„Anonymous“ programišiai pavogė 1 gigabaitą slaptų NATO dokumentų  (11)

Programišių grupuotė „Anonymous“ skelbia įsilaužusi į NATO sistemas ir pavogusi per 1 gigabaitą duomenų. Įsilaužėliai kol kas jų neskelbia, esą dokumentai yra konfidencialūs ir tai daryti būtų „neatsakinga“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šiuo metu mes turime maždaug vieną gigabaitą duomenų iš NATO, didžiosios dalies jų mes negalime publikuoti, kadangi tai būtų neatsakinga. Bet ak, NATO...“, – savo profilyje socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė programišiai.

Kaip įrodymą jie paviešino vieną 2008 metais pildytą NATO dokumentą su „riboto naudojimo“ žyma apie situaciją Balkanuose ir dar vieną „išslaptintą“ bylą.

Tuo pačiu programišiai užsimena, kad artimiausiomis dienomis paskelbs „įdomios informacijos“.

JAV Federalinio tyrimų biuro atstovas Stevenas Chabinsky anksčiau duodamas interviu pareiškė, kad programišių veiksmai yra netoleruojami, skelbia Foxnews.com. „Net jei programišiai turi pasiteisinimą, įsilaužimai į tinklalapius ir neteisėti veiksmai yra visiškai nepriimtini“, – sakė jis.

Grupuotė pareiškė, kad jų veiksmus provokuoja daugybė nepriimtinų dalykų: vyriausybių melas savo piliečiams, jų bauginimas siekiant išlaikyti kontrolę, korporacijų parama ir susitarimai su vyriausybėmis, lobistų konglomeratai, kurie siekia tik padidinti savo pelnus ir t.t.

Suimta 16 įtariamųjų

Dar prieš šį įsilaužimą į NATO serverius, JAV federalinės tarnybos antradienį suėmė 16 asmenų, įtariamų kibernetiniais nusikaltimais, iš jų 14 siejamų su ataka prieš internetinių mokėjimų portalą „PayPal“, dėl kurios atsakomybę prisiėmė programišių grupė „Anonymous“, informavo Teisingumo departamentas.

JAV kaltinamajame dokumente prieš 14 kompiuterinių įsilaužėlių teigiama, kad paskirstyto atsisakymo aptarnauti atakos (DDoS) prieš „PayPal“ buvo „kerštas“ dėl šio portalo sprendimo nebepervedinėti paaukotų lėšų skandalingajam tinklalapiui „WikiLeaks“. „Anonymous“ programišiai savo atakas prieš „PayPal“ vadino operacija „Kerštas už Assange'ą“, turint omenyje „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą.

JAV pareigūnai nurodė, kad savo veiksmus derino su Didžiosios Britanijos ir Nyderlandų policija.

Įtariamieji dėl atakų prieš „PayPal“ buvo suimti per reidus Alabamoje, Arizonoje, Kalifornijoje, Kolorade, sostinėje Vašingtone, Floridoje, Masačusetse, Nevadoje, Naujojoje Meksikoje ir Ohajuje, sakoma bendrame Teisingumo departamento ir Federalinio tyrimų biuro (FTB) pranešime.

Ten pat nurodoma, kad šie asmenys planavo „sąmoningai pakenkti apsaugotiems „PayPal" kompiuteriams“ pernai gruodžio 6-10 dienomis. Kompiuteriniai įsilaužėliai, kurie naudodavosi įvairiais slapyvardžiais, tokiais kaip „Toxic“ (Nuodingas), „Reaper“ (Pjovėjas), „Anthrophobic“ (Antropofobas) ir „No“ (Ne), stos prieš teismą apygardose, kuriose jie buvo suimti.

Dėl panašių kaltinimų taip pat buvo suimti du kiti įtariamieji Floridoje ir Naujajame Džersyje. Didžiosios Britanijos policija suėmė vieną, o Olandijos – keturis įtariamuosius, pranešė JAV tarnybos. FTB paskelbė, kad agentai Jungtinėse Valstijose surengė iš viso 35 reidus, tiriant „koordinuotas kibernetines atakas prieš stambias bendroves ir organizacijas“. Biuras patvirtino, kad iki šiol atliktos daugiau nei 75 kratos.

Tarptautinė programišių grupuotė „Anonymous“ išgarsėjo keliomis atakomis prieš tinklalapius, susijusius su Scientologijos Bažnyčia.  Vėliau šios grupuotės taikiklyje buvo atsidūrusios bendrovės, laikytos slaptą vyriausybinę informaciją viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ priešininkėmis. „Anonymous“ praeitą mėnesį taip pat gadino svetaines Turkijoje, protestuodama prieš interneto cenzūrą.

Pernai gruodį įvykdytų atakų pėdsakai JAV federalinius tyrėjus nuvedė į Europą, Kanadą ir vėl į Jungtines Valstijas, medžiojant programišius, kurie ėmėsi veiksmų prieš „didžiąsias bendroves, kurios esą yra „ WikiLeaks" priešininkės“.

FTB nustatė, kad įsilaužėlių internetiniai adresai veda į Kanadą, o vėliau buvo išaiškintas Kalifornijoje veikiantis virtualus serveris, kuriam buvo priskirtas vienas iš IP adresų, naudotų per šias atakas, nurodoma žiniasklaidos pranešimuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)