Lietuva: „Street View“ automobilius uždraudžiame (nebent įsteigsite „Google“ atstovybę)  (31)

Valstybinė duomenų inspekcija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad kompanijai „Google“ vykdant projektą „Google Maps Street View“ uždrausta fotografuoti Lietuvoje dėl galimo žmogaus teisės į privatų gyvenimą pažeidimo. Kaip viena iš galimų išeičių pateiktas siūlymas kompanijai „Google“ steigti atstovybę Lietuvoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų gegužės 15 d. „Google“ išplatino pranešimą spaudai apie Lietuvoje pradedamą įgyvendinti „Google Maps Street View“ projektą. „Google“ nurodė, kad artimiausiomis dienomis bus pradėtas vaizdų rinkimas – pradės važinėti „Google“ automobiliai ir fotografuoti vaizdus daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių. Specialus automobilis turėjo daryti „Google Maps“ paslaugai „Street View“ reikalingas nuotraukas. Iš jų sudaryto panoraminio vaizdo dėka būtų galima virtualiai keliauti po Lietuvą. Ši paslauga veikia jau daugiau nei trisdešimtyje šalių.

Inspekcija atsisakė išduoti „Google“ leidimą vykdyti „Google Maps Street View“ projektą bei tvarkyti asmens duomenų todėl asmens duomenų tvarkymas vykdant minėtą projektą Lietuvoje, laikytinas neteisėtu asmens duomenų tvarkymu. Taip pat Inspekcija kreipsis į bendrovę „Google“ tiesiogiai, ragindama gerbti žmogaus teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą ir laikytis Lietuvos Respublikos teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų.

„Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija mano, kad toks vaizdų tvarkymas kelia grėsmę žmogaus teisei į privataus gyvenimo neliečiamumą, kadangi renkant minėtus vaizdus bus tvarkomi ir asmens duomenys (pavyzdžiui, gatvėse esantys praeiviai, automobiliai ir pan.)“, – teigiama pranešime.

Tą patį projektą „Google“ automobiliai neseniai pradėjo įgyvendinti Latvijoje ir Estijoje.

Tačiau galimybė, jog toks sprendimas ateityje bus pakeistas, išlieka. Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis kreipėsi į Valstybinę duomenų apsaugos inspekciją su prašymu peržiūrėti sprendimą, draudžiantį Lietuvoje vykdyti „Google Maps Street View“ projektą. „Lietuva neturėtų užsidaryti kaip Šiaurės Korėja. Daugelis Europos šalių, mūsų kaimynai leidžia internete talpinti gatvių vaizdus, todėl mūsų institucijų draudimas tą daryti atrodo keistas ir per daug griežtas. Negalime būti tarp atsilikėlių ir ignoruoti informacinių technologijų pažangą“, – sakė E. Masiulis.

Įdomu ir tai, jog Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija dėl „Street View“ projekto veiklos Lietuvoje JAV interneto milžinei „Google“ siūlo įsteigti atstovybę Lietuvoje. Teigiama, jog kitu atveju tokiam projektui įgyvendinti Lietuvoje trukdo teisinės kliūtys.

„Visa problema ta, kad „Google“ turėtų atstovybę Lietuvoje, kuri būtų atsakinga už tą asmens duomenų rinkimą. Jie kaip įgaliotą atstovą buvo pasirinkę advokatų kontorą, kas teisiškai yra nelabai įmanoma“, – teigia inspekcijos atstovė spaudai Aurelija Grikinaitė.

Anot jos, problema yra sprendžiama, artimiausiu metu numatomas susitikimas su „Google“ atstovu iš Didžiosios Britanijos Simonu Meehanu, atsakingu už viešąją politiką ir santykius su vyriausybėmis. A. Grikinaitė teigė, kad „Google“ pozicija dėl atstovybės steigimo dar nežinoma. „Buvo keli susitikimai ir jiems pateikta rekomendacija, kad jie įsteigtų atstovybę ir tuomet legaliai galėtų veikti“, – aiškino inspekcijos atstovė.

Gegužės pradžioje advokatų kontora „Borenius“ inspekcijai pateikė dokumentus dėl „Google“ veiklos Lietuvoje. Inspekcija nutarė, kad „Google Inc.“ ir jos įgaliotas atstovas – advokatų kontora neatitinka Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme numatyto duomenų valdytojo statuso.

Pagal Lietuvoje veikiančius įstatymus, įmonė, kuri yra įsteigta ir veikia už Europos Sąjungos ribų, asmens duomenis Lietuvoje tvarkyti gali tik turėdama atstovą – filialą arba atstovybę. Inspekcija pastebi, kad šiuo atveju „Google“ yra įsteigta JAV.

Dėl „Street View“ paslaugos kai kuriose šalyse – Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kitose – kilo teisinių ginčų. „Google“ anksčiau laikėsi pozicijos, kad nuotraukos daromos esant viešose erdvėse, tačiau kai kurie kritikai pastebi, kad fotografuojant iš aukštai, ant automobilio esančios kameros, galima nufotografuoti ir, pavyzdžiui, už tvorų esančią teritoriją, kuri gali būti saugoma nuo viešumos.

Praktika įvairiose šalyse taip pat skiriasi, pavyzdžiui, JAV valdžia „Google“ paprašė išimti su karinėmis bazėmis susijusius vaizdus, naudojantis programa, kai kuriose šalyse galima „pamatyti“ tik muziejus. 2008 metais „Google“ pradėjo „tušuoti“ žmonių veidus. 2010 metais „Google“ pripažino, kad „StreetView“ automobiliai taip pat rinko neapsaugotų „WiFi“ tinklų duomenis.

(1)
(0)
(0)

Komentarai (31)

Susijusios žymos: