Ateityje lėktuvų sparnai bus lankstūs?  (1)

Augalą mimozą tyrinėjančių mokslininkų teigimu, įmanoma, kad ateityje lėktuvų sparnai bus lankstūs, o mechanizmai sugebės keisti savo formą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mimozos augalas gali pats judėti, ir tai akivaizdu stebint plika akimi. Kaip informuoja naujienų agentūra AFP, į menkiausią prisilietimą reaguojantys krūmokšnio mimozos lapai gali sąlygoti naujo tipo struktūrų, kurios galėtų suktis, lankstytis ar net pačios save taisyti, kūrimo pradžią, aiškina Mičigano universiteto mechaninės inžinerijos profesorius Kon-Well Wang.

„Šis reiškinys yra įmanomas dėl osmoso – vandens cirkuliacijos į augalo ląsteles ir iš jų. Impulsai (pavyzdžiui, prisilietimas) priverčia vandenį iš vienų ląstelių nutekėti į kitas. Tokiu būdu, vandens netekę ląstelės subliūkšta, o vandeniu pasipildžiusios ląstelės – padidėja. Šie mikroskopiniai pokyčiai ir leidžia augalui judėti bei įvairiai keisti savo formą“ – dėstė mokslininkas. Jis įsitikinęs, kad tokių procesų stebėjimas gali padėti sukurti ląsteles su tam tikromis mechaninėmis ypatybėmis.

„Mes galime sukurti tokias ląsteles, kokių tik panorėsime. O tada jų veikimo principą perkelti į tam tikras mechanines struktūras ir kontroliuoti jų judėjimą, – aiškino Kon-Well Wang. – Šiuo metu nagrinėjame tik paprasčiausius dalykus, tačiau brandiname įvairiausių planų“.

Mokslininkas užsiminė, kad šis principas ateityje gali būti taikomas kuriant lėktuvus su formą keičiančiais sparnais ar įvairias mašinas, kurios taip pat sugebėtų keisti savo formą (pavyzdžiui, „susitraukti“ važiuojant po tiltu ar viaduku).

„Vargu, ar įmanoma sukurti tokią universalią lėktuvo sparno konstrukciją, kuri užtikrintų optimalų skrydį bet kuriomis aerodinaminėmis aplinkybėmis, - pasakoja K.-W. Wang. – Tačiau pagal mus sudominusį principą galbūt įmanoma sukurti aktyvų, dinamišką lėktuvo sparną, kuris, atsižvelgiant į aerodinamines aplinkybes, galėtų keisti savo mechanines savybes.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)