Muskas galutinai suįžūlėjo. Zelenskis reikalaujamas pasiaiškinti  (2)

JAV milijardierius Elonas Muskas pareikalavo, kad Volodymyras Zelenskis paaiškintų, kodėl Ukrainoje buvo sulaikytas prorusiškas tinklaraštininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verslininkas savo komentarą paliko po skandalingojo televizijos laidų vedėjo Tucker Carlson įrašu.

„X“ puslapyje T. Carlson apkaltino Ukrainos valdžios institucijas, ypač Volodymyrą Zelenskį, dėl amerikiečio Gonzalo Lira neteisėto sulaikymo ir kankinimo. Pasak amerikiečių propagandisto, tinklaraštininkas esą buvo sulaikytas dėl to, kad kritikavo Ukrainos prezidentą.

Įrašą sukritikavo Elonas Muskas. Jis rašė: „JAV pilietis sėdi Ukrainos kalėjime po to, kai mes nusiuntėme jiems daugiau kaip 100 mlrd. dolerių? Ar šioje istorijoje yra kažkas daugiau nei Zelenskio kritika? Jei taip, tuomet turime rimtą problemą“. Verslininkas taip pat pasipiktino Zelenskio komentarais ir paragino pasiaiškinti.

2023 m. gegužę Ukrainos saugumo tarnyba pranešė apie dvigubą pilietybę (Čilės ir JAV) turinčio tinklaraštininko demaskavimą. Saugumo tarnybos duomenimis, jis sistemingai teisino Rusijos agresiją Ukrainoje ir savo socialiniuose tinkluose skleidė prorusiškas tezes.

„Savo vaizdo įrašuose jis pripažino Rusijos agresiją Ukrainoje teisėta, neigė Rusijos karo nusikaltimus, taip pat teigė, kad neva Ukrainos pajėgos apšaudo savo teritoriją ir kad Ukrainoje viešpatauja neonacių režimas“, - sakoma pranešime.

 

Pagal galiojančius teisės aktus, kaip pažymėjo Ukrainos saugumo tarnyba, tokia veikla yra nusikalstama pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 436-2 straipsnį (Rusijos Federacijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą pateisinimas, teisėtumo pripažinimas, neigimas, jos dalyvių šlovinimas).

Tą patį mėnesį teismas išrinko tinklaraštininkui kardomąją priemonę - suėmimą su galimybe būti paleistam už užstatą. Vėliau jis buvo paleistas už užstatą, o veikėjui skirtas namų areštas.

„Liepos mėnesį tinklaraštininkas pažeidė įstatymą ir bandė pasislėpti nuo teisingumo. Nuosavu motociklu jis bandė išvažiuoti į užsienį per Ukrainos pasienio punktą su Vengrija. Pasienyje jam nebuvo leista pravažiuoti, o vėliau teismo sprendimu veikėjas buvo sulaikytas Užkarpatėje ir prievarta nugabentas į Charkivą“, - pabrėžė Ukrainos saugumo tarnyba.

 

Šiuo metu tinklaraštininkas yra sulaikytas Charkivo kardomojo kalinimo centre. Ikiteisminis tyrimas šioje baudžiamojoje byloje baigtas, bylos nagrinėjimas teisme numatytas gruodžio 12 ir 21 d.

Ukrainos spaudos tarnyba pabrėžė, kad visi Ukrainos teisėsaugos institucijų veiksmai vyko ir vyksta tik pagal galiojančius teisės aktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(47)
(15)
(32)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: