Vergiškos darbo sąlygos: kaip gaminami išmanieji telefonai „iPhone“ (Video)  (18)

JAV televizijos ABC žurnalistas Bill Weir gavo retą galimybę apsilankyti viename fabrikų Kinijoje, kur gaminama įranga išmaniesiems telefonams „iPhone“. Jis apsilankė „Foxconn“ fabrike, kuris yra vienas didžiausių „Apple“ produkcijos tiekėjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo medžiagoje užfiksuota, kaip darbininkai turi gyventi bendrabučiuose, viename kambaryje kartu su septyniais kitais asmenimis ir šešias dienas per savaitę nuo ryto iki vakaro daryti tą patį monotonišką darbą. Žurnalistas su „Foxconn“ atstovu Louis Koo šnekėjosi apie sudėtingas darbuotojų darbo sąlygas. Pabrėžiama, kad per keletą pastarųjų metų nusižudė 18 šios įmonės darbuotojų.

Siekiant sustabdyti darbuotojų savižudybės darbuotojų atlyginimai neseniai buvo pakelti 25 proc. 2010 metais po kelių savižudybių bendrovė taip pat 50 proc. didino algas. Iki tol su savižudybėmis buvo mėginama kovoti kitomis, daug kritikos susilaukusiomis priemonėmis. Tarp jų ir blogųjų dvasių iš fabriko išvarymas ir oficialus vadovybės draudimas fabriko darbuotojams žudytis.

Visos planšetės „iPad“ ir telefonai „iPhone“ yra surenkami rankomis. „Foxconn“ darbuotojai atlieka monotonišką, jiems priskirtą darbą: prisukti, sujungti, išgręžti, išpjauti, nušlifuoti... Ir visą dieną girdi įrašytas savo darbo instrukcijas.

Vieno „iPad“ planšetinio kompiuterio gamyba trunka penkias dienas, per kurias jį paliečia apie 375 darbuotojai. Telefonas „iPhone“ pagaminamas atliekant 141 veiksmą. Gamyklos produktyvumas išties stebina: pavyzdžiui, per dieną joje gali būti pagaminama 300 tūkst. „iPad“ vaizdo kamerų, o per valandą išliejama 10 tūkst. planšetinio kompiuterio aliuminių korpusų.

„Foxconn“ darbuotojai gauna apie 1,7 dolerio (4,4 Lt) per valandą užmokestį ir dirba 12 valandų pamainomis 6–7 dienas per savaitę. Jiems suteikiamos dvi pietų pertraukos, o viena maisto porcija kainuoja mažiau nei 1 dolerį. Jei pavalgo greičiau nei per valandą, likusį laiką gali nusnausti.

Daugiau apie sąlygas gaminantiems telefonus "iPhone" ir kitą "Apple" produkciją žiūrėkite tolesniame video:


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (18)