Dr. R. Vaitkus: Konkurencinga elektros kaina ir Lietuvos gerovė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

punktyras 2012-09-08 19:20
Tai kelius ne japonai juk ties. Vietinės firmos dirbs ir pinigai Lietuvoje liks.
Talkatif 2012-09-08 19:26
Atleiskite už toną, bet n***i taip reikia išsip***nėt? Jei taip reikia, tai galima ir be smalos virinimo išdalint kapeika kelininkams, kurie žiūrint į miestų gatves, tiesiog skursta.
Vytax 2012-09-08 20:08
Vieninteliai RBMK tipo reaktoriai buvo surenkami kaip LEGO iš grafito klojinių vietoje. Visų kitų tipų reaktorių korpusai ir apsauginiai gaubtai yra gaminami atitinkamose gamyklose ir vėliau transportuojami.
VJune 2012-09-08 20:13
Aš nemėgstu skaityti Lietuvių komentarų. Ypač po straipsnių. Neskaitau delfi ir 15min. ir t.t... Bet netyčia, vakar, 15min.lt portale, viename straipsnyje apie VAE, užmečiau akį i komentarus. Labai pikta pasidarė. Nes iki šiol mano aplinkoje nebuvo žmonių, kurie neigiamai vertintų VAE, o pasirodo daug žmogų priešiški :O Nerašinėjau jokiame forume kokius 5 metus. Tai dabar vien dėl sitos temos užsiregistravau. P.S. niekas man nemoka. Čia man komplimentas yra. O AE statyba yra tokia kokia yra ir bus statoma kaip visur. Visi stambūs gaminiai surenkami gamykloje. Lietuvoje yra atominių reaktorių gamykla? nėr O kas žinote kaip su referendumu bus? Jei nubalsuotų prieš. Tai vistiek VAE bus statoma ne?
Plikas 2012-09-08 20:21
Referendumas bus tik "konsultacinis", taigi jeigu ir nubalsuotų "PRIEŠ" VAE vistiek galėtų būti statoma.
haloo44 2012-09-08 20:33
Referendumas bus patariamasis, ir jis turi tokią pačią galią, kaip ir paprastas referendumas. Bet paprastas referendumas vykdomas tik tada, kai keičiama konstitucija. Jeigu nubalsuos žmonės prieš statybų pradėti negalės, jei už galės
VJune 2012-09-08 20:43
Tai haloo44 balsuosi už?
Talkatif 2012-09-08 21:17
Iš praeitų referendumų patirties žinom, kad jie pas mus neturi jokios reikšmės išskyrus simbolinę. Prisimenam, kaip už EU nubalsavom už lipdukus ir Euro alų? Apgailėtina. Daugiausia, kaip ir visada, lems naujai išsirinkusi valdžia. O ji, kaip vėlgi žinom iš patirties, daug mals š prie planavimų, išleis tam solidžias sumas ir po ketverių metų turėsim vėl tokia pat situaciją. Tie kas dabar loja aršiai prieš, gavę priėjimą prie statybų lovio, pradės dar aršiau lot už. Jei referendumas per stebuklą įvyks ir jus bus prieš, tai bus visuomenei pristatytas kitu pavadinimų AE projektas, prieš kurį tas referendumas tikrai negalios. Apmaudu, bet tokia mūsų realybė. Japonų atominiai energetikai dabar šiknoje. Pas juos stoja visi projektai. Jiems verkiant reikia darbo. Didelės galimybės iš jų daug išsiderėt. Bet kas tai padarys? Mūsų mėmių vyriausybė? Ji daugiausia dėl ko derėsis, tai dėl savo asmeninio otkato dydžio. Ignalinos uždaryt sklandžiai nesugebam. Vienus AE uždarynėtojus JAV už kyšininkavimą pakuoja, o pas mus viskas, kaip heroino su amfetaminu užėdus - ramu ir čiotka.
Plikas 2012-09-08 21:35
bahuriux 2012-09-08 23:07
? Tada aiskiai zinosiu, kaip balsuoti referendume. Ir dar vienas dalykas nepraejus nei 30 metu ta AE techniskai bei moraliskai bus pasenusi. Bus pakelti saugumo standartai i nauja lygi ir vel reikes uzdarineti, nepraejus nei puse eksploatacijos laiko.
