Dr. R. Vaitkus: Konkurencinga elektros kaina ir Lietuvos gerovė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arns 2012-09-09 14:41
.
VJune 2012-09-09 15:13
Pripažinkim, kad energetinė nepriklausomybė svarbi. Nors žmonės nepajus pokyčio, o pinigai bus sumokėti, peršasi mintis tai kam to reikia? Čia panašiai kaip dyzelinio variklio diržo pakeitimas. Pakeitus, mašinos važiavimas nepasikeičia, bet jeigu nekeisi, gali rizikuoti ir gyventi ant ribos. Trūks ar netrūks... Arba kitas pavyzdys, protingas žmogus visada turės atsidėjas pinigų netikėtams atvejams, kad galėtų išgyventi keletą mėnesių be pajamų. Tai ir su VAE panašiai. Beto ji nėra tokia brangi, kaip visi perdeda.
Arns 2012-09-09 15:20
ji labai brangi. SU tavo palyginimais atsakyčiau taip, ar verta pirkti mažiau vartojanti kuro hibridinį automobilį, vien todėl kad senesnės mašinos litražas kiek didesnis? Ekonomiškai lyg ir atrodo racionalu užsitikrinti stabilesnes kainas bei gal būt mažesnes išlaidas, tačiau ar tikrai paskaičiuota kaip tai atsilieps iš tikrųjų? Juk tuos pinigus išleistus galima kažkur investuoti, išlaikymas viso tokio tinklo (nes AE ne vien vienas pastatas) kainuos (t.y tam tikra ateities lėšų suma bus nuolat investuojama privalomai tik čia, tad apsiribos investicijų galimybė). Aš nesakau kad AE blogas sprendimas, tačiau labai blogai jį sutapatinti su tarpu tarp rinkimų. Šitaip skubama ir sprendimai tampa ne apskaičiuoti, o politiškai pagrįsti. Siekiama ne naudos Lietuvai, o naudos visų pirmą savo partijai.
Finalfour 2012-09-09 15:56
Gal mastom nors kazkiek pries pradedant nusisnekineti? Kokie dar rinkimai? Sis projektas kuriamas jau eile metu, negi manai kad tik pries rinkimus staiga apie AE projekta susimaste? Tieisog tai ilgalaikis projektas ir jo priemimo stadija tik sutapo su artejanciais rinkimais. O skubejimas juos patvirtinti labai logiskas, nes kai runkeliu tauta vel isirinks po rinkimu svarscikus, paksius ar socdemu gauja, velniai zino kaip bus su strateginiais projektais, kai ju likimas pateks i populistu rankas. As sutinku tik su vienu - statant sia AE, zinant LT pinigu plovimo mastus yra rzika, kad bus isplauta begale pinigu. Bet ar vien del to reikai nestatyti AE? Juk jeigu teoriskai primestume, kad nebus pavogtas/iplautas nei vienas litas, tai tik visiskas glusius gali nesuvokti, kokia milziniska nauda yra tiek AE, tiek Duju terminalas, tiek jungtys su europa. Kokio tamsumo reikia buti, kad noreti pirkti viska is Rsijos. Atsipeikekit, su sia salimi niekas nesugyvena draugiskai ir nesutaria jau puse tukstancio metu, manote tai kada nors pasikeis? As geriau mokesiu brangiau, bet nenoriu nicnieko bendro tureti su ta kremliaus gauja.
VJune 2012-09-09 16:14
Labiausiai Rusijai nenaudingas VAE projektas. O ką dar kalbėti apie dujotiekio nepriklausomybę, kaip kad SGD terminalo visai žiemai užtektų visai Lietuvai (jau nešnekant apie syderius ir dujotiekį su Lenkija). Na Rusijai reikės atpalaiduot baltijos šalis arne? Finalfour gerai pakomentavo. Aš politika nesidomiu tai šita sritis neaiški man.
Arns 2012-09-09 16:39
Pala pala, kieno priimti įstatymai dėl atominės energetikos tęstinumo? Iniciavo socialdemokratai ruošdami LEO projektą. Tačiau atėję konservatoriai išardė valstybės-privačių kompanijų projektą ir sukūrė kažką, kas slepiama po tokiais užraktais jog net mūsų strateginiai partneriai, latvių ir estų ministrai prisipažįstą nežiną reikiamų atsakymų į iškilusius klausimus. Tas pats elektros tiltas su lenkais stringa dėl politinių priežasčių, tačiau ką ši vyriausybė padarė? Tiesa sakant dar labiau sukiršino abi valstybes... Didelė nauda ir nuosavas automobilis, tačiau jei gyveni iš pašalpų, ar tai tikrai protingiausias sprendimas? Nes skaičiuojant ir atsiklausiant ar "dėl energetinės nepriklausomybės" sutinkate mokėti brangiau, dar nereiškia kad nereikia paskaičiuoti Kuo mažiau bus politikos, kuo daugiau specialistų prie projekto bus prileidžiami ne politiniu keliu, tuo bus racionalesnis atsakymas ar neužsikrausime pernelyg didelio akmens po savo kaklu. Gi pirkti auto su 10l varikliu ir įstatyti dujų įrangą nėra racionalu, vien į prestižą akcentuoti nereikia. (tačiau vis girdime argumentus kaip "turime išlikti atominių valstybių sąraše", "negalime apleisti savo "įdirbio" atominėje energetikoje" ir pan.)
VJune 2012-09-09 17:03
Tai imkim ir paskaičiuokim ar tą sau galime. Bus aiškiau. Nerandu paskutio Lietuvos biudžeto rimtų duomenų. Jei išlaidos 35,3 mljrd. O pajamos? vienur vienaip kitur kitaip rašo. Koks deficitas? Nes 0,8 mljrd. valstybės išlaidas padidina 2,3% (nuo 35,3 mljrd.).
Arns 2012-09-09 17:27
pala pala, tai į šitą skaičiuok ir visas kitas išlaidas, kaip remontai, patikros, rezervinių elektrinių išlaikymas ir t.t. Labai tylima kaip tas bus dalinama. Miglota ir apie tai kas kaip ir iš kieno kišenės bus kaupiamas uždarymo fondas. Tu skaičiuoji tik minimumą pačios elektrinės pastatymą. Į jį neįtrauktas elektrinės pajungimas (t.y viso personalo apmokymas, išlaikymas, nuolaidos Visaginui, išlaidos kompensacijoms atvykusiems Japonijos specialistams...). Čia lyg skaičiuoti kiek kainuos pastatyti pilį, pamirštant apie prisidėsiančius išlaikymo ir naudojimo kainas.
VJune 2012-09-09 17:41
Viskas čia įskaičiuota. Išlaidos eksploatacijai įeina į pagaminamos elektros energijos kaina 17-24 ct/kWh. Apie uždaryma neverta diskutuoti. Nes išleidus 4 kartos reaktorių viskas apsivers. Nu, kad ir padvigubinus išlaidas, kaina yia ne priežastis sakyti, kad negalime to sau leisti.
Arns 2012-09-09 17:56
nė velnio neįskaičiuota. Čia pastatymo kaina, o ne normalaus darbo. Pudrinti smegenis gali kiek tik nori, bet kol nepateiks rimtų skaičiavimų, tol tik piaras. Deja, bet visi kalba apie mistiškus skaičius, kad pinga, bet pamiršta paminėti kad tai paimtas ekvivalentas iš bendros dabartinių AE gaminamos elektros kainos, tačiau pamirštama jog naujos kur kas brangesnę elektrą patiekia. Kainą numušą vis dar veikiančios senosios. Svaigti apie 4-os kartos reaktorius gal nereikia. 1) Jų gali ir nebūti dar ilgai ilgai 2) jų paplitimo niekas negali nuspėti 3) jų įtaką senųjų elektrinių elektros kainai nebus reikšminga 4) tie reaktoriai neatpigins esamų AE uždarymo. Na ir t.t. Taip kad skaičiuokim realistinius skaičius, o ne optimistinius ar net fantastinius. Nes deja į Marsą masiškai nekeliaujam, nors apie 1960 m. visi užtikrintai apie tokią netolimą ateitį svarstė. Ypač kai buvo pasiektas prasilaužimas nuskrendant iki Mėnulio.
haloo44 2012-09-09 19:07
VJune, niekas taigi neįskaičiuota, sakau, net nėra normalaus tikro projekto. Nežinoma kiek kainuos viskas, tik preliminariai. Bus kaip su valdovų rūmais, pabrangs 5 kartais, ką tada darysime? Finalfour aš tai nesuprantu tavęs, geriau aš mokėsiu mažesnius mokesčius, pigiau mokėsiu už elektrą (kad ir pirktą iš Rusijos), negu pirksiu VAE už 35ct savikainą. O aišku dar mūsų valdžia mus įpareigos pirkti VAE pagamintą elektrą. Ir jei mes turėsime visas jungtis, ir galėsime elektros nusipirkti rinkoje pigiau negu VAE gamins, tai kam mūms ta atominė?
