Ukrainos ginklas, kurio bijo net Rusija. „Maskva nebūtų drįsusi pulti Krymo“  ()

Ukrainos oro pajėgų atstovas Jurijus Ihnatas mano, kad didesnis „Hrim-2“ sistemų skaičius būtų padėjęs atgrasyti Rusiją nuo Krymo ir kitų Ukrainos teritorijų okupacijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Hrim-2“ (kartais žymima „Grom-2“, dar vadinama „Sapsan“) - tai ukrainietiška trumpojo nuotolio balistinių raketų sistema, kuria bandoma suderinti taktinių raketų ir salvinių raketų sistemų privalumus. 

„Hrim-2“ kuriama jau labai ilgą laiką. Pirmą kartą apie projektą viešai pradėta kalbėti 2014 metais, bet darbai prasidėjo anksčiau. Saudo Arabija taip pat investavo į „Hrim-2“ kūrimą, tačiau apie tarnybos pradžią taip niekada ir nebuvo paskelbta.

Kai praeitą rugpjūtį Krymo Sakų aerodrome nugriaudėjo sprogimai, daug kas spėliojo, kad okupantų karinis objektas galėjo būti atakuotas „Hrim-2“ raketomis. Vėiau Rusija taip pat gyrėsi numušusi porą „Hrim-2“ raketų, tačiau oficialiai apie jų tarnybą nekalbama.

Kita vertus, dabar Ukrainos oro pajėgų atstovas užsiminė, kad pakankamas „Hrim 2“ skaičius Ukrainos ginkluotose pajėgose būtų galėjęs sutrukdyti Rusijai išdrįsti užimti Ukrainos teritorijas. „Hrim-2“ su 2014 metų įvykiais tiesiog prasilenkė. 2018 metais Kyjive parade važinėjo tokia sistema. Buvo teigiama, kad „Hrim-2“ jau yra beveik paruošta tarnybai.

„Gaila, kad to nesukūrėme anksčiau. Važiavome „Hrim-2“ paraduose. Tai ietis, į kurią būtų galima „durti“, sakė Ihnatas ir pabrėžė, kad „jei Ukraina būtų turėjusi pakankamai operatyvinių-taktinių kompleksų „Hrim-2“, neaišku, ar Rusija būtų išdrįsusi užimti Krymą ir kitas teritorijas“.

 

Aišku, dabar tai - tik apytuščiai pasvarstymai, nes ir dabar egzistuojančių „Hrim-2“ skaičius greičiausiai yra visai mažas. Tiesa, vien tai, kad Ukraina vis dar vysto šias sistemas, yra pagirtinos pastangos.

Ihnatas pažymėjo, kad šis operatyvinis-taktinis kompleksas gali smogti 300-500 kilometrų atstumu ir gali naikinti priešo aerodromus, vadavietes, logistikos bazes. „Tai, kad Ukraina, deja, nesugebėjo sukurti tokio komplekso nepriklausomybės laikais, yra labai didelis minusas“, – pridūrė Ihnatas.

(45)
(3)
(42)

Komentarai ()

Susijusios žymos: