Dr. R. Vaitkus: Konkurencinga elektros kaina ir Lietuvos gerovė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

haloo44 2012-09-07 16:18
Per referendumą reikia balsuoti tik prieš atominę. Nėra aiškių atominės statybų kainų, neaiški elektros kaina. Kad ji ir bus pastatyta elektros pigesnės nematysime. Čia tik atominės šalininkai bando prisidengti tuom, kad tapsime energetiškai nepriklausomi nuo Rusijos. Tas praktiškai yra neįmanoma, nes be Rusijos mes negalėsime sau elektros srovės dažnio pasilaikyti pastovaus, ir turime prisirašę visokių BRELL sutarčių.
Leons 2012-09-07 16:39
Jėtau, galėjai bent jau pasistengti, jog taip akivaizdžiai neatrodytum Rusijos pakalikas Viskas yra aišku, visa informacija (tuo tarpu ir ataskaita) yra viešai prieinama. O kodėl elektra turėtų būti brangesnė? Šiuo metu branduolinė energetika yra realiai efektyviausias (tuo pačiu ir vienas pigiausių) elektros gamybos būdų. Beje, iki pastatymo ir jungtis su ES ir Švedija turėsim Rusija deja yra vienas nepatikimiausių partnerių Europoje, tiek verslo aplinkoje, tiek energetikoje
haloo44 2012-09-07 16:53
Prie ko čia Rusijos pakalikas? Kad iš tikrųjų neegzistuoja nepriklausomybė nuo Rusijos? Žmogau ar ką nors apie energetiką nusimanai? Kaip gali būti viskas aišku, jeigu dar net projekto nėra Galėjai bent taip aiškiai neparodyti, kad esi konservatorių pakalikas
Leons 2012-09-07 17:02
Man atrodo, jog nenusimanai pats. Dar vienam teks priminti, jog reikia išmokti skaityti: http://www.vae.lt/lt/articles/view/453/ ... projektams http://www.vae.lt/lt/pages/trumpi_klausimai http://infocentras.vae.lt/category/klausimai-atsakymai/ Neabejoju, jog neperskaitysi - ale tiek daug O apie energertiką šiektiek nusimanau, dar neperseniausiai dariau projektą Lietuvos energetikos sektoriaus reorganizavimui. O ką jūs nusimanote? Preliminarus projektas jau seniausiai yra, reikia tiesiog kažkuo domėtis, o ne delfyje sedėt. Prašyčiau pateikti kontraargumentus, tik prieš tai siūlau pasiskaityti informaciją pateiktose nuorodose.
haloo44 2012-09-07 17:28
Jeigu darei projektą, tai tada paklausiu kelių klausimų. Kai bus pastatyta VAE, kas Lietuvoje reguliuos srovės dažnį? Ir kodėl pasirinktas galima sakyti eksperimentinis ABWR?