Talkatif 2012-09-09 19:14
Ai tamstele, tik ne skiesk. Kiekvienas labiau patyręs internautas kiaurai mato į kieno dūdą puti ir kaip pūti. O kodėl pūti, susiprast nesunku. Kad konservai turi "darbininkų" trolinančių ir balsuojančių internete teko įsitikint atrinkus, kad už konservų lyderius per TOR sistemą yra aktyviai balsuojama kažkokiam tik politikieriams įdomiam tinklapy. Rusijai yra giliai px tas mūsų valstybės užkurtas cirkas dėl AE. Daugiausia ką jie reaguoja, tai myža iki ašarų iš mūsų "statybų". Tamsta su Rusijos baubo korta drožk į katalikų portalus trolint. Ten tuo tikinčių debilų procentas gerokai didesnis, nei technologijomis besidominčių.
Talkatif 2012-09-09 19:21
Šiuo metu tai ir yra analogiškas projektas pasipinigauti. Su Brazausko rūmais vienas politinis flangas užsidirbo. Dabar, gavęs galimybę, kitas bando prasukti Kubiliaus atominius rūmus. Reik kapeikos prisiplėšt kol gali. Va, renovacijų pinigus bando per sraigtasparnius įsisavinti. Tikriausiai spės ir nepaliks to kąsnelio kitiems. Užtat AE pasipinigavimas matomai nuplauks. VJune, susirašome po pusmečio šioj diskusijoj? Labai įdomu būtų išgirsti, ką tamsta pagiedosi, kai projekto dirigentai bus pasikeitę.
Creatium 2012-09-09 19:48
Aš tai nesuprantu ko jūs čia putojatės. Jokie sprendimai dėl statybų nėra priimti ir nebus priimti tol, kol nebus aiški Latvijos, Estijos ir galbūt Lenkijos pozicija. O tai, planuojama, paaiškės tik 2015 metais, kuomet ir bus nuspręsta ar statyti ar ne. Žinosit tuomet kainas ir visą kitą. Todėl dabar ir nėra žinoma tiksli statybų, elektros ir kt. kainos, nes dar nėra tikslaus projekto. Kai jį baigs 2015, tuomet viskas ir paaiškės. Ir elementaru, kad jeigu Latvija ir Estija nuspręs nedalyvauti, tai mes ir nestatysim. O jeigu nuspręs dalyvauti - o tai reikš, kad projektas yra naudingas ir patikimas - tai ir pastatysim. Talkatif, o tau tai reikėtų išvis atsitokėti. Sako Rusijai nesvarbu ką Lietuva daro. Kur gi ne. Juk neesmė, kad Lietuva 80% elektros perka iš Rusijos, dujas išvis visas perka. Juk jiems tikrai nesvarbu, kad Lietuvai pasistačius AE ir SGD terminalą, jie praras milijardus, ane? Juokingai skamba tokie pasakymai. Jau dabar puikiai ir aiškiai matosi Rusijos veiksmai: Baltarusijos AE (kuriai jos absoliučiai nereikia, nes elektros energijos ir taip pakankamai), taip pat pačios Rusijos planuojama AE irgi prie pat sienos. O ką jau kalbėti dabar, kai iki referendumo liko tiek nedaug, apie Rusijos valdžios pateiktą (per žiniasklaidą, kas niekada nėra daroma kviečiant prie derybų) pasiūlymą mums sėsti prie bendro derybų stalo dėl jų AE. Ar ne juokingai atrodo veiksmai? Ir dar per Lietuvos Rytą "pasiūlė". Čia tas pats, kai aš tau siūlyčiau susitikt per kokį Delfi. Na ar logiška būtų?
