Architektai suprojektavo namą, gebantį pasislėpti nuo uragano (Video)  (6)

Japonijos architektai sukūrė „protingo“ namo koncepciją. Šis statinys vadinamas „Tornado House“ – pavojaus akivaizdoje šis namas pasislepia po žeme. Name įrengta itin moderni ir jautri jutiklių sistema, kuri nuolat stebi oro pokyčius, taigi namas informuojamas apie artėjantį uraganą ir gali laiku apsisaugoti, skelbiama tinklalapyje snob.ru.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigia projekto autoriai iš architektų studijos „10 Design“, šią idėją jie pasiskolino iš pačios motinos Gamtos, stebėję, kaip stichijai iš anksto pasiruošia gėlės ir vėžliai.

Namo dalis, esanti virš žemės, iš tiesų bent iš dalies primena gėlės pumpurą, o po žeme įrengtas specialus bunkeris – gėlės šaknis, abi namo dalis jungia savotiškas „stiebas“ su hidrauliniais mechanizmais, padedantis, esant reikalui, namą perkelti po žeme.

Tačiau tai dar ne viskas: viršutinė namo dalis sukasi, sekdama saulę – saulės šviesa būtina saulės energijos plokštėms pasikrauti. Kai namas slepiasi po žeme, sukaupta saulės energija gali būti naudojama namo apšvietimui.

Ateityje architektai taip pat planuoja sienų statybai naudoti ypatingas medžiagas. Šios medžiagos sugers toksinus, purvą, anglies dvideginį ir neleis teršalams prasiskverbti į namo vidų.

Modernaus namo kūrėjai įsitikinę – didžiausią naudą vietovėse, kur gresia uraganai, atneš ne individualūs tokie namai, o visi kvartalai, apstatyti „protingais“ namais. Jeigu tikėtume žiniasklaida, su „10 Desing“ derybas jau pradėjo kai kurios JAV ir Afrikos kompanijos.

Tačiau kaip gi be skeptikų trigrašio. Idėjos kritikai mano, kad potvynio atveju toks namas greičiausiai nepasirodys jau toks sumanus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)