakė Humeniuk.

Kas vyksta su grūdų sandoriu?

Sutartis dėl grūdų gegužės 17 dieną buvo pratęsta dviem mėnesiams. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sakė, kad Rusijos pusė pažadėjo netrukdyti Turkijos laivams išplaukti iš Mykolajivo ir Olvijos uostų.

 

Po paskutinio susitarimo pratęsimo gegužės 17 d., Rusijos Federacija ir toliau blokavo didžiausią iš sandorio uostų – Južnę.

Gegužės 26 d. Rusija dar kartą paskelbė, kad ketina pasitraukti iš susitarimo, jei nebus patenkinti jos reikalavimai prijungti „Rosselchozbank“ prie tarptautinės tarpbankinės sistemos SWIFT.

Gegužės 30 ir 31 d. Rusija be jokio paaiškinimo patikrinimui užregistravo tik vieną į Černomorsko uostą įplaukiantį laivą, o Jungtinis koordinavimo centras patvirtino 10 laivų iš trijų uostų dalyvauti Juodosios jūros iniciatyvoje.

Turkijos teritoriniuose vandenyse eilėje tikrinimo laukia 50 laivų, į kuriuos ketinama pakrauti 2,4 mln. tonų grūdų. Tai beveik dvigubai daugiau, nei buvo eksportuota gegužę. Kai kurie laivai Jungtinio koordinavimo centro patikrinimo laukia ilgiau nei 3 mėnesius. Tai daugiau nei 1 milijardas dolerių nuostolių, kurie turi įtakos galutinėms maisto sąnaudoms pasaulyje.

 

2023 m. birželio 1 d. grūdų iniciatyvai iškilo grėsmė, nes Rusijos Federacija blokavo laivų įplaukimą į visus Ukrainos uostus. Jungtinis koordinavimo centras Stambule paskelbė, kad birželio 1 d. negali būti parengtas patikrinimų planas, nes Rusijos delegacija nepagrįstai atsisakė registruoti atvykstančius laivus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(6)
(3)

Komentarai ()