VJune 2012-09-07 18:06
Pritariu Leons'ui. Jeigu žmogus kritikuoja VAE statybą, nežinodamas Lietuvos energetikos padėties, na graudu skaityti komentarus... Tokiu atveju galiu pasiūliti tuom pasidomėti. Lietuvos energetikos apžvalga: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... rRIqyH0A4o (kaiptik visuomenei) . Elektrinės eksploatacija 60m plius galimas pratesimas iki 100m ir daugiau (beto urano iškasū dar yra labai daug). Aplamai atominės elektrinės pagaminta energija pigiausia iš visų įmanomų ir užimanti mažiausią žemės plotą (neskaičiuojant kainos reikalingos atliekų saugojimui ilgus metus, tai nebus problema, kai bus išleistas 4 kartos reaktorius iki ~ 2030m. gebantis naudoti panaudą kurą, todėl bus lengva prakišti). Bet nuo tikros pagamintos elektros savikainos truputį pakels kainą, kad skola mažėtų, užtat nereikės tiek mokėti už iškastinį kurą Rusijai, dėl šito per 10-15 m atsipirktų VAE. Beto Lietuva turi atominei reikalingus įstatymus, infrastruktūros, patirties...Kruonio HAE kurios esmė yra dirbti tinkle kartu su AE, nepasinaudoti tokios progos kai Hitachi, Latvija ir (Lenkija ar Estija?) meta pinigus kartu. Elektrėnus reikės uždaryti vistiek, nezinau kada, sakykim 2040 jau tikrai. Atsinaujinanti energija va ta brangi (80 ct uz 1 kWh?) o atominė pigiausia tai gaunasi geras balansas. Aisq skaudu cia tokiu metu tokią sumą skirti, bet tai buvo numatyta jau labai senai. Bet šitame straipsnyje rašo, kad į metus tik 0,8 mljrd. ar tai ne ašaros jūroje? O elektros kaina kuri ateina iki vartotoja taip išsipučia, kad jeigu elektros supirkimas iš gamintojų koks 14 ct uz 1 kWh (rugpjūtį buvo 18,46ct). o atominė gali pagaminti uz kiek? 7-9 ct uz 1 kWh kaskur ane? bet cia raso 18ct. Sudėtingai čia, už perdavimą ir skirstymą sumokama didžioji dalis (LESTO ir LITGRID). Dar daug aspektų galima aptarti, kaip kad Lietuva ruošiasi jungtis sinchroniniam darbui su vakarų Europos tinklu ir ko tam reikia ir ką tai duos. Iš pirmo žvilgsnio paprastam vartotojuj nesvarbu iš kur ta elektra jam tiekama ir kaip tai padaroma todėl sunku įšaiškinti reikia ar nereikia. Aj beto, juokingai skampa, kad Gegužės mėnesį Lietuva importavo 95% elektros energijos. Visur rašo iki 75% bet ten labai senas skaičius vis nurašinėjamas. Aš atsiprašau už netvarkingą teksta, šitą komentarą buvu parašes kitame forume tik be "ąčęėįįšūų" tai taisiau ir susimaišiau
VJune 2012-09-07 18:10
(Savoka) Galingas tinklas - tai toks tinklas prie kurio prijungus generatorių tu negali pakeisti nei tinklo įtampos, nei dažnio. Tai va, šiuo metu Lietuva dirba sinchroniškai su tinklu, kurį sudaro kone visos posovietinės valstybės, taigi sistema yra visuotinė ir negali sakyti kas palaiko įtampos dažnį.
IgnasM 2012-09-07 18:10
Pagal naują ES tvarką pirminiame reguliavime dalyvauja visi tinkle veikiantys generatoriai (~10% nuo nominalios galios paliekama pirminiam rezervavimui). Apskritai UCTE sistemoje, kitaip nei IPS/UPS, pirminis tinklo parametrų regiliavimas nėra centralizuotas reikalas. Tai atliekama regioniškai ir koordinuojant regionų darbą tarpusavyje. Priedo į šitą klausimą atsakoma čia: http://infocentras.vae.lt/kodel-visagin ... -mazesniu/ ABWR reaktorius nėra eksperimentinis. Keturi tokie reaktoriai veikia Japonijoje (penktasis 2011 m. ιšėjo į kritiką (Shimane)). Pirmas blokas paleistas 1996 m. (Kashiwazaki Kariwa). Tai vienintelė trečios kartos technologija, turinti realią eksploatacijos patirtį.
Strong_Bad 2012-09-07 18:13
Apie koki dazni kalbi? Kiek zinau numatyta "pastote" prie jungties su europa, kuri leis suderint "dazni" su europos standartais ir atvirksciai. Zodziu kazkas panasaus tuo klausimu jau senokai daroma, o gal jau ir padaryta, nes mano zinuos tuo klausimu keliu metu senumo, buvo kazkada ar tai straipsnis ar kas ta tema. Bet asmeniskai sitas "atominis projektas" kazkodel nezavi. Skaicius grazius piesia, bet zinant lietuvisko biznio ypatumus su stambiais objektais, tai pasitikejimo tikrai didelio nededu.
