Tai rimta. Ukrainos „Dykumos audra“. Viskas prasideda nuo pranašumo ore  ()

„Ne tik šiame kare – aviacija vaidina pagrindinį vaidmenį visuose trečiojo tūkstantmečio karuose.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovinėse operacijose pagrindinį vaidmenį atlieka aviacija. Ukrainai reikia mažiausiai 160 daugiafunkcinių naikintuvų F-16.

„Ne tik šiame kare – aviacija vaidina pagrindinį vaidmenį visuose trečiojo tūkstantmečio karuose. Tai yra ginkluotųjų pajėgų tipas, kuris daro didžiausią žalą priešui. Viskas prasideda nuo pranašumo ore – nuo priešo oro gynybos ir orlaivių sunaikinimo, ir tik tada prasideda darbas ant žemės. Kol ore nėra pranašumo, darbas ant žemės neturėtų būti atliekamas. Neturėtų būti jokio ginkluotųjų pajėgų judėjimo. Tai, kad buvome priversti vykdyti karines operacijas be oro paramos, iš tikrųjų lėmė visos mums perduotos technikos sunaikinimą, taip pat didelio personalo skaičiaus praradimą. Apskritai to neturėjo būti daroma“, – interviu „Obozrevatel“ sakė pilotas-instruktorius, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas, karo ekspertas Romanas Svitanas.

Anot jo, Ukrainos karinė vadovybė pasielgė teisingai, sustabdydama puolamuosius veiksmus be oro paramos.

Be aviacijos neįmanoma nieko įvykdyti, tai tiesiog nerealu. Minimalus orlaivių skaičius, kurio mums reikia, yra trys brigados. Optimaliai - kiekvienai brigadai, sudarytai iš trijų eskadrilių reikia 12 orlaivių, plius trys valdymo orlaiviai, tai yra, 40 orlaivių brigadoje. Iš viso 120 orlaivių darbui bent trimis kryptimis - Chersono, Zaporižios ir Donecko. Reikia dar vienos, ketvirtos brigados oro gynybai. Tai yra mažiausiai mums reikia 160 orlaivių. Tai duos kažkokį rezultatą. Jei bus mažiau, kažkuri kryptis nukentės“, – aiškino ekspertas.

 

Jis atkreipė dėmesį, kad kovinėms užduotims vykdyti Ukrainos kariuomenei reikia 120-160 orlaivių su tam tikrais ginklais. Tai raketos oras-oras, raketos oras-žemė ir aviacinės bombos.

„F-16 yra universali mašina, kuri gali veikti kaip naikintuvas, perėmėjas, atakos lėktuvas ir bombonešis. Be to, mums reikia bendros aptikimo, taikinio žymėjimo ir sekimo sistemos – tai AWACS. Mums svarbu gauti duomenis iš NATO skraidančių radarų. Tai tolimojo nuotolio radarų aptikimo lėktuvai. Be šios sistemos iš principo neįmanoma įgyti pranašumo ore. Čia reikia integruoto požiūrio. Tada bus galima atlikti panašią į 1991 metų „Dykumos audra“ operaciją. Pirmiausia dirba aviacija kelias savaites, šluoja, sutriuškina bet kokias priešo linijas, o tik po to ateina sausumos pajėgos ir išvalo teritoriją“, – pažymėjo Svitanas.

 

Kitu atveju jis rekomenduoja atsisakyti puolimo operacijų, siekiant išsaugoti žmones ir techniką ir palaikyti aktyvią gynybą.

„Pagrindinė bet kurios kariuomenės, besiginančios nuo įsibrovėlių, užduotis yra sunaikinti priešo kariuomenę. Mums svarbu sunaikinti pačią kariuomenę. O teritorijos išlaisvinimas yra pirmosios užduoties įvykdymo pasekmė“, - sakė jis.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(86)
(5)
(81)

Komentarai ()