Dr. R. Vaitkus: Konkurencinga elektros kaina ir Lietuvos gerovė  (64)

Artėjant referendumui dėl Visagino atominės elektrinės statybų, jo iniciatorius Vidmantas Žiemelis komentare naujienų portale 15min. pateikė, mūsų nuomone, netikslios informacijos dėl naujosios jėgainės. Pasisakydami už dialogą ir kuo išsamesnį visuomenės informavimą, laikomės nuomonės, jog viešoji diskusija turėtų vykti korektiškai, pasitelkiant racionalius ir pagrįstus argumentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tad, nors išsamią informaciją apie VAE nuolat teikiame visuomenei norėčiau trumpai apžvelgti kelis aspektus, į kuriuos gerb. V. Žiemelis atkreipia dėmesį šią savaitę publikuotame komentare.

Ar galima lyginti šalies biudžeto skaičius ir mūsų indėlį į naujos atominės elektrinės statybų kainą? Vienareikšmiškai atsakysiu, jog negalime. Lietuvai tenkanti finansinių įsipareigojimų (o vėliau – akcijų) dalis yra 38 procentai, arba 6,5 milijardo litų, kurie bus investuoti per pasirengimo ir statybų laikotarpį, t. y. per ateinančius 8 metus (vidutiniškai 0,8 milijardo litų per metus). Kitą statybų kainos dalį – 11 mlrd. Lt. – finansuos projekto partneriai. Taigi Lietuvos investicijas atstovaujančios UAB „Visagino atominė elektrinė“ indėlis negali būti lyginamas nei su vienerių, nei su pusės metų Lietuvos biudžetu, kuris šiemet siekia 35 mlrd. litų.

Beveik pusę jau minėtų 6,5 mlrd. litų UAB „Visagino atominė elektrinė“ surinks iš savo valdomų bendrovių, kurių metinės pajamos praėjusiais metais buvo 2,7 mlrd. litų. Kita dalis bus pasiskolinta iš pigių finansinių šaltinių – Japonijos ir JAV eksporto kredito agentūrų, kadangi tos šalys yra suinteresuotos savo technologijų eksportu, taip pat iš Europos Sąjungos finansinių institucijų.

Nors esame pateikę savo ir įvairių ekspertų skaičiavimus dėl elektros kainų, viešojoje erdvėje vis dar dažnai pasigirsta nuomonė, kad tokių skaičiavimų nėra. Prašau, galiu pasidalinti dar kartą: vidutinė Visagino AE elektros gamybos savikaina bus 18 ct/kWh. Į šią kainą jau yra įskaičiuoti kapitalo kaštai, t. y., paskolos ir jų palūkanos. Pagal tarptautinių finansinių institucijų prognozes, rinkos kaina regione 2020-aisiais viršys 19 ct/kWh. Vadinasi, Visagino AE elektra bus konkurencinga.

Dar kartą pakartosiu, kad nuo elektrinės darbo pradžios jokių papildomų finansinių įsipareigojimų neturėsime, visi jie yra įskaičiuoti į aukščiau minėtą elektros kainą.

Dėl projekto partnerių. Kadangi Visagino AE yra regioninis, kompleksinis, sudėtingas projektas, kiekvieną savaitę vyksta dialogai ir susitikimai su partneriais iš kitų Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos. Visi keturi projekto dalyviai, įskaitant ir Strateginį Investuotoją „Hitachi“, nuosekliai ir nenutrūkstamai veda derybas ir vysto projektą. „Hitachi“ bendrovė niekada nėra išreiškusi abejonių dėl projekto, tiek viešai, tiek susitikimuose su partneriais.

Šiuo metu Lietuva importuoja iki 75 proc. reikalingos elektros energijos ir yra Europos rekordininkė šioje srityje. Toks didelis elektros importas kelia pavojų energetiniam mūsų valstybės saugumui. Savos konkurencingos elektros energijos generacijos padidinimas yra būtina sąlyga prisijungiant prie kontinentinės Europos tinklų. Elektros importo alternatyva nepatraukli dar dėl to, kad jau šiuo metu tai mums kainuoja milijardus litų. Pastačius VisaginoAE, šie pinigai liktų Lietuvai.

Kaip jau daug kartų yra minėta, Visagino AE mūsų negali „pririšti“ prie Rusijos. Taip, šiuo metu mūsų elektros sistema yra valdoma iš dispečerinės Maskvoje, tačiau būtent Visagino AE konkurencingumas mums leis nuo jos atsijungti ir prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų. Dėl galios rezervavimo – yra atlikti moksliniai skaičiavimai ir tas klausimas jau yra išspręstas, rezervo elektrinei regione, su išvystytomis jungtimis, turėsime pakankamai.

Pabaigai, lyginti Visagino AE reaktoriaus su Fukušimos, yra tiesiog nelogiška. Fukušimos reaktorius buvo statytas prieš 40 metų, tai vienas seniausių reaktorių pasaulyje – per šiuos metus technologijos visiškai pasikeitė. Tą patį žemės drebėjimą ir cunamį, kuris sukėlė avariją Fukušimoje, atlaikė visi kiti reaktoriai, buvę siaubingo žemės drebėjimo zonoje. Visagino AE trečios plius kartos reaktorius bus apsaugotas ne tik nuo žemės drebėjimo, kuris Lietuvoje, matyt, neįmanomas, nes Lietuva yra labai saugioje seisminėje zonoje, bet ir nuo kitų žmogiškųjų veiksnių ar gamtos jėgų poveikio.

VAE projekto svarbą ir palaikymą demonstruoja ir referendumo iniciatorių minima Europos Komisijos išvada apie Visagino AE projektą. Konsultacijos su Europos Komisija ir jos išvados pagal Euratom sutartį buvo atliktos labai operatyviai, per trumpesnį nei vienerių metų periodą. Tai dar kartą įrodo Visagino projekto išvystymo brandą ir svarbą regionui. Verta paminėti, kad tai buvo pirmoji teigima EK išvada po Fukushima įvykio. Išsamiau su išvada galima susipažinti VAE svetainėje http://www.vae.lt/lt/articles/view/476

Visuomenei rekomenduočiau susipažinti su išsamia informacija, kuri pateikiama Visagino AE tinklapyje www.vae.lt arba Visagino AE info centro tinklapyje www.vaeinfo.lt. Tai patikimi informacijos šaltiniai, kuriuose patalpinta visa su projektu susijusi informacija tiek specialistams, tiek ir plačiajai visuomenei.

Rimantas Vaitkus, UAB „Visagino atominė elektrinė“ generalinis direktorius

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Rimantas Vaitkus
(0)
(0)
(0)

Komentarai (64)