Gatvių duobių programėlė apie kelių defektus pranešinės savarankiškai  (14)

Kai kuriuose pasaulio didmiesčiuose jau sukurta išmaniųjų telefonų programėlių, kuriomis naudodamiesi miesto gyventojai gali operatyviai susiekti su atitinkamomis tarnybomis ir pranešti apie ant kelio nuvirtusį medį, neblaivų vairuotoją ar atsiradusias kelių duobes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelyje miestų vis dar pasikliaujama įprastu informavimo metodu – telefono skambučiu. Tačiau Bostonas (JAV), bent jau sprendžiant kelių duobių problemą, nutarė išmėginti kitokį informavimo būdą.

Bostono savivaldybės siūloma programėlė, pavadinta „Street Bump“, smūgiui automobilyje užfiksuoti naudoja telefono akselerometrą. Ši išmaniojo telefono funkcija informuoja apie telefono judėjimo kryptį ir greitį, ir gali būti išnaudojama informavimui apie duobes keliuose. Tereikia telefoną laikyti ne kišenėje, o ant kurio nors automobilio salono paviršiaus ar kurioje nors nišoje (pvz., skirtoje įstatyti vandens buteliuką). Programos užfiksuoti smūgio duomenys susiejami su telefono GPS imtuvo duomenimis ir nusiunčiami tiesiai kelių priežiūros tarnybai.

Ši nemokama programėlė, veikianti „Android“ ir „iPhone“ operacinėje sistemoje, kol kas mėginama (programą dar reikia „išmokyti“ atskirti gatvių duobes nuo greitį mažinančių kalnelių, kanalizacijos šulinukų ir pan.), tačiau pati idėja sveikintina kaip naujoviška, naudinga ir populiarinanti naujo tipo pilietišką savanorystę socialiniame gyvenime.

Iš vienos pusės, naudojimasis tokia programa nereikalauja ypatingų piliečių pastangų – niekur nereikia skambinti, niekam nereikia siųsti el. laiško. Tereikia įsidiegti šią programą į asmeninį išmanųjį telefoną ir nedidelę dalį savo telefono resursų paskirti visuomenės poreikių tenkinimui.

Bostono gatvėse per metus užlyginama maždaug 19 tūkst. duobių. Daugelis kelių remonto darbų atliekami žiemai baigiantis ar ankstyvą pavasarį. Maždaug apie šeštadalį duobių praneša jas pastebėję pilietiški miesto gyventojai.
Netrukus programos kūrėjai ketina platinti bandomąją programos versiją testuotojams savanoriams, o geriausiai šią programą patobulinsiantiems programuotojams žadama 25 tūkst. JAV dolerių premija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)