„14 km per 1 d.“ Zalužnas skubiai stabdo prasiveržimą. WP skelbia, kas nutiko  ()

Zalužnas atsisakė pradinio plano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„The Washington Post“ paskelbė išsamų straipsnį „Permainingas karas Ukrainoje, kontrpuolimas įstrigo“, kuriame  kalbama apie Kyjivo vasaros kontrpuolimo planus ir kodėl Zalužnas pasirinko būtent tokį variantą.

Jis pagrįstas interviu su daugiau nei 30 pareigūnų iš JAV ir Ukrainos, taip pat daugiau nei 20 Ukrainos gynėjų, kurie yra priešakinėse fronto linijose.

Birželio 7 d. 47-oji brigada pradėjo kontrpuolimą Robotynės srityje, siekdama išlaisvinti Melitopolį ir nutraukti Putino armijos logistiką. Per dieną Ukrainos gynėjai įveikė 14 km.

Tačiau tuomet viskas klostėsi ne pagal Ukrainos generalinio štabo planą. Priežastys – minų laukai, nuolatiniai Rusijos ginkluotųjų pajėgų apšaudymai, taip pat dideli tiek karinės technikos, tiek gyvos jėgos praradimai.

Jau 4 kontrpuolimo dieną tapo aišku, kad kaktomuša priešo įveikti neįmanoma, juo labiau, kad atsirado pirmieji nuostoliai tarp „Bradleys“ ir „Leopard“.

Siekdamas išgelbėti karių gyvybes ir neleisti sunaikinti likusios karinės technikos, Zalužnas atsisakė pradinio plano.

 

Vietoj didelio masto mechanizuoto puolimo su artilerijos parama, kaip patarė jo kolegos amerikiečiai, Zalužnas nusprendė pulti priešo pozicijas nedidelėmis 10 žmonių grupėmis. Jis puikiai suprato, kad tokiu būdu kontrpuolimas užtruks, bet jo tikslas buvo išgelbėti Ukrainos kovotojų gyvybes.

Pradiniame plane buvo numatyta per 2-3 mėnesius pasiekti Azovo jūrą. Jei pirmąją dieną Ukrainos gynėjai į priekį pažengė 14 km, tai per kitus 6 mėnesius jie pažengė tik 19 km.

Yra žinoma, kad apie 70% 47-osios brigados personalo neturėjo kovinės patirties. Per šį laikotarpį Ukraina sugebėjo sugrąžinti 518 km2 savo valdomos teritorijos.

 

Šaltinis rašo, kad Vašingtonas kontrpuolimą norėjo pradėti balandį (kad priešas nespėtų užminuoti dar daugiau teritorijų), tačiau Kyjivas pareiškė, kad tam nėra visos reikiamos karinės technikos ir technikos teritorijai išminuoti. Be to, JAV norėjo, kad Ukraina pultų tik Zaporižios kryptimi, tačiau Kyjivas pasirinko puolimo taktiką 3 svarbiausiuose taškuose.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(7)
(33)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: