Netikėta paslaptis. Kodėl Ukraina nesunaikina Krymo tilto  (9)

Nelegalus Krymo tiltas yra ne tik Putinui asmeniškai svarbus projektas, bet ir pagrindinė Rusijos susisiekimo arterija su Pietų Ukraina. Didelė dalis Chersone ir Zaporižioje veikiančios rusų technikos atkeliauja per Krymo tiltą. Per jį vežami ir kariai, ir amunicija. Akivaizdu, kad šio tilto sunaikinimas yra svarbus ukrainiečių tikslas ir jis jau ne kartą buvo atakuotas. Tai kodėl Ukraina nesunaikina to nelemto nelegalaus tilto?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV karo akademijos Vest Pointe profesorius Robas Personas paaiškino pagrindinę priežastį, kodėl Krymo tiltas vis dar stovi. Jo sunaikinimo būtinybė yra akivaizdi - tai yra viena iš pagrindinių Rusijos karinės logistikos arterijų. Tačiau Ukraina jo nesunaikina, nes tiesiog neturi kuo.

Kuo Ukraina galėtų atakuoti Krymo tiltą dabar?

  • Jūriniais dronais. Tokios atakos jau rengtos ir gąsdina rusus. Tačiau jūriniai dronai yra gana maži, o jų smūgiai - paviršiniai. Didžioji užtaiso sprogimo bangos dalis nukreipiama į šonus ir didesnių pažeidimų nesukelia. Be to, nuo jūrinių dronų tiltą gana lengva apginti.
  • ATACMS raketomis. Tai - akivaizdus pasirinkimas. Galingiausios ATACMS lekia 300 km - pakankamai toli, kad pasiektų Krymo tiltą. Tačiau ukrainiečiai tokių neturi. Jie gavo tik porą dešimčių raketų, kurios taip toli neskrenda ir turi kasetines galvutes, tinkamas tik kariams ir technikai naikinti.
  • Sparnuotomis raketomis. Teoriškai, „Neptun“ galėtų padėti, bet šios raketos labiau skirtos nešarvuotiems metaliniams taikiniams naikinti - laivams. „Storm Shadow“ irgi geriau veikia prieš kitokius taikinius. Tuo tarpu „Taurus“ tam tinka idealiai, nes yra skirtos bunkerių naikinimui, bet Vokietija bailiai trypčioja ir šių raketų Ukrainai nesuteikia.

 

Taigi, Ukraina tiesiog neturi kuo sugriauti Krymo tiltą. Ukraina turimomis priemonėmis gali naikinti tik kelio dalį - tarp atramų nuteistas plokštes. Tačiau jos yra labai greitai pakeičiamos. Tokie smūgiai yra brangūs, o nauda - laikina. Tam, kad Ukraina galėtų sugriauti atramas, reikia didesnių pajėgumų.

Pavyzdžiui, daugybės didelio nuotolio ATACMS raketų. Ir tikrai daug, kad Rusijos oro gynyba su jomis nesusitvarkytų ir bent kelios pataikytų į atramas. Tai - mažas taikinys net ir labai tikslioms raketoms. Labai reikėtų ir „Taurus“. Sparnuotas raketas lengviau numušti nei balistines, todėl jų irgi reikėtų ne vienos ir ne dviejų. Ukraina turėtų gauti šias priemones ir rengti reguliarias atakas. Vėl ir vėl, kad tilto remontas taptų neįmanomas ir karinių priemonių tiekimas į Pietų Ukrainą stipriai apsunkėtų.

 

„Galiausiai Rusijos valdymas Kryme taptų neišlaikomas, o žiauri Chersono ir Zaporižios sričių okupacija netektų būtinų atsargų. Po to sektų dramatiškas Rusijos gynybinių linijų žlugimas, jau nekalbant apie jų moralę“, sakė Robas Personas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(251)
(18)
(233)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: