Buvusi CŽV agentė: norint išvengti katastrofos, reikia sunaikinti visus egzistuojančius branduolinius ginklus (Video)  (44)

Po daugelio metų praleistų mėginant suardyti juodąją branduolinių ginklų rinką buvusi Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) šnipė Valerie Plame-Wilson sako, kad vienintelis būdas neleisti teroristams pasinaudoti branduoliniais ginklais – sunaikinti visus tokius pasaulyje esančius ginklus ir medžiagas, iš kurių būtų galima juos pagaminti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitraštyje „Newsweek“ publikuotame straipsnyje V.Plame-Wilson teigia, kad nuo teroristų sunaikinto Pasaulio prekybos centro griuvėsių dar rūko dūmai, kai CŽV pavyko išsiaiškinti, kad, iki pražūtingų atakų likus vos kelioms dienoms, Osama bin Ladenas buvo susitikęs su vienu geriausių Pakistano mokslininkų ir prašė pagalbos gaminant branduolinę bombą.

Branduolinis terorizmas iškart atsidūrė didžiausių pavojų, gręsiančių civilizuotam pasauliui, sąrašo viršūnėje. „Mano, kaip CŽV pareigūnės, pagrindiniu darbu tapo kova su branduolinių ginklų paplitimu. Taip siekėme, kad nenutiktų „branduolinė rugsėjo 11-oji“. Žinojome, kad viename didžiausių šalies mietų numesta atominė bomba smarkiai pranoktų visas anksčiau šalį ištikusias katastrofas – žūtų šimtai tūkstančių žmonių, šalį ištiktų staigi socialinė ir ekonominė katastrofa“, – rašo V.Plame-Wilson.

Praėjus devyneriems metams po pražūtingų rugsėjo 11-osios atakų, CŽV agentė kelia klausimą, kas laimi karą tarp civilizuoto pasaulio ir teroristų grupuočių, bandančių nusipirkti, sukurti ar pavogti atominę bombą. „Aš norėčiau tikėti, kad blogi vyrukai pralošinėja, bet, tiesą sakant, laikas jiems palankus tol, kol pasaulyje egzistuoja branduoliniai ginklai ir jiems pagaminti reikalingos medžiagos“, – rašo CŽV pareigūnė.

Ji tikina, kad CŽV komandos ir partnerių visame pasaulyje dedamos pastangos jau padėjo išvengti branduolinės atakos. Bet sukaupta patirtis esą rodo, jog pašalinti pavojų galima tik vienu būdu – sunaikinant visus pasaulyje esančius branduolinius ginklus ir medžiagas, iš kurių būtų galima juos pagaminti.

„Dabar aš, kaip judėjimo „Global Zero“, siekiančio, kad pasaulyje neliktų branduolinių ginklų, lyderė esu pasišventusi siekti šio tikslo. Tam, kad padėčiau visuomenei ir politikos formuotojams atsipeikėti, prisidėjau prie jaudinančio dokumentinio filmo „Countdown to Zero“ filmavime“, – pasakoja V.Plame-Wilson.

Jos teigimu, filmas aiškinama, kodėl gyvenimas pasaulyje, kuriame egzistuoja branduoliniai ginklai, nėra geras pasirinkimas. Esą vienintelis būdas žmonijai išgyventi – sunaikinti branduolinius ginklus taip greitai, kaip įmanoma. Kitaip tie pasklis po pasaulį ir anksčiau ar vėliau jais pasinaudos teroristai.

Pradėti turi JAV ir Rusija

„Po daugelio metų, praleistų mėginat užkirsti kelią pavojingų ginklų paplitimui ir patekimui į agresyvių tautų ar teroristų rankas, manau, kad mes pamažu prarandame pozicijas ir esu tikra, kad reikia imtis drąsių veiksmų“, – rašo V.Plame-Wilson.

Anot jos, norint išvengti katastrofos, reikia, kad visos šalys, turinčios branduolinių ginklų ar medžiagų jiems pagaminti, imtųsi griežtos kontrolės, o vėliau – sunaikintų visas turimas atsargas. Tiesa, to nepavyks padaryti per vieną naktį ar praktiškai neįdedant pastangų. Tam prireiks ne vienerių metų sunkaus darbo.

„JAV ir Rusija, kurioms kartu sudėjus priklauso 95 proc. pasaulio branduolinių ginklų, privalo sumažinti dar nuo Šaltojo karo laikų likusias atsargas. Tada, kartu su kitais pasaulio galingaisiais, įskaitant Kiniją, jie privalo būti lyderiais ir dėti daugiausiai pastangų, kad visame pasaulyje išnyktų branduoliniai ginklai“, – tikina V.Plame-Wilson ir prideda, kad čia nė vienai šaliai negali būti taikomos išimtys.

Kaip teigia buvusi CŽV agentė, branduolinių ginklų sunaikinimas būtų įtemptas ir daug pastangų reikalaujantis procesas. Ji pažymi, kad dauguma, kuri Šaltojo karo metu branduolinius ginklus laikė puikia priešus atgrasančia priemone, dabar supranta, kad didžiausias pavojus nėra branduolinis karas su Rusija ar Kinija. Didžiausias pavojus yra branduolinis terorizmas.

Pasaulio branduolinių ginklų atsargos per pastaruosius 20 metų buvo sumažintos daugiau nei per pusę – nuo 70 tūkst. branduolinių galvučių Šaltojo karo metais iki maždaug 23 tūkst. dabar. Politinė valia sunaikinti likusias egzistuoja. JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas įsipareigojo imtis atitinkamų veiksmų. Branduolinį nusiginklavimą remia ir Jungtinių Tautų Saugumo Taryba.

Filmo „Countdown to Zero“ reklaminis filmukas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (44)