Vytax 2012-09-08 23:23
Tik nuo politikų sprendimų tai priklauso. Dabartinė valdžia pagal trečiąjį ES energetinį paketą išskaidė elektros ūkį į tris sritis: tiekimas. perdavimas, prekyba. Ir šitaip sukurdami elektros biržą. Todėl tokių išankstinių supirkimo įsipareigojimų negali būti. Bet kas bus po rinkimų niekas nežino. Gal koalicijoje atsidūrę kokie nors socdemai ar darbo partija nuspręs savaip elektros ūkį optimizuoti ir sujunginėti įmones, naikinti biržą ir pan.
Finalfour 2012-09-09 00:04
Kiekvienam aisku, kad svarbu darbu testinumas. Ir tikrai skaudu, kai tamsi mase (tokia deja yra didzioji dalis visuomenes visame pasaulyje) vel lips ant greblio ir isrinks tuos pacius salies krizei neparuosusius socdemus, ar neduok die, tokius imbicilus kaip paksius ar kedainiu kniazius. Tada ko gero visi musu energetiniai projektai nueis suniui ant uodegos. O kad tamsiai masei sunku susivokti kas yra kas, matosi is komentaru net ir technologijose, ne tik delfyje deja...
VJune 2012-09-09 00:26
Vytax gerai sako. Tam sukurta BaltPool birža http://www.baltpool.lt/ . Kiekvienas vartotojas galės pasirinkti kokį nori nepriklausoma tiekėją, kuris pirks elektros energiją iš gamintojų kuo mažesnėm kainom iš įvairių vietų. (nesu tikras kaip tiksliai bus: Bet Lietuvos elektros tiekėjai iš VAE galės pirkti tam tikrą dalį energijos. Kita dalis turės būti kitiems savininkams).
Talkatif 2012-09-09 00:28
O kas tai yra? :)
Strong_Bad 2012-09-09 00:55
Pagal teorija, "kiekvienas vartotojas" tai "asmuo" sudares sutarti su skirstomaisiais tinklais del elektros tiekimo, pasirenka plana, jam imontuotas skaitliukas ir sumoka uz elektra kiekviena menesi. Realiai skirstomuju tinklu atkatas bus vistiek galima sakyt fiksuotas tarifas, prie kurio prisides pasirinkto tiekejo elektros kaina. Kitokio varianto neisivaizduoju, kaip butu galima vartotojui kazkoki kitoki pasirinkima duot, nes skirstomieji tiklai "nauji tiekejai" lygiagreciu liniju neprivsivedzios i kiekviena troba. Nuoma? galimas variantas.
Creatium 2012-09-09 11:13
Taip, referendumas, ačiū Dievui, yra patariamasis. Ir tai manau tik parodo, kad referendumo šalininkai realiai ne nori išgirsti žmonių nuomonę ir leisti jiems pasirinkti, o tiesiog rodo savo neva ėjimą su žmonėmis.
VJune 2012-09-09 13:16
Mano įsitikinimas, jog ne eiliniams žmonės spręsti ar statyti ar ne, o rimtų specialistų, kurie gerai išmano savo darbą. Energetikos ministerija pavyzdingai dirba visos europos atžvilgiu.
kionig 2012-09-09 13:39
Tamstai, o žinai, kiek EM sėdi tikrų inžinierių? O, ne diplomuotų ofisų planktonų t.y. biurokratų? Šiaip pats esu už VAE, bet tiesa, mano manymu pakolkas viskas tėra miglotai, žinant mūsų vyriausybių, seimo darbo metodus. Su referendumu bus problemų, kaip žinia, kad mažai kas eina į pačius rinkimus, tai ir patį referendumą rinksis tik tiek, kurie ateis beigi tas atėjųsių procentas nubalsuos persvara prieš VAE. Aš taip spėju, kad bus toks scenarijus.
VJune 2012-09-09 13:46
Didžioji dalis specialistų http://www.enmin.lt/lt/contacts/kontaktai/ .
kionig 2012-09-09 13:52
Na nesvarbu, bet mes dar pilnai tais specialistais įsitikinsime, kai reikės pradėti daryti realius darbus, jei išvis juos reikės daryti Vien jau Sekmoko pavardę pamačius...