VJune 2012-09-10 09:49
Na pagyvensim pamatysim. Iš techninės pusės aš jau išsisėmiau, o apie apie politika kaip sakiau ne bumbum ir nenoriu domėtis, nes bijau, kad netapčiau panašus į jus. Bet aišku, kad ne politikams čia spręsti šiuo klausimu. Pripažįstu, kad rašiau jog viskas įskaičiuota nors išties to parašyto nemačiau. Nes savaime aišku, kad kai skaičiuoji tai įskaičiuoji viską, atsižvelgdamas į pasaulinę praktiką, jei nežinai ar ko nepraleidai tai pridedi dar atsargos, beto Statybininkų išlaikymas tai čia statybos įmonės reikalas ir tai turi įeiti į projekto kaina. Dabar pažiūrėsiu... Na neradau. tik tai, kad ne valstybė mokės už VAE statyba ir ne žmonės, o išrinkta Lietuvos bendrovė, kuri ims kreditą iš Japonijos ir JAV. O kainas vartotojui reguliuoja Kainų ir energetikos kontrolė nors rinkos kaina keičiasi 13-18 ct/kWh, bet vartotojo kaina nekinta. Ir nereiktų perdėtai bijot, kad kažkaip stebuklingai kainą elektros išaugs, net VAE JEIGU ir būtų kaina pagaminama šiek tiek brangiau nei vidutinė rinkos kaina (db 14-18ct/kWh, daugelis senų elektrinių bus uždaromos dėl taršos ir šitas rodiklis pasikeis VAE naudai) tai turbūt net neįtakotų galutinės vartotojo kainos, taip ar taip mes turim jungčių su užsieniu tokį pajėgumą jog galėtume vien tik importuoti kas ir daroma jei tik pigiau. Buvo minėta jog GERIAU mokėti mažiau ir Rusijai negu turėt VAE, nu irgi pažvelkim iš tos pusės ar geriau mums mokėti mažiau, bet kasmet valstybė turi iš mūsų mokesčių mokėti po 1 mljrd. vien už kurą Rusijai ar negeriau, šitie pinigai būtų naudojami šalies viduje.
Arns 2012-09-10 11:01
VJune, domėtis politika būtina. Nes elementariai, jei tai būtu superpelninga, tai nereiktu valstybėms nė diskutuoti, tik prižiūrėti kaip laikomasi saugos ir pan. Tačiau visos iki šiol AE yra valstybinės svarbos ir politika nr.2 statant AE. Kitas reikalas, kreditas kainuoja ir nori nenori, pinigai tam skiriami bus. Niekas neduos visų pinigų su pažadu kad mes po dešimtmečio pradėtume grąžinti. Būtent dėl to reikia planuoti ir tą kaip mums atsilieps elektrinės administravimas. Senos elektrinės taip greit nebus keičiamos, nes reikės rezervo būtinai AE. Vien elektros tiltais niekas neleis (vardan saugumo) išlaikyti AE. Dėl to permokėjimo. Žvelk kitu kampu. Lietuva nėra turtinga šalis. Gyvename su vienomis mažiausių pajamų Europoje. Tad mums yra skirtumas kiek tai kainuos. Nepamiršk kad elektra yra pagrindas. Jei jis bus kur kas brangesnė, tai ne tik mes už ją patys mokėsime daugiau, bet mokės ir verslas. Tą pačią duoną kepa padedami elektros, ūkininkai grūdus nuima padedami elektros ir t.t. Paprastai tariant, visi produktai . Bet pala, mes dar tikrai ne tik permokėsime patys už savo produkciją, bet ir mūsų verslo produktai bus brangesni ir jiems sunkiau konkuruoti su užsienio konkurentais. Jei mūsų eksportas sumažės, nes kaina taps kur kas aukštesnė, Lietuvos biudžetas praras daug pinigų. Nemažai rimtų įmonių persvarstys ar verta kurtis/plėstis, gal net svarstys galimybę išsikelti kitur. Taip kad tie keli, atrodo nereikšmingi, centai nėra niekas. Juos skaičiuoti ir visiems gyventojams kompetetingai nuspręsti ar tas jiems tikrai rūpi.
VJune 2012-09-10 11:22
Galvos skaumas o ne VAE
vvv2 2012-09-10 13:14
, ir prekiauti elektros energija visiems, laisvos biržos sąlygomis!
VJune 2012-09-10 13:35
Nebutinai reikia sinchronizuotis prie EU tinklo, galima per DC intarpą.
vvv2 2012-09-10 13:40