Lietuvis svarsto „Google“ paduoti į teismą  (32)

Teisininkas, tinklaraštininkas, ryšių su visuomene specialistas Liutauras Ulevičius kreiptųsi dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikomų „Google“ „Street View“ projektui, jei atsirastų daugiau bendraminčių, pritariančių galimam privatumo teisių pažeidimui. Tokia iniciatyva kilo po to, kai prasidėjo diskusija dėl „Google Street View“ projekto įgyvendinimo Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

L. Ulevičiaus teigimu, projektas jam yra priimtinas, tačiau daug žmonių norėtų atsiriboti nuo veiksmų internete ir išsaugoti privatumą. Be to, „Google“ privatumo politika yra kritikuotina.

„Yra daug žmonių, kurie visiškai nenori patekti į internetą, kuriems visiškai nesvarbu, ką daro kokios nors užsienio kompanijos. Jie tiesiog nori išsaugoti savo privatumą. Tuo tarpu tai, ką norėtų daryti „Google“, iš esmės yra invazija į kiekvieno žmogaus privatumą“, – sakė L. Ulevičius.

Anot L. Ulevičiaus, kol kas „Google“ įmonė Lietuvoje nepasiekiama, todėl žmonėms, susidūrusiems su galimu jų teisių pažeidimu, teisinė procedūra būtų labai sudėtinga.

„Viskas priklauso nuo to, kiek žmonės yra įsigilinę į privatumo elektroninėje erdvėje problemas. Daugelis tiesiog nesuvokia visų pavojų ir yra mažai susipažinę su ES šalių praktika, kai atskiros šalys pasirašo tiesioginius susitarimus su „Google“, užtikrina papildomas apsaugos priemones. O mes laikomės pozicijos: „Kiti daro, nesigilinkime kur problemos, o tiesiog priimkime kaip duotybę.“ Tai man ir nepatinka, kad priimame kaip dievišką sprendimą, kuris turi daug probleminių taškų“, – sakė L. Ulevičius.

Teisingumo ministras Remigijaus Šimašiaus teigimu, teisinės priemonės reikalingos tinkamam projekto įgyvendinimui yra užtikrintos ir aptartos susitikime su „Google“ atstovais, todėl projekto įgyvendinimas neturėtų kelti pavojaus asmens privatumui.

„Sprendimas būtų toks, kad duomenys būtų tvarkomi per „Google“ įmonę veikiančią Europos sąjungoje. Kiek žinau, tas sprendimas buvo priimtas ir kitose ES šalyse. „Google“ dėl įvairių priežasčių būtų sudėtinga ir nepriimtina steigti dar vieną įmonę Lietuvoje tik duomenų tvarkymui. Mano supratimu, teisiniai mechanizmai yra visiškai pakankami ir Duomenų apsaugos įstatymas tai leidžia“, – komentavo Teisingumo ministras.

„Pagrindinė diskusija, kuri vyko užsienio šalyse, kad žmogaus teisių pažeidimas būtų, jei nufilmuoti duomenys būtų siejami su asmens duomenimis. Šitas projektas to nedaro“, – sakė ministras.

L. Ulevičius patikino, kad kreiptis dėl laikinųjų apsaugos priemonių kol kas yra tik galimybė. Teisingumo ministras sakė, jog klausti visada yra gerai, galima ir diskutuoti, kas yra privati ir vieša erdvė, tačiau tikisi, kad projektas Lietuvoje įgyvendintas bus.

Vakar Lietuvoje įvyko susitikimas su bendrovės „Google“ atstovais, „Street View“ projekto vadovu Ulfu Spitzeriu. Anksčiau duomenų apsaugos inspektoriai atsisakė leisti „Google“ vykdyti „Street View“ projektą Lietuvoje – fotografuoti miestų gatves paslaugos kokybei gerinti. Po vakarykščio susitikimo „ledai pajudėjo“ – galimybė atsirastų, jei būtų veikiama per „Google“ kontroliuojamą ES. Tiesa, tam dar reikia korporacijos vadovybės pritarimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
Autoriai: Gabija Sabaliauskaitė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (32)