VJune 2012-09-07 18:22
Iš pradžių keitiklinės pastotės stovės riboje: EUROPA > keitiklis > LIETUVA ( Latv, baltarus., Rusija). Vėliau bus: EUROPA (ir LIETUVA, ESTIJA, LATVIJA)> keitiklis > Baltarusija (RUSIJA)
sklepas 2012-09-07 18:34
Jau geriau siek tiek daugiau moketi, bet turetu stabilu energijos saltinis, Rusija niekur pasitikejimo nekelia ir taip daug ka is jos perkame, kuo maziau tuo bus geriau. Siek tiek baisu, kad kaina neisaugtu kelis kart statybu metu ir nebutu machinaciju privelta, bet, manau, surizikuoti verta, kaip ir straipsnyje rasoma, kad investuoti pinigai liks pas mus, plius bus sukurta daug darbo vietu (gal siek tiek ekonomika pageres). Cia kaip buto nuoma, atrodo, moki nedaug, bet kiekviena menesi ir neaisku kaip bus toliau, seimininke pabrangins nuomos mokesti ar visai isspirst. Su elektrine bent jau vienu atveju galesime galvoti apie sviesesne Lietuvos ateiti.
bahuriux 2012-09-07 19:28
Nezinau, man ryskiai nepatinka elektos kaina, cia raso kad elektros savikaina nuo 17 iki 24 LTL.ct./kWh. http://infocentras.vae.lt/kokia-bus-ele ... tacius-ae/ Kadangi nepaminetas pelnas tai galim dar prideti kazkiek tai pinigeliu ir dar nepaminetas pabrangimas nuo pradines samatos, tai mano manymu realesne kaina butu. 20-30 LTL.ct./kWh. Nes ten parasyta tik savikaina idealiu atveju ir be pelno. Taigi nelabai ir konkurencinga ar ne? Kiap tai negirdejau labai aiskiu garantiju del kainu, kad supirkimo kaina bus visikai laisva birzos ir jokiu nuostuoliu dengimo, ar pasizdejimu supirkti tam tikra kieki energijos. Sitas reikalas man nepatinka, arba nesu gerai apie tai informuotas. Suomijoj viskas skaidru ten AE finansuoja privacios bendroves ir investuotuojai. Supirkines uz rinkos kaina, kada pas mus taip bus? Argi nėra alternatyvų Visagino AE? "Priimant sprendimą dėl Visagino AE projekto buvo išnagrinėtos visos galimos bazinės elektros energijos gamybos Lietuvoje alternatyvos: atominė jėgainė, anglį ir dujas deginančios elektrinės. Pasirinktas atominės elektrinės variantas" http://infocentras.vae.lt/kokia-nauda-l ... sagino-ae/ Tiesiog objektyvumu trykstantis atsakymas, o kur kogeneracines katilines/elektrines, kur vejo jegaines juroje? Nesakau, kad AE yra blogis, blogis yra tai kokiomis salygomis tai bandoma prastumti.
