„Neribota energija artėja.“ Kinijoje pastatytas pirmasis specialus sintezės reaktorius (Video)  (8)

Pirmą kartą pasaulyje buvo pastatytas aukštos temperatūros superlaidus tokamakas. Tai yra svarbus žingsnis siekiant gauti švarią termobranduolinę energiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijos įmonė „Energy Singularity“ pastatė pirmąjį pasaulyje aukštos temperatūros superlaidų tokamaką HH70. Jis įrengtas Šanchajuje.

Tai svarbus žingsnis į priekį siekiant gauti švarią energiją, pagrįstą termobranduoline sinteze. Tokia energija sukuriama Saulės viduje, rašo „Interesting Engineering“.

Saulės ir vėjo jėgainių skaičius visame pasaulyje auga tuo metu, kai žmonija bando atsiriboti nuo iškastinio kuro ir prie švaresnės energijos. Tačiau šie energijos šaltiniai nėra nuolatiniai, todėl priklausomybė nuo iškastinio kuro mažėja per lėtai.

Atominės elektrinės nėra labai saugios, be to, išsiskiria didžiulis kenksmingų radioaktyvių atliekų kiekis.

Todėl viso pasaulio mokslininkai bando sukurti termobranduolinės energijos (sintezės) reaktorius, kurie galėtų pakeisti atomines elektrines, ir taip gaminti švarią ir beveik neribotą energiją.

Šios sintezės metu, kuri vyksta itin aukštoje temperatūroje, vandenilio atomai susilieja ir susidaro helis, o kaip šalutinis produktas išsiskiria milžiniškas kiekis energijos. Tokia reakcija vyksta Saulės šerdyje, o mokslininkai stengiasi palaikyti stabilią termobranduolinę reakciją Žemėje. Tam reikia labai karštos plazmos, kuri laikoma specialiuose reaktoriuose – tokamakuose.

 

Šie prietaisai yra toro formos (kaip spurga su skyle) ir gali palaikyti labai karštą plazmą dėl stiprių magnetinių laukų. Tokiu būdu termobranduolinei energijai gauti sukuriamos sąlygos, panašios į tas, kurios yra Saulės šerdyje.

Tradiciškai tokamakai yra dideli prietaisai, kuriuos pagaminti labai brangu. Tačiau „Energy Singularity“ sukūrusi tokamaką HH70, įrodė kad šie reaktoriai gali būti maži ir jų statyba kainuoja daug pigiau.

Šiame tokamake naudojama magnetinė sistema, pagaminta iš aukštos temperatūros superlaidžios medžiagos, sudarytos iš bario oksido ir vario. Ši medžiaga yra pigesnė ir gali būti gaminama dideliu mastu.

 

Kinijos bendrovė teigia, kad gali sukurti tokamakus, kurių dydis bus tik 2 % dabartinių eksperimentinių branduolių sintezės reaktorių. 

Tačiau kol kas vienintelė kliūtis gauti termobranduolinę energiją yra ta, kad fizikams kol kas nepavyko sintezės metu gauti daug energijos.

Branduolių sintezės reaktorių našumas matuojamas naudojant Q vertę. Tai yra sintezės metu susidariusios energijos ir tai reakcijai palaikyti sunaudotos energijos santykis. Iki šiol mokslininkams pavyko pasiekti Q reikšmę 1,53. Bendrovė „Energy Singularity“ ketina sukurti reaktorius, kurių Q vertė gali būti 10. Toks tokamakas turėtų būti pastatytas iki 2027 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(0)
(54)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (8)