„Norėjo užimti penktadalį pasaulio.“ Žlugo rusų ambicijos. Okupantams paskelbtas force majeure  ()

Rusijos ambicijoms išsipildyti lemta nebuvo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausia Rusijos suskystintų gamtinių dujų (SGD) gamintoja „Novatek“ dėl Vakarų sankcijų ir specializuotų dujų tanklaivių trūkumo sustabdė gamybą savo projekte „Arctic LNG 2“, antradienį pranešė „Reuters“, remdamasi dviem su tuo susipažinusiais šaltiniais.

„Pirmasis traukinys bus sustabdytas bent iki birželio pabaigos“, – sakė vienas iš šaltinių agentūrai „Reuters“ ir pridūrė, kad projekto statybos darbai vis dar vyksta.

[Vokietija] Net 700€ pigiau įspūdingos energijos stotelės, kurios tarnaus bent 10 metų! Būtinos namie ir keliaujant. Ribotas kiekis („TTWEN D5-2000“)
11526 14

Labai gera kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Sprendimas sustabdyti SGD gamybą yra kliūtis Rusijos tikslui iki 2030-2035 m. užimti penktadalį pasaulinės SGD rinkos. Šiuo metu šalis yra ketvirta pagal dydį SGD gamintoja pasaulyje, per metus eksportuojanti 32,6 mln. metrinių tonų.

Pasak šaltinių, pagrindinė problema yra ta, kad trūksta specializuotų tanklaivių, galinčių gabenti SGD, kurios turi būti atšaldytos iki minus 163 laipsnių Celsijaus, ir plaukioti per storą jūros ledą. Iki šiol buvo pastatyti tik trys tinkami SGD laivai „Arctic LNG 2“.

Didžiausios Rusijos SGD gamintojos „Novatek“ inicijuotas projektas „Arctic LNG 2“ buvo pagrindinė Rusijos strategijos, kuria siekiama didinti savo pozicijas pasaulinėje SGD rinkoje, dalis. Projektu siekiama per metus pagaminti 19,8 mln. tonų SGD ir taip prisidėti prie Rusijos tikslo iki 2030 m. kasmet eksportuoti 100 mln. tonų SGD.

 

Tačiau po 2022 m. vasario mėn. įvykdytos invazijos į Ukrainą Rusijai įvestos Vakarų sankcijos padarė didelę įtaką projekto pažangai ir gyvybingumui.

Užsienio akcininkai dėl sankcijų buvo priversti iš naujo įvertinti savo dalyvavimą projekte. 2023 m. rugsėjį Jungtinės Valstijos išplėtė savo sankcijas, kad jos būtų taikomos su projektu susijusiems subjektams, o 2023 m. lapkritį tiesioginės sankcijos buvo įvestos projekto operatoriui „Arctic LNG 2 LLC“. Dėl to užsienio partneriai paskelbė force majeure ir sustabdė savo dalyvavimą, palikdami „Novatek“ savarankiškai prisiimti finansinę naštą.

 

Dėl sankcijų taip pat buvo sustabdyta itin svarbios įrangos gamyba, pavyzdžiui, Pietų Korėjos bendrovės „Samsung Heavy Industries“ ledo klasės SGD laivų statyba, o tai dar labiau apsunkino projekto eigą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(168)
(5)
(163)

Komentarai ()