Arns 2012-09-07 21:59
VJune, o tu pats tiki ką rašai? Visų pirma visi daiktai dėvisi, jokia AE 100 metų neišdirbs, net dabar 60 m. atominėms elektrinėms labai nereali riba. Jau nekalbant kaip per tiek laiko pasikeis požiūris į saugumą. Išras reaktorius apie 2030? Na anot tų pačių mokslininkų 2012 reguliariai turėjom į Marsą skraidyti. Teorijoje gal jau nebe daug trūksta iki tų reaktorių, bet praktiškai nepamirškim kad net nėra pradėto statyti, juk pirmiau būna bandomasis, tik paskui masiškai pavykęs projektas pradedamas įgyvendinti. Daug realiau kad jei 2030 atsiras, tai gal apie 2050 m. pradėtu keli reaktoriai veikti. Tačiau skaičiuok kiek kainuotu milžiniškus kiekius jau nugabenti, susitarti dėl naudojimo (negi tik mes gudručiai būtume, kurie norėtu atsikratyti panaudotų radioaktyvių medžiagų?). 10-15 m. atsipirks?Kam? Duokit man valdyti, tai per 1 mėn atsipirks. Tiesa negarantuoju jog viena kilovatvalandė nekainuos 100 lt Tą atsipirkimą vertinti ne buhalteriškai reikia, viskas bus paimta iš žmonių. Pirma kartą iš jų paims, kad JŲ pinigai bus sukišti į projektą, o ne paskirstyti tarkim švietimui, sveikatos apsaugai. Antrą skūrą lups siekdami biudžeto eilutėje greičiau pliusą uždėti. Bet kentės žmonės. Tad geras klausimas, bus atsipirkimas. Infrastruktūra? Pradėsim gi nuo nulio. Įstatymai? Viską reiks vėl priderinti. Patirtis? Istorija taip, o naujos sistemos, tai dauguma senųjų darbuotojų jau nebe pereis dėl laiko stokos į atominę.
Talkatif 2012-09-07 23:46
Apie kainą dabar kalbėti, tai jau atsiprašau ... Infliacija kokia bus ar nors vienas nutuokia? Pusė ekonomistų prognozuoja labai ilgą ir atšiaurią finansinę žiemą. Pinigų prispausdino visi. JAV, Japonija, EU, net Šveicarija. Tai infliacija tikrai bus. O antra, atominiai riteriai, susidėkit savo aštriąsias plunksnas. Po rinkimų ateis nauja vilkų šobla ir prasidės visiškai nauja dainelė dėl AE. Matomai sergat alzhaimeriu, kad nepamenat kaip mirė LEO LT Va kai bus nauja dainelė dėl atomo, tada ir galėsim pasilot
bugiis 2012-09-08 01:49
Straipsniukas-lankstinukas, grynai propagandine reklamine medziaga. Net ir "briedis" tai suprastu. Bet dar kai gale nuoroda pamaciau ideta su "patikimais " saltiniais, tai vos "neuzspringau" is juoko. Tokia VAE Lietuvai reikalinga, kaip suniui penkta koja...
VJune 2012-09-08 13:15
Arns, Na taip atrodo ilgas 60m. laikotarpis bet tokias jau tas AE šiais laikais stato ir visai realu su pratesimu pasiekti 100m ir daugiau. Mūsu atveju specialistai sako, kad tiek ir galėtų būti pasiekta. Taigi jeigu kainuos 0,8 mljrd. LT į metus, o kiek mes sumokame Rusijai? atrodo 1 mljrd. į metus :O aišku nebus kad nebepirksim nieko iš Rusijos bet šitie skaičiai betkokiu atveju Lietuvos naudai, o ne Rusijos ar kaskieno tai. Visiems, Reaktorius vienas saugiausių (ar pats saugiausias rinkoje?) Alternatyvų geresniam variantuj tikrai nėra. Daugelis žmonių nesuvokia sakydami, kodėl vietoj VAE nestatome vėjo malūnų. O turėtų būti atvirkšiai. Tie malūnai yra labiau apipimti pasakomis negu VAE projektas. Nesigilinsim į atsinaujinančius energijos šaltinius, bet Lietuvos klimate Vėjo malūnų parko atsiperkamumas ~50m. šūds žodziu. Kitas