„Piktosios mavkos.“ Mariupolio okupantams siaubą kelia ypatingos moterys  ()

Pietiniuose Ukrainos regionuose, kurie yra okupuoti Rusijos, veikia aktyvus moterų pogrindis, kuris trukdo Rusijos propagandai ir renka informaciją apie RF ginkluotųjų pajėgų pozicijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pietų Ukrainos teritorijose, kurias okupavo Rusijos armija, veikia aktyvus moterų pasipriešinimo judėjimas, žinomas kaip „Piktosios mavkos*“. Šios moterys primygtinai primena Rusijos kariškiams, kad jų buvimas Ukrainos žemėje nekelia džiaugsmo ir santarvės vietos gyventojams. Apie šį judėjimą pasakoja DW.

*Mavka yra moteriškoji dvasia ukrainiečių, čekų ir rusų folklore ir mitologijoje. Mavka yra ilgaplaukė figūra, kartais nuoga, paprastai vaizduojama kaip gundytoja, viliojanti vyrus į mirtį.

Moterų pasipriešinimo judėjimą „Piktosios mavkos“ įkūrė trys draugės iš okupuoto Melitopolio. Idėja sukurti šią organizaciją kilo per neformalius susitikimus virtuvėje.

„Artėjo kovo 8-osios metas ir supratome, kad tikrai bus okupantų akcijos, kai močiutėms prie parduotuvių buvo padovanota po vieną gėlytę. Nusprendėme parodyti, kad gėlėmis mūsų nenupirksi, kad žinome ko mes norime, būtent Ukrainos sugrįžimo ir laisvės“, – pažymi ji.

Leidinys skelbia, kad viena iš trijų bičiulių, įkūrusių moterų pasipriešinimo judėjimą, pasirodė esanti menininkė ir ėmėsi kūrybinio projekto. Ji sukūrė vaizdus su ryškiu merginos atvaizdu, simboliškai mušančios Rusijos kariškį puokšte, o šalia – užrašas: „Nenoriu gėlių, noriu savo Ukrainos“. Šis meninis šedevras tapo drąsaus ir ryškaus protesto prieš okupaciją ir laisvės praradimą išraiška.

 

Pasak vienos iš Simferopolio aktyvisčių, ji prisijungė prie pasipriešinimo judėjimo per „Telegram“. Pirmoji jos užduotis buvo rinkti informaciją. Laikui bėgant jos buvo paprašyta išklijuoti plakatus su mavkų atvaizdais arba sukurti grafičius su mėlynomis ir geltonomis vėliavėlėmis bei proukrainietiškais užrašais.

Dažniausiai aktyvistės veiklos rezultatai yra fotografuojami arba fiksuojami vaizdo įraše. Po to judėjimo įkūrėjai gautą medžiagą publikuoja „Telegram“ kanale pavadinimu „Evil Mavka“. Šiuo metu, 2023 metų liepos mėnesį, šio kanalo prenumeratorių skaičius siekia beveik 6500.

Kitas turinio tipas – rusiškų simbolių deginimas ir jo filmavimas ar fotografavimas.

Pasak vienos iš judėjimo įkūrėjų, jis subūrė daugiau nei šimtą aktyvių dalyvių iš įvairių laikinai užimtų miestų. Ji taip pat mini dar šimtus moterų ir merginų, kurios nuolat prisijungia prie judėjimo. Šios moterys ir merginos informuoja apie įvairius įvykius, vykstančius okupuotose teritorijose.

 

Viena iš „Mavkų“ funkcijų apima pranešimus apie patikros punktus, kuriuose Rusijos ginkluotosios pajėgos atlieka patikrinimus ir kratas, apie Rusijos armijos dislokavimą pastatuose, kuriuos naudoja kaip priedangą, ir apie ligonines, veikiančias tik okupantų poreikiams.

Pasipriešinimo judėjimo tikslas, anot vienos iš įkūrėjų, neleisti okupantams pamiršti, kad jie nėra laukiami Ukrainoje. Be to, „Mavkos“ teigia, kad jos priešinasi Rusijos propagandos dominavimui laikinai okupuotose teritorijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(120)
(3)
(117)

Komentarai ()