Atlikėjai: pritariame USB ir kitų laikmenų apmokestinimui (Video)  (60)

„Mes esame marionetės!“. Taip šiandieninę atlikėjų situaciją trečiadienį surengtoje diskusijoje apie atlikėjų teises apibūdino dainininkė Neda Malūnavičiūtė. Jai pritarė būrys kolegų, nesulaukiančių, kada bus priimtos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos. Atlikėjai tikina, kad pagal įstatymą apmokestinus USB ir kitas laikmenas, palengvėtų jų dalia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos gretutinių teisių asociacija (AGATA) tvirtina, kad šiuo metu autoriams ir atlikėjams atlyginama tik už kopijavimą į technologiškai pasenusias ir vis rečiau naudojamas laikmenas – vaizdajuostes, garsajuostes, CD/DVD diskus. Tai, pasak AGATOS, neteisinga, kadangi daugiausia kopijų padaroma į USB, nešiojamus diskus, mp3 leistuvus ir kt.

Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos numato papildomą 3-6 proc. apmokestinimą taikyti atminties kortelėms, USB atmintinėms, asmeniniams kompiuteriams naudojamiems išoriniams ir vidiniams neintegruotų pastoviosios būsenos (SSD) ir standiesiems (HDD) diskams, TV priedėliams su atminties įtaisu bei garso ir vaizdo įrašymo funkcija.

Iš šių laikmenų ir įrenginių apmokestinimo per metus tikimasi gauti apie 2,7 mln. Lt. Dalis šių pinigų būtų padalijama atlikėjams – taip autoriams būtų atlyginama už asmeniniams tikslams kopijuojamus originalius kūrinius.

Šiuo metu Lietuvoje, vienintelėje ES šalyse, mokama tik už tuščias audio/video laikmenas. Kadangi įstatymo pataisos nepriimamos jau 4-5 metai, atlikėjai trečiadienį tarėsi, ką daryti, kad tikslas pagaliau būtų pasiektas.

Neslėpė, kad atlygį tenka imti vokeliais

Mokestinė našta didelė, o grąžos iš valstybės nėra. Taip situaciją apibūdino diskusijoje dalyvavę atlikėjai.

„Mūsuose, jeigu tu turi vadybininką, tai jis būtinai tave, iš tavęs... Mes esame marionetės, pas mus žmogiški faktoriai apskritai nebeegzistuoja“, - kalbėjo N. Malūnavičiūtė. Ji aiškino turinti galvoti ne tik apie meną, dainavimą ir kaip iš gaunamo atlyginimo nusipirkti suknelę, tačiau ir apie įvairius teisinius reikalus.

„Nėra mechanizmo. Mes esame tokie jauni, durni, buki ir nieko nesuprantame, nieko nemokame – nemokame gyventi, už save pastovėti“, - teigė dainininkė. Kol atlikėjai buvo apmokestinti 15 proc., ne 50 proc., Neda tikino dirbusi sąžiningai.

„Kai buvo 15 proc. mokestis, sąžiningai dirbau su sutartimi - pridedu ranką prie širdies. O kam čia slėpti“, - kalbėjo N. Malūnavičiūtė, leidusi suprasti, kad dabar kartais sutarties nepasirašo. Dainininkė teigė jau 20 metų esanti bedarbė. Ji stebėjosi, kad tiek daug pramogų pasaulio atstovų Seime, tačiau situacija nesikeičia.

Apie vokelius kalbėjo ir Jurgis Brūzga – pasak jo, taip gaudami atlygį už koncertus, atlikėjai nemoka mokesčių valstybei.

„Kas nutiktų, jei aš susirgčiau? Arba man reikėtų operuoti apendicitą?“, - klausė Edgaras Lubys-Amberlife.

Diskusijoje keliskart kartota, kad įstatymo pataisų reikia atlikėjams, o ne „geležų gamintojams“ – laikmenų importuotojams. Stepas Januška siūlė eiti pas į Seimą išėjusius ir iš ten negrįžusius kolegas – pasak dainininko, reikia kalbėtis su tais, kurie dar turi sąžinę.

AGATA Trakuose surengtoje diskusijoje taip pat dalyvavo Andrius Kulikauskas, Aistė Smilgevičiūtė, Rokas Radzevičius, Gediminas Storpirštis, kiti žinomi atlikėjai, muzikantai, aktoriai, teisininkai, mokslininkai, valdžios atstovai.

Vyriausybė neapsisprendžia, kaip apmokestinti USB ir kitas laikmenas. Atlikėjus palaikė buvęs kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Susitikę su naujuoju ministru Arūnu Gelūnu, atlikėjai ketina teirautis ir jo nuomonės šiuo klausimu.

Įstatymo pataisose numatytiems pasiūlymams priešinasi technologijų verslo atstovai. Asociacijos „Infobalt“, vienijančios Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų įmones, valdybos narys Vytautas Vitkauskas yra sakęs, kad asociacija yra už mokesčius, tačiau nepritaria jų dydžiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (60)