dalykas, prisistačius visokių ats. energ. šalt. be atominės įpatingai sunku ir brangu plėsti, projektuoti, renovuoti ir užtikrinti elektros kokybines charakteristikas (dar daugiau išlaidų pačiam LESTO ir LITGRID). Reikia sveikinti Energetikos ministerija, kuri po 20m. nuo nepriklausomybės neturėjusi ryžto atlikti masyvius strateginius projektus Lietuvos energetikai vystyti, pagaliau tai pradėjo DARYTI. Ir čia yra ne šiaip projektas, o regioninis. Kas neskaitėte pažiūrėkite: http://www.enmin.lt/lt/activity/veiklos ... projektai/ . Gal negerai padarė kad reklamos visokios prigamino apie VAE, nors patys "žmonės" (nemačiau norinčių) norėjo buti supažindinti. O čia paprastam žmogui nepaaiškinsi kaip energetikas. Reik papraščiau, tai gal todėl ir atrodo kaikada kaip saldainis gražiame popierėlyje suviniotas. Žmonės pasiskaitė, tačiau atrodo nepakankamai... ir tos reklaminės medžiagos kurią poto visaip interpretuoja, o specialistai į tas reklamas nekreipia dėmesį patys nes informaciją skaito iš pirmų rankų medžiagos. Na ir dar, įsivaizduokim situacija - karas (nebūtinai tarp Lietuvos ir kitos valstybės). Kas būna? Ogi Lietuvos dalis be elektros gali sėdėti. Nejau nenorit apsidrausti? Ar Lietuviui tik ši diena svarbi? Nes šiuo metu Lietuva pati iš savęs savo elektros energijos porekių patenkinti nesugebėtų. Mums reikia prieiti vieningos nuomonės. Manyčiau to pasieksim.
haloo44 2012-09-08 14:02
VJune, tarkime karas ir Lietuva turi VAE, ir pasirodo mes jos negalime paleisti be Rusijos. Nes mums dažnį srovės 50hz reguliuoja Volgos kaskados, ir tavo minėtinos pastotės to nepadarys. Nesu mėgėjas Rusijos, grynai sakau iš technologinės pusės. Atominė labai stambus elektros gamintojas, ir jokie asinchroniniai varikliai negelbėtų. Turėsime atominę ar ne vistiek nuo Rusijos būsime priklausomi
Creatium 2012-09-08 14:24
Neišmanau tų technologinių dalykų ir srovių dažnių. Kam tuomet skirta desinchronizacija nuo Rusijos tinklų ir sinchronizacija su Europos tinklais? Ir tas juk bus padaryt žymiai anksčiau negu bus pastatyta AE.
VJune 2012-09-08 14:39
Žmogau, ar suvoki ką parašei. Neįsižeisk bet taip pasakytu vienas mano gerbiamas dėstytojas. Jau apie tai rašėm anksčiau ir atrodo buvo išaiškinta savoka "Galingas tinklas". Prie jos nebegrįškim. Ir būtų gerai, kad neklaidintum žmonių. Kitas dalykas visi projektai: NordBalt, LitPol, EstLink1, EstLink2, VAE bei SGD terminalas, syderiai, dujotekis su lenkija, bei dujotiekis Klaipėda-Jurbarkas yra daromi vienam pagrindiniam tikslui - nepriklausyti nuo Rusijos. Tai visuma projektų energetikos sektoriuje. VAE tik dalis to kas bus padaryta.
Talkatif 2012-09-08 19:10
VJune tai kaip sektantas stengiasi Naujai registruotas ir visi pranešimai tik šioj temoj. Spėju ne už dyka, mums debilėliams, aiškina apie būtent Kubiliaus atominių rūmų naudą. Tai aš, kaip runkelis, norėčiau paklausti, kokio velnio mums tą reaktorių pirkti gatavą iš japoškių, vilkti per visą Lietuvą, pertiesti tam kelius, išleist tam krūvas pinigų, jei įprastai statant AE reaktoriai vietoj būna sumontuojami. Darbo augiau iš vietinių galėtumėm nupirkti ir saviems išleisti. Nušvieskite, prašau, mano tamsų protelį.